Избраната от ВСС реформа на съдебната карта предизвика вълна от недоволство сред съдиите

Избраната от ВСС реформа на съдебната карта предизвика вълна от недоволство сред съдиите
снимка:БГНЕС

Избраният от Висшия съдебен съвет (ВСС) модел 4 за реформа на съдебната карта доведе до вълна от недоволство сред съдиите. Над 560 магистрати вече са положили подписите си под подписка, внесена в кадровия орган, с която се иска отмяна на взетото решение за избрания модел.

Както „Правен свят“ писа, модел 4 е най-радикалният от всички варианти за прекрояване на съдебната карта. Идеята е да се промени родовата подсъдност на даден районен съд, който остава да работи само по наказателни дела от административен характер, някои мерки за неотклонение, по дела, разглеждани в закрито заседание, вкл. всички, разглеждани по дежурство, както и за сравнително по-леки от правна страна спорове. Целта ще е да се създаде единен основен първоинстанционен окръжен съд. Става дума за частична промяна на родовата подсъдност и справянето с наличния ресурс вътре.  Един районен съд остава първа инстанция – по бързо ликвидни дела, окръжният съд става основна първа инстанция и втора инстанция по делата на РС. Апелативният съд става истинска втора инстанция. Едни дела отиват в окръжен съд, а част от делата на окръжния съд отиват в районния съд. Районният съд може да се състои от постоянен и непостоянен състав. Моделът предвижда постоянният състав да е само от съдии от районния съд, а непостоянният може да включва и съдии от окръжния съд. Останалите районни съдии се местят в окръжния съд – след атестация, съответния ранг и решение на Общото събрание на горния съд. Общият брой на съдиите в районните съдилища ще се определя ежегодно в края на годината от Съдийската колегия по броя дела. Съдиите от окръжния съд ще дават и дежурства в районния съд, като натоварването няма да е голямо, а ако има необходимост – броят на съдиите или часовете работа на магистратите от окръжния съд може да бъде увеличен. Подобна алтернатива може да бъде разгледана и в обратен вариант – районен съдия може да отиде в окръжния съд спрямо броя на делата.

Именно предложението за промяна в родовата подсъдност, която ще доведе и до това районните съдилища да се занимават единствено с дела с ниска фактическа и правна сложност, пробуди и най-голямо недоволство сред магистратите. „Ниската правна и фактическа сложност на делата в посочените примери биха довели до загуба на правни умения за анализ на факти или невъзможност за придобиване на такива умения, подвеждането им под правните норми и тълкуването на последните, допускане на процесуални нарушения, налагащи повторно разглеждане на делата, особено когато тази еднотипна дейност продължава с години“, заявяват съдиите, подкрепили подписката, като допълват, че подобен модел ще доведе и до блокиране на пътя на младите кадри към системата“.

И допълват: „С Модел 4 се предвижда създаването на съдии „второ качество“ – непостоянен състав на съответния съд, чието правно положение е несигурно и свързано с редица неудобства – едновременна работа с различни видове дела, на различни места и пр. Не бива да се пренебрегва опасността това да окаже влияние върху съдийската независимост“.

Във внесената в кадровия орган подписка участие са взели съдии от 71 органа на съдебната власт, сред тях магистрати от Специализирания наказателен съд, от апелативните съдилища в София, Пловдив, Бургас, от 48 районни съдилища, в това число и СРС. Параф под призива до ВСС са положили дори и от административните съдилища в София и Силистра. Отличават се и подписите на заместник-председателите на ВКС Светла Димитрова, Дария Проданова и Галина Захарова.

Настоящата уредба на родовата подсъдност обслужва всички цели, свързани с добрата квалификация на районните съдии и подготовката им за бъдещата работа с по-тежки дела в съответния окръжен съд. Ето защо не намираме основание за предлаганата кардинална нейна промяна. Същевременно заложената в проекта цел за намаляване на натовареността би се постигнала не с промяна на родовата подсъдност на едни и същи като брой дела, а с промяна на тяхната подведомственост и с реализиране на електронното правосъдие“, пишат съдиите до ВСС.

Очаква се кадровият орган да включи обсъждането на подписката в следващия си дневен ред.

Още по темата

КС не допусна изключването на адвокатите като задължени лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари

Предишна новина

Излезе заповедта на здравния министър за мерките след 1 април

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 20
  Подписал | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #19 от "Кукуригу | нерегистриран":
  И мен точно това е притеснява, иначе проектът има и добри страни, не е изцяло лош, но заради това би следвало да се премисли и дообработи.

  Да, и аз не съм привърженик на поляризирането. Просто има проект, който би следвало да се подложи на по-широка дискусия и обсъждане на изложените в подписката моменти. Освен това си мисля, че това становище не е едно просто противопоставяне, а всъщност е конструктивна критика. Но всеки е свободен да го приема както си иска .....

 2. 19
  Кукуригу | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #15 от " | нерегистриран":
  Лично мен сериозно ме притесни идеята за деквалификация на районните съдии, които с тази реформа стават едни администратори.

  И мен точно това е притеснява, иначе проектът има и добри страни, не е изцяло лош, но заради това би следвало да се премисли и дообработи.

 3. 18
  Кукуригу | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #9 от "Tinker Bell | нерегистриран":
  Не е точно така, приемът беше за 200, към които се прибавят приетите преди две години мъже, които са били в казармата, т.е. още 80, следват по двама от рабфак на група и стават към 320. Добавете прехвърлени връзка и и ето ги 360. Рабфак и прехвърляне си беше влизане по втория начин, но това са колегите , които поради липса на скрупули и ефекта на Дънинг - Крюгер, направиха кариера и сега дават акъл на отличниците.

  Абе, мисълта ми е, че това за 20 с изпит и 70 рабфаковци е повече от заблуждаващо - естествено, че не споря за точните бройки до една.
  40 рабфаковци на 200 или на 280 с изпит не е изобщо същото като 70 на 20. Принципно различно е.

 4. 17
  До 12 | нерегистриран
  2
  -1

  Те па боготите , като получат едно качество в окръжен съд та.... Ако ги направят областен ще е друга работа ))) До кат не се изреже гнилото реформа и правосъдие недейте чака в БГ - то !

 5. 16
  | нерегистриран
  12
  0
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Точно така трябва ,ниска правна сложност ! Районките са пълни със съдии с купени дипломи от всякакви измислени ВУЗОВЕ !Знанията и уменията са им под всякаква критика ,само търсят килипира !

  А, то пък в "нерайонните" като че е гаранция, че не е така!
  Даже напротив - колкото по-големи връзки, толкова по-нагоре е субектът.
  Висшите инстанции си пълнят със симеоновци, например.

 6. 15
  | нерегистриран
  11
  -1

  Лично мен сериозно ме притесни идеята за деквалификация на районните съдии, които с тази реформа стават едни администратори.

 7. 13
  | нерегистриран
  19
  -1
  До коментар #10 от "зорба | нерегистриран":
  Значи е време за контраподписка. Под тази са малко под 600 подписа, да видим колко от останалите 2 100 съдии ще подкрепят модел 4.
  Иначе ако трябва да се говори сериозно за ВСС има елементарно и съвсем коректно решение. Дават на подписалите един кратък срок примерно от десет дни да излъчат работна група, от няколко човека, но само измежду подписалите, след което давата на тази работна група метаданните с който са боравили при анализите си и своето първоначално занание и им дават срок от месец или месец и половина да предложат свой модел. После двата модела се подлагат на пряко гласуване от съдиите по интеренет.

  ОК. Работната група ще бъде освободена от разглеждане на дела, а парите по проекта, който са получили членовете на ВСС да сътворят това чудо, ще ги дадат ли?

 8. 12
  прс | нерегистриран
  8
  -11
  До коментар #11 от " | нерегистриран":
  Държавата е в извънредна "ситуация" заради пандемията, но вместо да се занимават с отраженията у нас на този световен проблем ВСС напук на конституция и закони е сътворил някакво огромно недоразумение дето го няма никъде по света.
  Разделението на делата между окръжни и районни съдилища е свързано с тяхната сложност. По-сложните и по-значимите се решават от съдии с повече опит. Защото в районните съдилища кадрите отиват направо от ученическата скамейка и макар да нямат никакъв опит се чувстват супер велики. Съответно и заплатите са по-високи.
  Чуждите сайтове на фирми и държавни институции наричат раздела, в който обявяват свободните работни места "Кариера", т.е. постъпването на работа се свързва с последващо развитие в длъжност и заплата. Ако има само една първа инстанция, то каква ще е мотивацията някой да иска да работи по-сложни дела, като това у нас носи само негативи?

  Съдебната система не е бизнес начинание. Ти всъщност агитираш за дискиримансация по имотен критерии. Бедниет защото са бедни да решават споровете си от неопитни съдии, а богатите защото са богатни да имат само те достъп до кчествено правосъдиие. Що се отнася до възможността за кариера, нямам представа какво имаш предвид, щом тритерия ти за това какво става по света е от сайтовете в интернет. Това го има и тук-предлагаме работа за лица готови да се сблъскат с предизвикателства и всеки ден да преодоляват собствените си ограничения-работник в кланница, той всеки ден преодолява погнусата си от това което прави и това е истинско предизвикателство за него. Лек ден.

 9. 11
  | нерегистриран
  23
  -7

  Държавата е в извънредна "ситуация" заради пандемията, но вместо да се занимават с отраженията у нас на този световен проблем ВСС напук на конституция и закони е сътворил някакво огромно недоразумение дето го няма никъде по света.
  Разделението на делата между окръжни и районни съдилища е свързано с тяхната сложност. По-сложните и по-значимите се решават от съдии с повече опит. Защото в районните съдилища кадрите отиват направо от ученическата скамейка и макар да нямат никакъв опит се чувстват супер велики. Съответно и заплатите са по-високи.
  Чуждите сайтове на фирми и държавни институции наричат раздела, в който обявяват свободните работни места "Кариера", т.е. постъпването на работа се свързва с последващо развитие в длъжност и заплата. Ако има само една първа инстанция, то каква ще е мотивацията някой да иска да работи по-сложни дела, като това у нас носи само негативи?

 10. 10
  зорба | нерегистриран
  8
  -28

  Значи е време за контраподписка. Под тази са малко под 600 подписа, да видим колко от останалите 2 100 съдии ще подкрепят модел 4.
  Иначе ако трябва да се говори сериозно за ВСС има елементарно и съвсем коректно решение. Дават на подписалите един кратък срок примерно от десет дни да излъчат работна група, от няколко човека, но само измежду подписалите, след което давата на тази работна група метаданните с който са боравили при анализите си и своето първоначално занание и им дават срок от месец или месец и половина да предложат свой модел. После двата модела се подлагат на пряко гласуване от съдиите по интеренет.

 11. 9
  Tinker Bell | нерегистриран
  15
  -2
  До коментар #5 от "Кукуригу | нерегистриран":
  Номер 2, не знам откъде си ги взел тези потресаващи данни, но са грешни. В годините непоследствено преди и около 1989 в ЮФ на СУ се приемаха около 200 души на година - с изпит. Бройките за т.нар. рабфак, ако ги е имало, са били от порядъка на няколко души в курс.

  Не е точно така, приемът беше за 200, към които се прибавят приетите преди две години мъже, които са били в казармата, т.е. още 80, следват по двама от рабфак на група и стават към 320. Добавете прехвърлени връзка и и ето ги 360. Рабфак и прехвърляне си беше влизане по втория начин, но това са колегите , които поради липса на скрупули и ефекта на Дънинг - Крюгер, направиха кариера и сега дават акъл на отличниците.

 12. 8
  | нерегистриран
  13
  -13
  До коментар #7 от "съдия | нерегистриран":
  Браво на организаторите на подписката. Браво и на Висшия адвокатски съвет, който оказва своевременна подкрепа.
  Приемете един съвет. Призовете останалите съдии, а също прокурори, преподаватели и научни работници да се присъединят към подписката за оставащото време до разглеждането ѝ от ВСС. Проблемът има толкова неприятни "лица", че би засегнал цялата юридическа общност.
  Истината е, че има още поне 800 съдии, които биха подписали, но които не четат "Лекс" и не са се осведомили за инициативата. Сега се надявам, че случващото се най-сетне ще се популяризира достатъчно, за да стигне до знанието на всички колеги.

  Аз пък се надявам да не говориш от името на други.

 13. 7
  съдия | нерегистриран
  30
  -11

  Браво на организаторите на подписката. Браво и на Висшия адвокатски съвет, който оказва своевременна подкрепа.
  Приемете един съвет. Призовете останалите съдии, а също прокурори, преподаватели и научни работници да се присъединят към подписката за оставащото време до разглеждането ѝ от ВСС. Проблемът има толкова неприятни "лица", че би засегнал цялата юридическа общност.
  Истината е, че има още поне 800 съдии, които биха подписали, но които не четат "Лекс" и не са се осведомили за инициативата. Сега се надявам, че случващото се най-сетне ще се популяризира достатъчно, за да стигне до знанието на всички колеги.

 14. 6
  До 4 | нерегистриран
  17
  -1

  ...Той откъде да знае, като актовете му ги пишат младшите или помощниците.....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.