Илхан Кючюк: Защитата на споделените ни ценности ни обединява и ни прави европейци

Илхан Кючюк: Защитата на споделените ни ценности ни обединява и ни прави европейци
Илхан Кючюк

Евродепутатът от ДПС/„Обнови Европа” Илхан Кючюк организира онлайн видеоконференция с ключови имена от европейските институции на тема: „Механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права: oбщоевропейски стремеж. „

„Важно е да има открит дебат по темата, защото макар и да звучи абстрактно, според Договора на ЕС, споделените ни ценности на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава и правата на малцинствата са в основата на всичко онова, което ни обединява. Те са това, което ни прави европейци. Слабостите в защитата им ще доведат до отслабване на ЕС. Ето защо систематичните и тежки нарушения на общата ни ценностна база трябва да се разглеждат с нужната отговорност, с обективен и основан на доказателства прочит. Именно затова настояваме за общ механизъм на ЕС, който да е всеобхватен и задълбочен“, заяви Илхан Кючюк при откриване на конференцията.

В своето обръщение, заместник-председателят на Европейската комисия по ценности и прозрачност, Вера Йоурова акцентира върху защитата на основните ценности на ЕС:

„Жизненоважно е да прехвърлим дебата отвъд Брюксел и да привлечем към него гражданите и парламентаристите в Европа. През последните години Комисията постепенно разработи различни инструменти за справяне с проблемите с върховенството на закона. Председателят на Комисията, г-жа Урсула фон дер Лайен, пое ангажимента да даде старт на допълнителен, всеобхватен механизъм за върховенството на закона, който да обхваща всички държави. Като част от този нов механизъм, Комисията представи на 30 септември първия годишен доклад. Всички държави членки са третирани еднакво в този процес, тъй като приложихме една и съща методология.“

Онлайн дискусията се проведе в контекста на представения на 30 септември първи по рода си доклад относно върховенството на закона на Европейската комисия. Според представителите на парламента докладът трябва да включва и защита на основните права, да приеме формата на междуинституционално споразумение, да замести съществуващите инструменти и предоставя специфични за всяка държава препоръки, обвързани в случай на неспазване с бюджетни условия.

Участие в организираната от българския евродепутат дискусия взеха председателят на комисията по правни въпроси, Адриан Васкес Лазара, председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Хуан Фернандо Лопез Агилар, София ин`т Велд, председател на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права на Европейския парламент, докладчикът за ЕП по доклада „Създаване на механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права“, Михал Шимечка от Групата „Обнови Европа“, както и докладчиците за Групата на ЕНП, Владимир Билчик и за Групата на „Зелените“, Сергей Лагодински.

Още по темата

Депутатите се сбиха в пленарна зала, но спасиха Цвета Караянчева от оставка

Предишна новина

Изслушването на Гешев в НС: Преобладаващите разследвания на прокуратурата са спрямо представители на ГЕРБ

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  н | нерегистриран
  1
  0

  кючук ли си,кючек ли си,незнам,ама ,че не си за там, знам!!

 2. 2
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  1
  0

  ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПОЛИТИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
  17.10.2020
  Уважаеми слуги на НАРОДА,
  Защо превърнахте Родината ми от райска градина в обедняла и обезлюдена Територия?
  Вие, които се клехте в Народното събрание и в Конституцията, забравихте българският народ, по чиито гърбове се изкатерихте до постовете.
  Много от Вас не си спомнят какво са работили преди да станат депутати. Заслепени от лъскавите коли и магазини, от коктейлите и международните круизи, забравихте откъде тръгнахте, забравихте селата, в които живеят родителите ви, баби и дядовци, забравихте откъде идва хляба и как се гледат животни.
  Вие си повярвахте, че сте богоизбрани и забравихте бедните, забравихте българите, забравихте народа си, забравихте децата и старците. Покатерили се по стълбата на властта, решихте, че България е Ваша бащиния и можете да я продавате и предавате.
  Кой от Вас дойде при народа си да попита преди да гласува безумните решения и закони?! Кой от Вас се спря да краде от народните пари? Кой от Вас рязко не забогатя, докопал се до заветния пост? Колко от Вас не са получили пари или влияние, за да гласуват срещу интересите на българите?
  Самозабравили се политикани, продължавате да смятате, че държавата е Ваша, крадете и гласувате лобист- ки закони, нареждате роднините си навсякъде и смятате, че сте безнаказани.
  Задавам Ви въпроса – ЗАЩО ПРОДАДОХТЕ НАРОДА СИ?
  И въпросът ми е към всички Вас – и леви и десни, и средни, и де песари и патриота ри….всеки един от Вас хвърли камък по българския народ и го докара до това унизително положение.
  Старците да ровят по кофите за боклук и да нямат пари за лекарства, младите хора да бягат /да, думата е „бягат”, като от война или катастрофа/, оставащите тук едва да оцеляват.
  Не Ви ли е срам като минавате в лъскавите си служебни автомобили покрай бедните пенсионери и протестиращите майки на деца с увреждения?
  Или властта дотолкова е притъпила човешкото във Вас, че изпитвате единствено отвращение към тези, които нямат власт и пари?
  Аз пък се отвращавам от Вас, защото освен власт и пари нямате друго, нищо човешко не е останало във Вас, лицемерието Ви не може да ме заблуди. Всеки един от Вас има възможност да направи нещо добро за народа си. Но не го прави! Предпочитате политиканстването и пресмятането на следващите избори, които отново ще Ви осигурят трапезата.
  Българите искат НЕЗАВИСИМОСТ – НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ВАШАТА КОРУПЦИЯ, АЛЧНОСТ, НЕКАДЪРНОСТ И ПРОДАЖНОСТ, НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ВАСАЛНОТО ПОДЧИНЕНИЕ, В КОЕТО НИ ВКАРАХТЕ, НЕЗАВИСИМОСТ ОТ БЕЗУМНИТЕ ЗАКОНИ, КОИТО ГЛАСУВАХТЕ.
  Българският народ има право на съпротива срещу Вашето безумие.
  За да има свободна и независима България!
  Бог да пази българският народ! Да живее България!

 3. 1
  Това дете на демокрацията няма и един ден трудов стаж | нерегистриран
  1
  0

  Защо ни го поднасяте с баклава?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.