Годеницата на подсъдимия за смъртта на журналиста Милен Цветков – Симона Цанкова – не знаела, че приятелят й Кристиан Николов се дрогира. Точно обратното – той живеел много здравословно, спортувал, пазел се, тъй като двамата искали да си направят бебе, и имал особени „нощни ритуали“, включващи приемането на успокоителен чай и паста за отпускане на мускулите и нервите, но не и друг вид субстанции. Наркотици Николов пък бил докосвал само един единствен път, на което Цанкова е била свидетел, и това е била цигара марихуана, преди няколко години. Описаната история излезе при разпита на годеницата на Николов пред Софийския градски съд (СГС), който проведе първо заседание по същество в процеса за смъртта на Цветков.

В съдебната зала бяха сестрата и жената на загиналия трагично журналист, заедно с поверениците си. В рамките на първото заседание пред СГС за разпит бяха призовани общо 11 свидетели, като едва 7 от тях се явиха. Освен Симона Цанкова, пред съдя показания дадоха и Лиана Белева, Мануел Шекеров, Иван Младенов, Стефан Тасев, Йончо Тонински и Георги Кольоковски, който също бе в джипа на Николов, заедно с годеницата му по време на жестоката катастрофа.

Самата Симона Цанкова влезе в съдебната зала с голяма шапка с периферия, която да покрива лицето й, a малко след започването на разпита й тя се разплака. Наложи се дори адвокатът, с когото беше се явила в залата, макар че не е обвиняема или подсъдима, да я утешава и да й подаде бутилка с вода, докато се успокои. От разказа й за случилото се преди, по време и след катастрофата обаче излязоха интересни детайли.

Свидетелката и подсъдимият живеели заедно в триетажна къща в София от около три години. Всичко започнало ден преди фаталния инцидент, когато Симона решила да празнува рождения си ден с приятели на Витоша. Първоначално тя, Кристиан и още двама приятели се събрали в дома им в София, пазарували от местния магазин и тръгнали към Витоша, където ги чакали останалите им приятели. Малко след като се отправили към известен комплекс в района, където възнамерявали да си направят барбекю, били спрени от двама полицаи, които ги уведомили, че заради актуалната към момента заповед на здравния министър, нямат право да се събират дори в гората. Компанията била проверена по лични документи, след което се опитала да заобиколи препоръката на органите на реда. В резултат на това младежите били глобени и отпратени. Всичко това наложило купонът да се премести в дома на Симона и Кристиан. Там компанията още с влизането си решила да се почерпи за здравето на рожденичката с по един шот от популярната напитка Jagermeister, след което празненството, по думите й пред съда, продължило нормално. Самата тя пила само една чаша водка, а относно Кристиан – забелязала го „да лигави цяла вечер чаша с водка, но нищо повече“.

На въпрос на съда дали помни гостите й, приятелят й или самата тя да е употребявала наркотици, Симона заяви, че това не било възможно. Забелязала компанията да употребява само цигари и наргиле. Свидетелката продължи с разказа си, като посочи, че след 02:00 ч. вечерта приятелите й започнали да се разотиват, като единствено Георги Кольоковски останал да спи в къщата. Тя се пренесла на първия етаж, за да почиства след партито, а Кристиан се качил да върши същото на третия етаж. Срещайки се пред вратата на спалнята им, Кристиан казал на Симона, че докато чистел, открил мистериозен изоставен шот с Jagermeister и вместо да го изхвърли, решил да го изпие. В резултат на това, по думите на годеницата му, му прилошало, стегнала го главата и се почувствал неспокоен, но решил да си легне. Пред съда Цанкова разказа и, че приятелят й имал „нощен ритуал“ – взимал успокоителен чай и успокоителна паста – покрай нервите около образованието му в Германия, който спазил стриктно и в същата нощ. След „ритуала“, по думите й, двамата си легнали, като едва на сутринта открили, че приятелят им Георги е пренощувал в къщата.

След описаната спокойна атмосфера на купона за рождения й ден, Симона, Кристиан и Георги, решили да отидат до дома на последния, за да се изкъпе и преоблече, за да могат след това да се разходят из града безцелно. Тръгнали от дома на Георги, като по думите на Симона, Кристиан карал „спокойно, както трябва“ и не помнела да е забелязала или усетила нещо съмнително по пътя, камо ли да е ускорявал повече от необходимото. Не видяла и червения светофар, пред който Цветков намери смъртта си. 10 минути, след като потеглили, единственото, което Симона видяла и чула, е виковете на Георги и звукът от удара. „Първо осъзнах, че съм жива, колкото и странно да ви звучи в момента. Осъзнах, че Кристиан и Георги са добре, но бях затисната отзад и не можех да отворя врата. Дойдоха хора и ми помогнаха да изляза“, заяви през сълзи Симона Цанкова.

От разказа й пред СГС стана ясно още, че тя е останала с впечатлението, че единственият, който се е притекъл на помощ на Милен Цветков след катастрофата, бил именно приятелят й Кристиан Николов. Той поставил журналиста да легне на тротоара, слагайки обувката си под главата му, правел му изкуствено дишане и опитвал да извади езика от гърлото му. След това спомените й били замъглени. С това и разпитът й приключи. Преди да започне обаче, съдът изрично разясни правата й, предупреди я за наказателната отговорност при лъжесвидетелстване и й посочи, че има право да не дава показания. Тя обаче настоя да бъде разпитана. Пред медиите, извън съдебната зала, Симона се скри под шапката си, побърза да излезе от Съдебната палата, заедно с адвоката си, и запази пълно мълчание. Заседанието продължи с разпитите на другите явили се свидетели, а следващото заседание в процеса е този петък.

Според обвинението, навръх Великден 2020 година джипът, управляван от Кристиан Николов, с висока скорост – 99 км/ч в градски условия, връхлетял върху автомобила на Милен Цветков, докато журналистът чака в колата си на червен светофар. Освен шофирайки с превишена скорост, разследващите установиха, че 22-годишният мъж бил зад волана под влиянието на три различни вида наркотични вещества – амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин.

В края на заседанието Кристиан поиска и по-лека мярка с думите: "Отговорно заявявам, че няма да се укрия или да извърша друго престъпление. Аз съм млад човек, чиито живот е минал в учение и никога не съм се занимавал с престъпления. Искам да изкажа моите искрени съболезнования към близките и семейството на Милен Цветков. Не мога да си представя какво им е, когато се връщат към случилото се". Съдът обаче му отказа и отново го остави в ареста.

Видео от излизанаето на годеницата на Кристиан Николов от съда, кадри: "Правен свят"

Още по темата

Обнародвано: Кой ще е специалният разследващ главния прокурор става ясно през май

Предишна новина

Обвинените за контрабанда на над 400 кг хероин във Варна остават в ареста

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    БАНАЛНИ ОПРАВДАНИЯ | нерегистриран
    5
    0

    ТАКИВА СЕ ЧУВАТ ВЪВ ВСЯКА СЪДЕБНА ЗАЛА В БЪЛГАРИЯ КОГАТО НЯМА КАК ДА ОБЯСНИШ АЛКОХОЛА И НАРКОТИЦИТЕ В ОРГАНИЗМА НА ЕДИН САМОЗАБРАВИЛ СЕ ЧОВЕК КОЙТО Е ЯХНАЛ 2500 КГ.И СЕ ПРАВИ НА БЕЗСМЪРТЕН ПО УЛИЦИТЕ !!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.