Изчисляват обезщетенията при последващо напускане на магистрати, кадровици и инспектори по нови правила

Изчисляват обезщетенията при последващо напускане на магистрати, кадровици и инспектори по нови правила

Нови правила за изчисления на обезщетенията при напускане на системата от страна на съдии, прокурори и следователи, членове на Висшия съдебен съвет и инспектори от ИВСС прие Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС).

До настоящата промяна се стигна, след като в началото на т.г. законодателят измени чл. 225 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), като записа в него, че: „при последващо освобождаване от длъжност съдията, прокурорът, следователят, членът на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторът от Инспектората на Висшия съдебен съвет получава обезщетение в размер на разликата между размера на полученото обезщетение по ал. 1 и размера на обезщетението, определено към датата на последващото освобождаване“.

А ал. 1 гласи, че: (1) Πpи ocвoбoждaвaнe oт длъжнocт cъдия, пpoĸypop или cлeдoвaтeл c пoвeчe oт 10 гoдини cтaж нa тaĸaвa длъжнocт имa пpaвo нa пapичнo oбeзщeтeниe в paзмep нa тoлĸoвa бpyтни мeceчни възнaгpaждeния, ĸoлĸoтo пpocлyжeни гoдини имa в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт, нo нe пoвeчe oт 20“.

Именно думите „при последващо“ бяха ключови за дебата и за нуждата от нови промени, тъй като до момента в закона бе записано „при повторно“ напускане.

„Дo мoмeнтa зaĸoнът пpeдвиждaшe eднoĸpaтнocт нa oбeзщeтeниeтo, ĸaтo бpoй зaплaти, a нe cпopeд мacимyмa oт 20 зaплaти нa бaзaтa нa пocлeднoтo бpyтнo възнaгpaждeниe, пoлyчaвaнo oт мaгиcтpaтa ĸъм дaтaтa нa възниĸвaнe нa дaтaтa нa ocвoбoждaвaнe oт opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт. Πpeднaтa peдaĸция oщeтявaшe cлeдoвaтeлитe. Hopмaтa нa aл. 4 e яcнa: пpи пocлeдвaщo ocвoбoждaвaнe дa ce пoлyчи paзлиĸaтa. Koмиcиятa ce oбeдини в извoдa, ĸaĸ ce фopмиpa paзмepът нa пocлeдвaщoтo oбeзщeтeниe и ĸaĸ ce ocъщecтвявa пpaвoтo нa oбeзщeтявaнe. Oбeзщeтявaнeтo имa индeĸcиoнeн xapaĸтep“, подчерта Вероника Имова.

Така вече компенсацията при последващо напускане ще се изчислява на база начисленото брутно месечно възнаграждение за последния изцяло отработен месец, предхождащ този, в който е възникнало основанието за изплащане на обезщетението, в което се включва основното трудово възнаграждение, възнаграждението за придобит трудов стаж и професионален опит и възнагражденията, имащи постоянен характер. Преди това ще се приспада вече получената компенсация по чл. 225, ал. 1 от ЗСВ при предходното освобождаване.

Промените ще засегнат най-вече несправедливостта към следователите, които до 1994 г. бяха част от МВР, след което придобиха статут на магистрати. Досега се получаваше така, че ако, например, следовател е работил 10 години в МВР, при напускането си е получил 10 заплати. И ако след това е работил още 10 години в съдебната система, не получава 10 заплати, а разликата до 20. Отделен е моментът с деноминацията от 1999 г.

Още по темата

"Видоконферентните дела" окончателно влязоха в процесуалните закони

Предишна новина

Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха ГЕРБ за ново разделяне на ВСС и за намаляване мандатите на "тримата големи"

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  2
  -2

  е метлата да дойде да измете онези, които са имитирали работа без да влагат усилия и са получавали заплати и бонуси. Кога ще ги изметете, не да им давате обезщетения при пенсиониране. Трябва да върнат парите на държавата, а не да получат обезщетения. Кога ще има контрол върху немарливо работещите навсякъде.Няма да давате обезщетения без да сте направили ревизия за последните 20 години. ТОВА ДА ВЛЕЗЕ В Закона за съдебната власт, а не как да се изчисляват, колко и т.н., като задължителна мярка за изплащане на обезщетения. Иначе вие ще отговаряте за прикриване на немарливите и облагодетелстването им за сметка на държавата.

 2. 3
  Мечо Пух | нерегистриран
  2
  -7

  "Колкото повече, толкова повече"

 3. 2
  77 | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Лакомията им е безкрайна.

  Кой си ти бе!!!!

 4. 1
  | нерегистриран
  7
  -8

  Лакомията им е безкрайна.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.