Как български журналист забърка в скандал Европейската прокуратура*

Как български журналист забърка в скандал Европейската прокуратура*
Някогашният блогър Милан Ярон е началник на кабинета на европейския главен обвинител Лаура Кьовеши, а преди да се присъедини към екипа й в Люксембург той е работил 10 години в Европейската комисия в Брюксел, снимка: в-к "Труд"

Българският журналист в Брюксел, списващ нашенската версия на уебсайта Euractiv, забърка в скандал Европейската прокуратура.

На Националния празник - 3-ти март, в сайта на Георги Готев се появи информация, че Европейската прокуратура е отхвърлила седем от общо десет имена на предложените от България кандидати за европейски делегирани прокурори. Като източник на това твърдение, в статията се посочваше името на Милан Ярон, началник на кабинета на европейския главен обвинител Лаура Кьовеши. 

В публикацията Ярон е цитиран да назовава и конкретни имена на български магистрати. Часове по-късно публикацията на Георги Готев бе променена и името на Милан Ярон бе изтрито. 

То, обаче, остана в публикацията на партньорския на Еuractiv- Mediapool. Прикриването на името на Милан Ярон стана след като от Европейската прокуратура изрично уточниха пред български медии, че не става въпрос за отхвърляне на кандидати, а за изискана по официален път от българската страна допълнителна информация за професионалния опит на предложените магистрати. Самата процедура още не е приключила, стана ясно още от обясненията на евроинституцията.

Възможна причина за автоцензурата, приложена от Готев, е тази, че цитатите, които в първоначалния вариант на статията бяха приписани на Ярон, нарушават професионалния кодекс на служителите на европейските институции. Европейските бюрократи са длъжни да се въздържат от разпространяването на служебна информация, без да бъдат изрично оторизирани за това. В статията, базирана на цитати от Ярон, се съдържаха дори имена на български прокурори, следователи и съдии, които имат безупречна репутация и професионален опит. 

Добре известно е също така, че еврочиновниците не могат да изразяват лична оценка или да демонстрират политически пристрастия, което „дясната ръка“ на Кьовеши всъщност прави. Авторът на публикацията има отношения с български опозиционен евродепутат, а и никога не е крил пристрастията си към неолибералните идеи. В този смисъл поведението на Милан Ярон е неприсъщо за опитен служител с повече от десетгодишен стаж в европейските институции. 

Преди да се присъедини към екипа на Кьовеши в Люксембург, Ярон е работил над десет години в Европейската комисия в Брюксел. Много е вероятно Ярон да не е знаел, че ще бъде цитиран с името си от Готев, а недоразумението да се дължи на факта, че разговорът между тях е бил осъществен чрез чат-комуникацията.

Отношението на представителя на Европейската прокуратура към българските кандидати, освен недопустимо, изглежда повече и от преднамерено. Това също има своето обяснение. Някогашният блогър Милан Ярон има ясно изразени либерални пристрастия, съдейки по активността му в социалните мрежи. Ярон е последовател в Туитър на четирима членове на Европейския парламент, известни с негативното си отношение към България - либералките Рамона Стругарио и София Инт Велд, които членуват в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, както и на зелените евродепутати Ска Келер и Даниел Фройд.

Общото между тях е, че гледат на българите като на „втора категория“ европейци, а твърдата им позиция е, че спрямо страната ни трябва да бъде упражняван постоянен мониторинг.

За преднамереност в отношението към България може да се съди и по още един знак. Писмото на Европейската прокуратура до правосъдното министерство с искане за допълнителна информация за седем от кандидатите е пристигнало преди още българската страна да е изпратила превод на пълния протокол от повече от хиляда страници от заседанията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която проведе подбора на магистратите. В Люксембург бил изпратен и видеозапис с изслушванията на всичките 31 кандидати.

Това не е първият случай, български медии да предизвикват скандали, в които биват въвлечени европейски институции, нито е първият европейски чиновник, който изразява пристрастия към страната ни с цел злепоставянето u. В края на 2015 г. сайтът Mediapool фабрикува несъществуващо искане на Европейската комисия за временно отстраняване на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Наложи се лично европейски комисари да отричат това твърдение. Подозренията бяха, че участие в компроматната атака е имал тогавашният отговорник по въпросите на правосъдието в представителството на Брюксел в София - Юри Тавание, но това не бе потвърдено. Свързаният с либерални политически и икономически кръгове у нас - холандецът Тавание, обаче, бе освободен от поста си преди две години, като причини за това не бяха посочени.

Интересен детайл във въвличането на началника на кабинета на Лаура Кьовеши - Милан Ярон, в настоящия скандал е дело на един от малцината останали активни журналисти с агентурно минало. Георги Готев е бил вербуван от бившата Държавна сигурност през 1983 година под псевдонима „Иванов“. Освен, че списва българска версия на Euractiv, Готев също има своите политически пристрастия. Той има договор за предоставяне на услуги с българския евродепутат от левицата Иво Христов, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев. Докато бе част от администрацията на държавния глава, Христов така и не поиска достъп до класифицирана информация.

Опровержение от екипа на евродепутата Иво Христов

Г-н Иво Христов, в качеството си на началник на кабинета на президента Румен Радев, е получил достъп до класифицирана информация по указания от закона ред, и това е лесно доказуем факт.

*В-к "Труд"

Още по темата

Две години затвор за кражба на такси

Предишна новина

Пленумът на ВАС: Спирането на границата за неплатени такси е противоконституционно

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  | нерегистриран
  8
  -2

  Скандална и саботажна е поръчковата ви пропаганда, замазваща очеизваден гаф на членове на ВСС. Повтарям, аудиторията ви не се връзва (прегледайте форума).
  И подозирам, че повечето ви читатели са с либерални възгледи.

 2. 10
  ??? | нерегистриран
  6
  -3

  Снесохте ли днес голямото яйце накрая?

 3. 9
  ... | нерегистриран
  7
  -4
  До коментар #1 от "? | нерегистриран":
  Защо е това впрягане на пеефските "медии" в създаването на паралелна реалност, вместо да се предложат читави и безспорни кандидати? Ама и аз, защо задавам реторични въпроси...

  Защото не свикнали някой да им сочи грешките на техните шефове. Затова. И сега треперят пеевските медии, завират си главите в пясъка и показват само гол н..н з..к.
  Те си мислят, че навред е като у нас - един дърпа конците и каквото нареди еднолично - това става. У нас може всяка калинка или магаре да заеме всякакъв пост - 200 кг човек може да стане министър на спорта или на армията, недоучил неграмотник - на МОН, невъзпитан пияница - на културата, бедноречников илитерат - на туризма и т.н. /Не ги свързвайте непременно с настоящите - примерно и символично е изброяването. И далеч не изчерпателно./ Прокурори стават председатели на съдилища, ръйонни съдии - на апелативни съдилища, административни секретарки - изведнъж станали съдии във върховни магистратури. А по останалите службици що неподходящ народ е назначен....
  Да, ама не навред дават така!

 4. 8
  Хуморът ви е безграничен. | нерегистриран
  8
  -3

  Айде още един крив на кривата ракета - този път журналисти. Понеже вчера беше Русия.
  Още по-жалки ставате, редакцията, в опитите си да прикриете един очеваден и вече ясен на всички ни гаф, а той е - предлагане на 7 души за ЕДП при липса на подходящи качества за това.
  Обясниха хората, възпитано и ясно, защо са неподходящи и доводите им са напълно приемливи и разумни. А вие продължавате да се самоизлагате, търсейки виновни къде ли не. Само не там, където е налице истинският дефект - при тези, които реално ги предложиха!
  Другият път вижте дали няма да намерите виновни в някой отворен мол или фитнес. Може и в някое училище. Сега е модерно там да са виновните за всичко!

 5. 7
  RR | нерегистриран
  8
  -3

  Голямо напъване падна! А както е известно, тези напъвания завършват с н*******я!

 6. 6
  !!! | нерегистриран
  10
  -2

  Аман от поръчкови опровержения! "Браво" на в-к Труд и Правен свят! Има ли кой още да се връзва на подобни статии!

 7. 5
  мнение | нерегистриран
  8
  -3
  До коментар #1 от "? | нерегистриран":
  Защо е това впрягане на пеефските "медии" в създаването на паралелна реалност, вместо да се предложат читави и безспорни кандидати? Ама и аз, защо задавам реторични въпроси...

  Поредното недоносено "опровержение" на неопровержимата истина.....

 8. 4
  т | нерегистриран
  7
  -1

  Статията съдържа абсолютни истини ... Категорично. Но ... не им хвърляйте ръкавица на тези от Европейската прокуратура....

 9. 2
  | нерегистриран
  13
  -2

  Сега пък ЕК и изобщо ЕС са ви виновни. Вече не криете какви сте. А нищо не казвате за кандидатите, одобрени по нашенските "методи".

 10. 1
  ? | нерегистриран
  12
  -3

  Защо е това впрягане на пеефските "медии" в създаването на паралелна реалност, вместо да се предложат читави и безспорни кандидати? Ама и аз, защо задавам реторични въпроси...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.