Идея: Нотариуси и ЧСИ да се облагат като еднолични търговци

Идея: Нотариуси и ЧСИ да се облагат като еднолични търговци
снимка:БГНЕС

По примера с едноличните адвокатски дружества, депутатът от Обединени патриоти Христиан Митев предлага ново законово изменение, с което да бъде дадена възможност и на нотариусите и на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да се облагат като еднолични търговци.

Предложението на Митев е за промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) и е внесено между четенията на измененията в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се създава Регистър на запорите.

Така идеята на народния представител е в ЗДДФЛ да се създаде чл. 29б, с който: „Физически лица – частни съдебни изпълнители или нотариуси, могат да изберат доходът им от стопанската им дейност за период не по-кратък от три последователни данъчни години да се облага по реда на чл. 26 — чл. 28 за облагане на доходи от стопанска дейност като еднолични търговци. Облагаемият доход се формира по реда на чл. 29а, ал. 2. Правото на избор се упражнява чрез подаване на декларация по образец до 31 декември на предходната година“.

В мотивите си Митев изтъква, че ЧСИ и нотариусите, като самоосигуряващи се физически лица, попадат в най-ниската категория лица, упражняващи свободни професии с нормативно признати разходи 25 %, съгласно чл. 29, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ.

Свободните професии по правило упражняват дейността си еднолично, без нает персонал и без специални изисквания към тях и мястото, от което осъществят дейността си, т.е. те са на абсолютно свободен режим. Те не организират дейността си като предприятие. За разлика от тях ЧСИ и нотариусите са длъжни да покриват високи стандарти като устройствените закони въвеждат редица изисквания: кантори с минимум две помещения, вещно право върху канторите, задължителна застраховка „професионална отговорност“ с минимално покритие от 1.2 млн. лв., поддържане на защитата на личните данни по делата, сигурността на канторите и на самите дела, съхраняване на огромен архив, значителен брой наети лица, които също трябва да отговарят на високи образователни и професионални изисквания, което съответно се отразява на разходите за техните заплати и осигурителни вноски и редица други“, пише Митев.

И припомня, че на ЧСИ и нотариусите им е забранена каквато и да била друга дейност, извън посочената в устройствените закони, за разлика от другите свободни професии, които могат когато пожелаят да се регистрират като търговци по Търговския закон, съответно да се облагат по реда на Закон за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). „Всички специални нормативни изисквания и самото естество на дейността на тези специфични категории лица - ЧСИ и нотариуси, неминуемо повишават разходите за дейността много над нормативно предвидените 25 %. Облагането на извършени разходи над нормативно признатите поставя тези правни професии в неблагоприятно положение спрямо останалите, които обаче практически разполагат с право на избор на данъчен режим чрез възможността да се регистрират като търговци“, допълва вносителят.

Още по темата

Договорът за организирано туристическо пътуване – положения

Предишна новина

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси кметицата на Красно село

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 1
  държавата да въведе процентни отчисления към бюджета | нерегистриран
  5
  0

  Нотариуси и ЧСИ-та трябва да плащат 70 процента ежегодни отчисления към бюджета-на принципа на концесионното възнаграждание!
  Над 1 милиард лв се годишните им приходи общо, и спокойно могат да се разделят със 70 прозента от смеата-като отчисление към бюджета.

  такъв филм-веднъж инсталиран като нотариус и ЧСИ, и да не плащаш отчисления-няма. Това е държавно делегирана дейност, и се дължи възнаграждение към бюджета!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.