Гледането и ползването на порнографски материали не е човешко право

Гледането и ползването на порнографски материали не е човешко право
Снимка: Pixabay

Порнографията е нездравословна и нейното онлайн разпространение е истинскa напаст и не е основно човешко право. Това смятат от Европейския център за право и справедливост /ЕCLJ/ след като бяха призовани за становище по темата с порнографските материали от Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/. Припомняме, че до разгаряне на темата ''Човешко право ли е да се гледа порнография?'' се стигна след сезиране на ЕСПЧ от словашки затворник. Лишеният от свобода мъж се жалва, че са му отнели еротични списания, което е нарушило личното му себеизразяване и човешки права. Сложният казус принуди ЕСПЧ да поиска и становището на Европейския център за право и справедливост. 

Ето какво, смята по темата ECLJ:

Вредните последици от порнографията за индивида са многобройни. Създава се цикъл на зависимост,порното е вредно за развитието на децата и юношите, дава унизително изображение на жените, подкопава брачните и семейните отношения, предразполага към сексуално насилие и злоупотреба, и е вредно за психичното здраве на идивида. 

Освен това, за да пусне милиони видеоклипове, достъпни в интернет, порнографията развива търговия и практики, които противоречат на правата на човека. Това е нарушение на забраната за унизително отношение и тласка предимно жените в несигурни ситуации да продават телата си, в нарушение на правото им на достойнство и забраната на принудителен труд.

Крайно време е да се сложи край на порнографията, която представлява почти една трета от всички онлайн търсения, казват в становището си от ECLJ.

Най-големите цифрови компании демонстрираха способността си да премахват или да правят недостъпни уебсайтове и приложения много бързо. Ако международните институции поискат премахване на порнографско съдържание, ще бъдат намерени техническите средства.
Борбата с порнографията е въпрос на воля, смятат още от центъра. 

От ECLJ са създали и онлайн петиция за борба срещу онлайн порнографията.

Още по темата

ВКС прие тълкувателно решение по въпрос за вписването наново на ипотека, която не е подновена в десетгодишния срок от учредяването ú

Предишна новина

Бизнесът иска гаранции, че локдаунът ще е само 10 дни

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  незапознат | нерегистриран
  0
  -1

  Абе какво става с актьорът Бачи Кико? Също и с актрисата? И особено с операторът-коментатор?

 2. 5
  czech casting | нерегистриран
  0
  -3
  До коментар #4 от "Алоис | нерегистриран":
  Гей порното е ГНУСНО и отблъскващо !

  А ти, за да имаш такова мнение си гледал такива филми, за дd си запознат, и да си се отвратил, а?

  Гей порното е гнусно, а лезбо порното? Кво ти е мнението?

 3. 4
  Алоис | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #1 от "Гост | нерегистриран":
  "дава унизително изображение на жените" - Да смятаме ли, че гей порното е приемливо?

  Гей порното е ГНУСНО и отблъскващо !

 4. 3
  112 | нерегистриран
  5
  0

  Човешко право е, само когато материалите са хомосексуални, педофилски, геронтофилски, зоофилски, некрофилски и пр. Ако са с хетеро-съдържание - възмутително е!

 5. 2
  | нерегистриран
  1
  -17

  Имам обратното впечатление.
  За жените не е унизително, а е дори въпрос на статут, както е и полигонията - множеството партньори са класова привилегия. Те "не пропускат да си го сложат". И като привилегировани, съпоставянето с тях поставя в унизителна позиция други, като им причинява нервност от неравенството, също и ментални проблеми - другите успешно са правени на бавно развиващи се.

 6. 1
  Гост | нерегистриран
  3
  -3

  "дава унизително изображение на жените" - Да смятаме ли, че гей порното е приемливо?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.