Йоан Матев научил за убийството, за което е подсъдим, от социалните мрежи

Йоан Матев научил за убийството, за което е подсъдим, от социалните мрежи
Йоан Матев, снимка:БГНЕС

„Не съм извършил това убийство. Научих за убийството на Георги от социалните мрежи“. Това бяха част от думите на Йоан Матев – подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 година – по време на пледоариите по делото в Софийския градски съд (СГС).

Пред съда Матев даде обяснения, като посочи, че в периода около зверското убийство всеки ден от 10.00 до 12.00 ч. и от 15.00 до 17.00 ч. е ходил на тренировки в околността, в която бе открито тялото на Георги. Предполагал и че заради това е бил заснет в деня на убийството в близост до откритото тяло. По информация на БНТ, Матев е обяснил още, че се е отказал да спортува и спрял да посещава тренировки по тенис и по тази причина външният му вид се е променил месеци след убийството.

Прокуратурата от своя страна поиска осъдителна присъда за Матев в размер от 12 години. Това е максималното по закон, тъй като Матев е бил непълнолетен през юни 2015, когато е извършено убийството. Родителите на убития Георги Игнатов поискаха и 400 000 лева кръвнина.

Припомняме, че Йоан Матев е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в София, в парка ,,Борисова градина", като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено е умъртвил непълнолетния Георги Игнатов като му нанесъл един удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия.

Деянието е квалифицирано като извършено "по особено мъчителен начин", тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание /поради обезкървяването на мозъчните структури/, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него. В деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал пострадалия Георги Игнатов случайно на пейка в "Борисовата градина". Въпреки, че двете момчета не се познавали преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия.

Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си. В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти. Матев успя да се укрие от правосъдието повече от 1 година.

Съдът ще даде последна дума на Матев в петък (12 март), когато се очаква да се произнесе и с присъда по делото.

Още по темата

Прокуратурата с протест срещу отказа за заличаване на партия "Възраждане"

Предишна новина

Носителите на авторското право трябва изрично да позволят вграждането на техни произведения на сайтове на трета страна

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.