Идея: Делата за УПО на осъдени от специализираните съдилища да се решават само от специализирани съдии

Идея: Делата за УПО на осъдени от специализираните съдилища да се решават само от специализирани съдии
снимка:БГНЕС

Делата за условно предсрочно освобождаване на осъдени от специализираните съдилища да се разглеждат и решават само от специализираните съдилища. Такова предложение за изменение в чл.437 ал.1 т.1 и чл.438 ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) е постъпило от бюрото на правосъдния министър до Правната комисия в Народното събрание, като все още не ясно кой ще поеме законодателната инициатива за внасянето му, научи „Правен свят“.

Както е добре известно, подсъдни на Специализираните съдилища съгласно чл. 411а от НПК са дела свързани с престъпления извършени от ОПГ, за които с оглед се предвижда наказание повече от три години лишаване от свобода. Става въпрос за престъпления, които засягат важни обществените отношения в държавата и са свързани с деяния на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение и висши държавни длъжности, като субекти на престъпленията.

Според мотивите към предложението, на специализираните съдилища са възложени за разглеждане престъпни деяния особено  висока степен обществена опасност, свързани с организираната престъпност и корупцията в държавата, както и престъпления свързани с опазване на националната сигурност – престъпления против Републиката, а с последните изменения и дела от компетентност на Европейската прокуратура. Т.е. на СНС и АСНС са възложени за разглеждане особено важни дела свързани с най-тежката престъпност, включително и такива извършени в чужбина.

Предложението е мотивирано и с това, че по отношение на делата, подсъдни на СНС, в Глава 23а НПК са предвидени особени правила за тяхното разглеждане. Такива правила са предвидени и по отношение на делата, разглеждани от военните съдилища, като се прави съпоставка между тях и се извежда изводът, че е необходимо да бъдат равнопоставени в системата на съдилищата. 

В нормата на чл. 437 НПК е предвидено предложение за условно предсрочно освобождаване да се прави от Окръжния прокурор, съответния военен прокурор по местоизпълнение на наказанието. В чл. 438, ал.1 НПК пък законодателят е предвидил процедура по разглеждане на положението или молбата за условно предсрочно освобождаване, като е приел, че компетентен да разгледа е окръжният - съответния Военния съд - по местоизпълнението на наказанието. Преценката дали да бъде уважено предложението на съответния прокурор или молбата на осъдения, е свързана със събиране на доказателства и проверка за поправяне на осъдения, като се проверяват всички обстоятелства, които сочат за положителната промяна у осъденото по време на изтърпяване на наказанието лице, доброто поведение и други обстоятелства визирани в чл.439а НПК.

„До момента преценката на доказателствата свързани с поправяне по отношение на осъдените от СНС лица се прави от общите съдилища, които заедно със СГС са 29 в държавата. Определенията за УПО не подлежат на касационен контрол и на възобновяване. Съдебната практика се определя от съществуващите 5 апелативни съдилища, което предполага различен подход при преценка обстоятелствата , които определят основателността на предложението или молбата за УПО. Подходът на съдилищата е различен дори в преценка на доказателствата събирани по реда на чл.439 а от НПК. Същото се отнася до преценка на остатъка от наказанието, както и произнасянията на съдилищата по чл.441 и чл.442 от НПК. Делата, разглеждани от СНС, съдържат своята специфика, особено по отношение на субекта на престъплението. За времето от 2011 г., когато са  създадени СНС и АСНС има вече утвърдена съдебна практика по отношение на приложението на материалния и процесуален закон. Съдиите от СНС и АСНС са най-добре запознати със специфичните особености свързани с престъпленията, подсъдни на СНС, а също и лицата, които те са осъдили за извършени от тях престъпления от кръга на визираните в нормата на чл. 411а НПК. Магистратите от СНС най-законосъобразно и обосновано биха се произнесли по основателността на предложение или молба за предсрочно освобождаване на лица, които са осъдени с влезли в сила присъди на СНС. Очевидно подходът на законодателя е бил подобен и при възлагане на производствата за условно предсрочно освобождаване на военните съдилища. Подобна промяна в НПК –Глава 35 раздел І „ПРЕДСРОЧНО ОСВОБОЖДАВАНЕ“ ще доведе до уеднаквяване на съдебната практика в производството  УПО, а оттам и утвърждаване на авторитета на съдебната власт и повишаване на доверието на обществото особено към специализираното правораздаване“, пише в мотивите към предложението.

Като допълнителен аргумент към мотивите се сочи обстоятелството, че подсъдността на делата разглеждани от СНС обхваща територията на цялата държава и няма да бъде създадено затруднение при изготвяне на предложението от прокурор от СП с оглед местоизтърпяване на наказанието от осъдените лица.

Още по темата

Доц. Кунчев: Трябва да се затворят заведенията и дискотеките

Предишна новина

Радосвет Андреев от ВКП с отличие от главния прокурор

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  0
  -2

  Идеята е съдиите от СГС и САС да не пускат срещу подкупи осъдени престъпници, излежали половината си присъда.

 2. 6
  | нерегистриран
  0
  -2

  Идеята е съдиите от СГС и САС да не пускат срещу подкупи осъдени престъпници, излежали половината си присъда.

 3. 5
  Мхамм | нерегистриран
  9
  0
  До коментар #3 от "Специализираните съдилища трябва да бъдат закрити | нерегистриран":
  Станаха твърде удобни и противоконституционни. Първото е чевръсто, второто - явно.

  Корумпираните съдилища трябва да бъдат закрити.

 4. 4
  ?!? | нерегистриран
  6
  -2

  Какъв е този законодателен ред - с писмо от МП до НС?!? Министерски съвет има законодателна инициатива, защо не се използва тя, както следва! Единственото обяснение е да се цели избягване на общественото обсъждане и че се бърза. Може би да бъде пуснат предсрочно някой от прословутите "строги" споразумения на спеца. А за сведение на "грамотните" автори на проекта и на статията - делата за предсрочно условно освобождаване се гледат не от всички 29 окръжни съдилища, а само от тези, в чиито райони има затвор. И това е принципът, а не на наложения наказанието съд.

 5. 3
  Специализираните съдилища трябва да бъдат закрити | нерегистриран
  9
  -3

  Станаха твърде удобни и противоконституционни. Първото е чевръсто, второто - явно.

 6. 2
  | нерегистриран
  16
  0

  "Магистратите от СНС най-законосъобразно и обосновано биха се произнесли по основателността "
  Няма степени на законосъобразност- "по" , "още по" и "най- законосъобразно".Черно- бели са нещата в този случай, по изключение.

  "Делата, разглеждани от СНС, съдържат своята специфика, особено по отношение на субекта на престъплението"
  Да. След влизане на присъдата лицата вече са осъдени и като осъдени също са равни пред закона, не се нуждаят от диференциран подход, извън написаното в присъдата относно размер и режим и всичко което режимът включва по ЗИНЗС като съдържание.Иначе би имало особен съд за УПО на осъдени до живот, на осъдени за убийства, на жени, на непълнолетни, нали ?Особен съд за непълнолетни у нас въобще няма, защото на държавата това не й е приоритет,еле пък да е проблем- "детската" престъпност.

  "За времето от 2011 г., когато са създадени СНС и АСНС има вече утвърдена съдебна практика по отношение на приложението на материалния и процесуален закон"
  И никаква по глава 35 "Производства във връзка с изпълнение на наказанията".

  А замяната на режима и отмяната на зачитането на работни дни, замяната на пробацията/ все някога се случва и пробация:)/ с ЛС, замяната на доживотен с ЛС, не трябва ли и те ?Щото ако за тия производства - не, липсва последователност, няма систематичен подход, изглежда на парче, пък и намирисва ад се поставят цели, различни от визираните.
  Твърде много натовареност се изсипва на главата на този съд, в практически аспект.

  "Подобна промяна в НПК –Глава 35 раздел І „ПРЕДСРОЧНО ОСВОБОЖДАВАНЕ“ ще доведе до уеднаквяване на съдебната практика в производството УПО".Как? Със създаване на още един компетентен съд наред с всеки друг окръжен? С шести Апелативен.Или ще стане по -Апелативен:)

  И следващия етап какъв е, "специализирани" затвори?

 7. 1
  | нерегистриран
  14
  -3

  Идеята е ясна! Осъдените от спец-съдилищата ще си изтърпяват наказанията изцяло. За тях чл.
  70 от НК ще е неприложим.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.