Иван Хаджииванов беше избран за председател на Съвета на Камарата на ЧСИ

Иван Хаджииванов беше избран за председател на Съвета на Камарата на ЧСИ
Иван Хаджииванов

На 26 юни 2021 г., в София се състоя годишно отчетно-изборно събрание на Камарата на частните съдебни изпълнители, съобщиха от органа.

Официален гост на събранието беше зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова, която благодари за отговорността и професионализма на частните съдебни изпълнители и им пожела да продължат да работят в интерес на държавата и гражданите.

Огромно благодаря на всички Вас колеги и приятели частни съдебни изпълнители. С гордост и удовлетворение мога да споделя, че виждам развитието, което претърпяхте. Виждам професионализъм, но и хуманност, твърдост, но и баланс, виждам зрялост и отговорност! Силата и авторитетът на която и да било професия не произтича от законите и правомощията, а от хората, които я упражняват. Гледайки Вас съм напълно спокоен за бъдещето на нашата професия! Благодаря Ви, за мен беше чест да Ви представлявам и защитавам“, заяви Георги Дичев в обръщение към колегите си по повод и на факта, че ЧСИ бяха единствената професия, която през отчетната 2020г. сама поиска от парламента да бъде спряна дейността й за 4 месеца за да се пази живота и здравето на гражданите в условията на пандемия. Той беше председател на камарата два последователни тригодишни мандата.

Отчетът за дейността на ЧСИ през 2020 г. показа рекордно ниски резултати: извършените продани на движими вещи са 460 и 4 700 на недвижими имоти, въводите във владение са едва 630, а събраната сума е само 655 млн. лв.(в предишни години надхвърляше 1 млрд. лв.) Въпреки рекордно ниската събираемост 23 % от всички събрани суми са в полза на физически лица. Всяка година ЧСИ възстановяват по 150 милиона лева на граждани – пари от неизплатени заплати, издръжки, наеми, невърнати заеми и други суми по договори, обезщетения на пострадали при ПТП и тежки криминални престъпления.

Общото събрание избра новите ръководни органи на камарата за следващите 3 години. За председател на КЧСИ беше избран Иван Хаджииванов с  мнозинство от 100 гласа от присъствалите ЧСИ. Той е ЧСИ от 2006 г. с кантора в гр. Русе. Бил е два пъти член на Съвета на камарата и председател на Контролния съвет. В предишния мандат беше зам.-председател на Съвета на Камарата.

Той представи приоритетите в работата си, които ще следва като председател през мандата и благодари на колегите за оказаното му доверие. Основните задачи пред новия екип ще бъдат:

- Продължаване на процеса на електронизация на съдебното изпълнение, което ще намали разходите на страните, чрез постигане на пълен електронен достъп до информацията за длъжниците, електронна комуникация с институциите и където е възможно и със страните по делата, като и чрез въвеждане на максимално широк кръг от електронни действия като запори, възбрани и други;

- Възлагане на нови правомощия на ЧСИ в съответствие с най-добрите практики в Европа, като доброволното събиране на вземания, доброволни продажби, установяване на факти, които спестяват време, съдебни производства и значителни средства на кредиторите и длъжниците;

- Увеличаване броя на публичните взискатели, които възлагат своите вземания за събиране от ЧСИ, тъй като в тези случаи разходите по изпълнението се поемат само от длъжника, а когато държавата събира своите вземания, цената се поема от всички добросъвестни данъкоплатци;

- Продължаване на политиката за ефективен контрол върху ЧСИ от страна на Камарата и неговото усъвършенстване.  

За председател на Дисциплинарната комисия беше избран Тодор Луков, който и досега беше неин председател, а за председател на Контролния съвет Георги Дичев.

Още по темата

Гледка, която не се вижда всеки ден: Ето я резиденцията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков за милиони (ВИДЕО)

Предишна новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.