Избират член на ВСС на мястото на Евгени Диков на 20 март

Избират член на ВСС на мястото на Евгени Диков на 20 март
снимка:БГНЕС

Общото събрание на следователите в България ще проведе избор за нов член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на мястото на уважавания юрист Евгени Диков на 20 март. Това става ясно от заповед на главния прокурор Иван Гешев за свикване на събранието.

До избора на нов член на кадровия орган се стигна след като в края на ноември Евгени Диков загуби битката с коварната зараза COVID-19. Тъй като по закон изборите за членове на ВСС се провеждат в две последователни съботи – по време на първата тече изслушване на номинираните кандидати, а по време на втората е самото гласуване – на 13 март следователите отново ще се съберат. С последните промени в правилата за избор на членове на кадровия орган, магистратите вече имат възможност да изслушват и да гласуват за кандидатите и онлайн заради пандемията. Очаква се и тази процедура да протече по същия механизъм.

Според закона и заповедта на главния прокурор номинации за нов член на ВСС могат да се правят до 13 януари. До 26 февруари пък могат да бъдат депозирани становища и въпроси към кандидатите.

В момента Прокурорската колегия на ВСС е с двама членове по-малко, след като Пламена Цветанова напусна кадровия орган и стана зам.-главен прокурор. Неин приемник обаче трябва да бъде избран не от професионалната квота, а от Народното събрание, което все още дори не е обявило намерение да открива процедура. На 26 септември т.г. прокурорите пък избраха Евгени Иванов за нов член на ВСС, след като друг негов член – Даниела Машева – също напусна и влезе в ръководния състав на държавното обвинение.

Още по темата

"Отваряме" държавата на 21 декември - увери Бойко Борисов

Предишна новина

Награди за 24 магистрати и полицаи, работили по случаи от обществено значение през годината

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 1
  +- | нерегистриран
  4
  0

  Избират кой ще получава едни големи пари за една незначителна дейност.
  Честито на печелившия!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.