Иван Гешев призова от Брюксел представителите на медиите да отразяват обективно работата на прокуратурата

Иван Гешев призова от Брюксел представителите на медиите да отразяват обективно работата на прокуратурата
Главният прокурор Иван Гешев и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Хуан Фернандо Лопес Агилар, снимка:ПРБ

В Брюксел Иван Гешев призова представителите на медиите да отразяват обективно работата на прокуратурата и със съжаление констатира големия брой фалшиви новини, които се разпространяват по адрес на прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение.

В белгийската столица главният прокурор ще представи приоритетите на прокуратурата на работна среща тази вечер с Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК). Той ще запознае Тимерманс с последните действия на прокуратурата в борбата с корупцията, организираната и битовата престъпност.

В неформален разговор с журналисти и блогъри, проведен в Европейския парламент, Иван Гешев отбеляза, че българската прокуратура и занапред ще разчита на добро сътрудничество с европейските институции. Главният прокурор подчерта заслугата на Тимерманс за приключването на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), но отбеляза, че отговорностите на страната не приключват с отпадането на мониторинга.

Главният прокурор коментира още, че прокуратурата има намеренията да води активен диалог с европейските институции, за да се преустанови практиката на едностранчиво представяне на действителността в държавата. "Не може в европейските институции да се чува само гласът на хора, които пишат доноси. Това е стар манталитет, който е рецидив от комунистическото минало, когато пишехме до Съветския съюз, за да се издигне, сега се пише до Европейската комисия", коментира главният прокурор.

"Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия", заяви още главният прокурор Иван Гешев от Брюксел. По повод писмото, което изпрати до Европейската комисия и Европарламента по повод факта, че Белград вече повече от 5 години отказва да ни върне бившия собственик на КТБ, той заяви:

"За сведение сме уведомили и представителите на Европейския парламент, и Европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения".

"Аз не съм дипломат и не съм политик", каза главният прокурор в отговор на въпрос дали обвързва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС, макар че в писмото му пише "с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури".

"Аз съм дал една информация, която е юридическа, на Европейската комисия и Европейския парламент. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици, съответните дипломати и съответните хора, от които зависи това", продължи Гешев.

В Брюксел Иван Гешев проведе работна среща с членове на Европейския парламент (ЕП) от България.

В рамките на посещението в ЕП главният прокурор Иван Гешев проведе среща и с Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Още по темата

Съдия Андон Миталов е първият българин със забрана да влиза в САЩ - взел пари, за да пусне Николай Малинов да отиде при Путин

Предишна новина

Сенатът на САЩ оправда Тръмп в процеса за импичймънт

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Петър | нерегистриран
  0
  0

  Ако успее най-накрая да изпрати Цветан Василев пред съда за превръщането на КТБ в пирамида пак ще е нещо.

 2. 2
  Писна на зрителя | нерегистриран
  8
  -2

  Е по-обективно няма на къде! Само неговото име цъфти по всички медии..

 3. 1
  RRR | нерегистриран
  3
  -3

  Това правят, ама като спецовете не внасят почти нищо в съда......

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.