Годишни бонуси в специализираните прокуратури се полагат и за командировани и преместени магистрати

Годишни бонуси в специализираните прокуратури се полагат и за командировани и преместени магистрати
снимка:БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) измени и допълни Правилата за индивидуална оценка на резултатите от дейността на магистратите и съдебните служители в Апелативна специализирана прокуратура, Специализирана прокуратура и Следствения отдел в Специализирана прокуратура за определяне и изплащане на допълнителните им възнаграждения.

Както е добре известно по силата на чл. 233, ал. 6 и чл. 345, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) прокурорите и следователите към Специализираната и Апелативната специализирана прокуратури могат да получат до шест заплати годишно заради прекомерната им натовареност, както и заради спецификата на дейността им. За тази година те ще могат да получат до три заплати. От правила до момента обаче отсъстваше хипотеза, при която даден магистрат от специализираните прокуратури или следствието към СП, е бил командирован или преместен в годината на друго работно място или е бил назначен да работи там по-малко от година преди изплащането на съответната премия. Така магистрати, които макар и не изкарали пълна година на работа в специализираните прокуратури реално не можеха да се възползват от бонусите, които им се полагат по закон.

Затова в сряда Прокурорската колегия промени правилата си, като записа в тях, че Индивидуалната оценка и размерът на допълнителното възнаграждение на магистрат, преместен на длъжност или командирован да изпълнява функциите си в Апелативната специализирана прокуратура, Специализираната прокуратура и Следствения отдел в Специализираната прокуратура, се изготвя и определя съобразно тези правила и отработеното от тях време през оценъчния период в съответната специализирана прокуратура. При определяне на размера на допълнителното възнаграждение текущо за годината се съобразява с отработеното време в специализиран орган на съдебната власт или в друга прокуратура, при взето решение от Пленума за изплащане на допълнително възнаграждение по чл. 3 , т. 1 от Правилата за определяне изплащане на средствата за допълнителни трудови възнаграждения и становището на административния ръководител на прокуратурата, от която се извършва преместването или командироването.

Изменя се и чл. 3, ал. 6, като текстът придобива следното съдържание:

Индивидуалната оценка и размерът на допълнителното възнаграждение на магистрат от Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура, преместен на длъжност или командирован в друга прокуратура, се изготвя и определя от Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения.

При определянето на размера на допълнителното възнаграждение за календарната година се съобразява становището на административния ръководител на съответната специализирана прокуратура за размера на дължимото възнаграждение за изпълняваната дейност през съответния оценъчен период“.

Още по темата

Откраднаха пенсията на 89-годишен дядо посред бял ден в София

Предишна новина

Любовен триъгълник - сред основните версии за стрелбата в центъра на Варна, завършила с три трупа

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    *********************** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.