И вторият осъден за убийството на Мартин Борилски излиза предсрочно на свобода

И вторият осъден за убийството на Мартин Борилски излиза предсрочно на свобода
Убитият студент по право Мартин Борилски

41-годишният Георги Желязков, осъден на 19 г. затвор за убийството на студента по право от Сорбоната Мартин Борилски, излиза предсрочно на свобода. Това реши окончателно Варненският апелативен съд, който потвърди определение на окръжните магистрати, съобщиха от съда. Борилски бе убит през лятото на 2000 г. в квартирата си в Париж с 93 удара с нож. За кървавото деяние бяха задържани и обвинени Георги Желязков и Стоян Стоичков.

След 10-годишна съдебна сага Върховният касационен съд потвърди решението на Апелативен съд - Велико Търново, с което Желязков бе осъден на 19 г. лишаване от свобода. Стоичков получи на 17 г. затвор. Той бе освободен условно предсрочно през февруари 2019 г. Година по-късно Варненският окръжен съд уважи същото искане на Георги Желязков, но апелативните магистрати го оставиха зад решетките.

Последва втора молба, която през октомври отново бе уважена на първа инстанция. Втората отчете, че през последните месеци корекционната работа с осъдения е довела до преоформяне на ценностната му система в съзвучие с морала и закона и са налице всички предпоставки за ресоциализацията му. Тъй като е излежал повече от половината от наказанието си и е дал доказателства за поправянето си, Желязков ще напусне затвора с изпитателен срок от 5 г., 1 месец и 9 дни.

Апелативният съд увеличи срока на наложената му пробация от 2 г. на 3 г. с мотива, че срещите с пробационен служител имат силен ресурс за подпомагане и контролиране на поведението

Още по темата

Заради COVID-19: Имотният регистър работи с намален състав

Предишна новина

Резултати от анкетата на „Правен свят“: Съдебната ваканция е най-предпочитана мярка срещу разпространението на COVID-19

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.