Ивайла Бакалова - кошаревски свидетел на „Антикорупционния фонд“ в пореден опит за омаскаряване на спецправосъдието, помага ѝ Ина Лулчева*

Ивайла Бакалова - кошаревски свидетел на „Антикорупционния фонд“ в пореден опит за омаскаряване на спецправосъдието, помага ѝ Ина Лулчева*
Ивайла Бакалова, снимка:БГНЕС

Същинска мелодрама предстои да се развие през тази седмица. И няма как да е иначе, след като са замесени – позабравена манекенка, обвиняем бизнесмен, скъпоплатена адвокатка, поръчкова фондация и публични фигури, сред които - бивш премиер, главен прокурор и спецсъдия.

Става въпрос за поредното „разследване“ на т.нар. фондация „Антикорупционен фонд“. Да, няма лъжа и измама, а само „истина“, макар в случая тя да се базира на твърдения от типа: ЕЖК – Една Жена Каза.

Известно е, че основната задача на „Антикорупционния фонд“ е да служи като чадър на обвиняеми и подсъдими срещу разследващите ги прокурори. Същевременно, през годините организацията, в която основните лица са свързани с оправдания от спецсъда бизнесмен и издател Иво Прокопиев, активно се стреми да атакува държавното обвинение. И понеже за последното трудно се намират аргументи, а още по-малко факти и доказателства, то на аудиторията се предлага пореден епизод от типа на „Съдебен спор“, но не с водещ Жоро Игнатов.

БЛИЦ първи разкри, че в последните месеци Ивайла Бакалова е приела да участва в схема, с която да се опита да провали делото срещу своята актуална половинка – Веселин Денков, известен като Весо Брадата. На 1 септември 2020 г. Денков и Бакалова бяха арестувани на границата при прибирането им от Италия през Сърбия.

Весо Брадата, за когото има множество публикации, че е управлявал част от ресторантьорския бизнес на беглеца от правосъдието Васил Божков, е обвиняем за участие в престъпна група за изнудване и рекет чрез лихварска дейност. Заедно с Брадата по делото са разследвани – баща и син Ивайло и Сашо Георгиеви – Пифовете, Жоро Тениса и още представители на ъндърграунда. В момента Весо Брадата е на свобода, но след отстраняване на нередности, скоро се очаква делото срещу ОПГ-то да стартира пред Специализирания наказателен съд.

За да дискредитира съдебния процес срещу Денков, Бакалова е записвала без тяхно знание разговорите си с различни адвокати, общото между които е, че често се явяват пред спецсъда по дела, но на други клиенти. Като повод за срещите си със защитниците, Бакалова излагала желание да се възползва от техните услуги. Нещо, което е повече от странно, защото защитата на Денков бе поета още след неговото задържане от известната адвокатка Ина Лулчева.

В крайна сметка Ивайла Бакалова дава записите с разговорите с адвокатите на… т.нар. „Антикорупционен фонд“, който прави цял епизод от „Съдебен спор“. И забележете – близките до Прокопиев служители на фонда включват във видеото и адвокат Лулчева, която защитаваше ексминистъра Трайчо Трайков по делото, по което заедно с Прокопиев и Симеон Дянков бяха оправдани неотдавна.

Целта на „съдебния спор“ на антипрокурорския фонд е еднозначна – представянето на спецправосъдието като поръчково. За целта вече бяха пуснати откъси, в които мъжки глас твърди, че главният прокурор Иван Гешев много държал Весо Брадата да понесе отговорност за деянията, по които е обвиняем. За цвят е замесено и името на шефа на Апелативния спецсъд Георги Ушев, а пък зад разследването стоял лично Бойко Борисов.

Освен, че доказването на подобни твърдения е невъзможно, едва ли набедените дори могат да си представят какви абсурди се коментират в адвокатските и криминалните среди по техен адрес, както и какви думи им се преписват. Няма значение какви са фактите и дали изобщо има доказателства, важно да се атакува Гешев, защото е неудобен на Прокопиев и други олигарси, да се атакува предизборно Борисов, а близките до Васил Божков да се изкарват „жертви“ на спецсъдилищата и спецпрокуратурите, които пък обезателно трябва да се закрият от следващото Народно събрание.

„Кошаревските“ свидетелства въобще не се нуждаят от коментар, но такъв несъмнено е нужен по отношение присъствието в жълтеникавия „съдебен спор“ на адвокат Ина Лулчева, която само преди седмица бе избрана за член на новия Висш адвокатски съвет.

В поредната поръчкова акция, от идеологично близкия до Лулчева „Антикорупционен фонд“, подложени на уронване на доброто им име се оказват адвокати, които не са подозирали, че са обект на нерегламентирано записване.

Лулчева изглежда, че не вижда нищо нередно в това колегите й да бъдат употребени в нечиста схема. Освен това, техните права са нарушени, защото по закон – никои не може да бъде записван или заснеман против волята му. Излиза, че вместо да брани интереса на колегите си от адвокатурата, Лулчева участва в активни мероприятия, в които защитници биват обект на шантаж и натиск. 

Преди месеци от „Антикорупционния фонд“ ползваха за свидетел Димитър Ламбовски, скандално известен някогашен депутат от НДСВ, свързан с един от олигарсите на Прехода. Сега от антипрокурорската фондация са решили да надградят, като в поредната си атака срещу държавното обвинение вкарват в употреба позабравената манекенка Ивайла Бакалова, слабост на покойния Илия Павлов. БЛИЦ предлага на близките до Прокопиев „активисти“ от АКФ при следващото си активно мероприятие срещу спецправосъдието, да вземат да снимат Митьо Очите или Емо Крокодила. Тогава може и да им се получи. 

*Блиц

Още по темата

Оставиха в ареста майката на убитите деца в Сандански

Предишна новина

Окръжният прокурор на София се срещна с роднините на убитото в с. Ковачевци момиче

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  Хм | нерегистриран
  0
  0

  Тази сага е един лош вариант на "Мъжът от записите "Двете каки":С Янева и Ченалова се записвахме сами" /24 часа/. Думник на нищо ново не са се научили, само копат дъното. Журналистическо разследване може да бъде това на Афера за Петков и Узунов, но не и това на Стайков.

 2. 8
  И от кога... | нерегистриран
  0
  0

  Бивш дансаджия, бопаджия и съпруг на административен съдия, разбира от административно право, че даже е нает от едни известни подсъдими...

 3. 7
  | нерегистриран
  1
  -5

  Изпитвам удоволствие да пиша за глупостите, които пишете. Но това уливане не може да е до безкрай. Казват ви, че царят е гол. А вие не спирате с елементарни пропагандни статии. Фалирайте, че да мирясате. Пеевски свят вече е в Дубай. Довиждане.

 4. 6
  Валентин Георгиев | нерегистриран
  2
  -1

  Няма шансове да преборим и дори да намалим повсеместната корупция у нас, ако продължаваме така. Ново проучване на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) изкара наяве фрапиращи данни за нагласите на българите, които не будят оптимизъм. Под половината - 49,3 на сто, биха подали сигнал към компетентните органи, ако станат свидетели на корупция на работното им място. Други 29,8 на сто обаче са категорични, че няма да го направят, а 20 на сто не желаят или не могат да отговорят. Забележете - близо 90 процента от хората смятат, че би трябвало да се сигнализира за корупция, по принцип. Излиза, че всеки втори българин се пази или страни от това уродливо явление и, въпреки че го вижда и се сблъсква с него, предпочита да пасува.
  Причините са най-различни и трудно може да се степенуват, но масовото мнение е, че не си струва, защото няма да има резултат. А няма да има, защото институциите, от които това зависи, са подвластни и зависими от лица на ключови държавни постове, които покровителстват или практикуват самата корупция.
  Най-пресният скандален пример са разкритията в Правителствена болница. Оказа се, че за незаконните трансплантации там се знае от година и половина. Е, и?
  За незаконните трансплантации са подавани не един и два сигнала до различни "отговорни фактори", включително до министрите Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, но всичко е било потулвано и оставено без движение.
  Трябваше да се смени властта, за да излезе наяве истината за този и за други случаи. И хората лека-полека да добият кураж за осветляване на безобразията. При това говорим основно за потърпевши, които имат личен интерес, не за "будни граждани" с вродена непримиримост.
  Защото...
  Цели 60,7 на сто от българите биха се чувствали несигурни, ако подадат сигнал за корупция срещу лице, заемащо публична длъжност като политик, кмет и други, разбираме от проучването на БИПИ.
  Какво означава това?
  Ами означава страх. Страх, че ако дръзнеш да подадеш сигнал, той ще се върне към теб като бумеранг. Защото така е организирана системата - "навързани са като черва". Повсеместното недоверие в комбинация със страха ражда апатията. А апатията означава послушание и контрол - прекрасният удобен за властта модел.
  На кого да го подадат този сигнал, за да има ефект? Отнася го този, който огласи безобразието, не който го върши. Дотук сме я докарали спрямо почтените и непримиримите, доколкото им стиска. За останалите корупцията очевидно остава естествена среда на живуркане. Наведена главица сабя не я сече! Докога?

 5. 5
  адвокат | нерегистриран
  2
  -9

  Големи глупости се обсъждат тук. Едно е ясно- ако са давани пари за изменение на мярката за неотклонение, то някой трябва да е пуснал Денков. Ами просто разследващите журналисти да проверят кой е пуснал Денков. Иначе на мен ми е по- интересен факта, след като този Писков е адвокат на Арабаджиеви и не им е адвокат по наказателните дела, дали случайно не им е адвокат по административните дела в Административен съд, където съдия е жена му. Просто съм любопитен на кой докладчик са тези дела и какво се случва с тях. Ето ви още едно разследване за в бъдеще.

 6. 4
  Георги Велков | нерегистриран
  0
  -3

  "Правен свят", отново умишлено сипете лъжи. Явно е (разговора на Бакалова по телефона с този Божанов), че Божанов знае какво е ставало в съдебната зала 2 дни по-рано. Интифата, както съвсем логично може да се предположи и както е практиката, която и слепите знаят, тръгва от самия съд, респ. прокуратура. По някой лев остава за адвоката и "консултанта", останалите ги прибират длъжностни лица - щото от тях зависи всичко.
  Едно не е ясно - кога ще бъде застрелян гошеф ? Там подобно плащане няма да се обсъжда и заснема.
  ДЕПМ на българската "държава".

 7. 2
  | нерегистриран
  3
  -17

  ЕЖК е като ПСК ("Правен свят" каза). От един дол дренки сте.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.