Главният прокурор посрещна Лаура Кьовеши в кабинета си в Съдебната палата

Главният прокурор посрещна Лаура Кьовеши в кабинета си в Съдебната палата
Главният прокурор Иван Гешев и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в кабинета му в Съдебната палата в София, снимка:ПРБ

И министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и екипът му проведоха среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, съобщиха от ведомството.

Проф. Стоилов е запознал Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той е заявил, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

Проф. Стоилов е отбелязал високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той е изразил готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Кьовеши пък е подчертала, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори  да заработят своевременно. Европейският главен прокурор е подчертала, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Кьовеши и министър Стоилов са обсъдили и темата за специализираното правосъдие. Гостът е изразила становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите й разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

Главният прокурор Иван Гешев и главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши проведоха среща в Съдебната палата в София, съобщиха от обвинението.

На срещата присъстваха заместниците на главния прокурор Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и завеждащият Отдел 8 във ВКП - "Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура" прокурор Камен Михов. От страна на Европейската прокуратура участие взеха българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева, и.д. ръководител на сектор „Стратегии и изпълнение“ Милан Ярон и говорителят Тине Холевоет.

Иван Гешев е поздравил Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на 1 юни 2021 г. на работата на Европейската прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев е изразил увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност.

"С европейския главен прокурор - г-жа Лаура Кьовеши обсъдихме предизвикателствата пред магистратите в борбата срещу организираната престъпност, корупцията и злоупотребите с европейски средства. Поздравих я и за старта на работата на @EUProsecutor", написа Гешев и в Туитър.

 

Още по темата

Доц. Сена Карачанак до КС: Генетичните фактори за определяне и развитие на пола са заложени преди раждането и не подлежат на промяна

Предишна новина

Прокуратурата иска постоянен арест за нападателя на дядо от Грамада

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 21
  Мартин Карбовски | нерегистриран
  2
  0

  БЕЗПОЛЕЗНАТА КЬОВЕШИ, БЕЗПОЛЕЗНАТА ЕВРОПА
  Всеки гражданин у нас е виждал на живо чиновник, който няма да му свърши работа. Ако гледате телевизия, знаете за какво става дума – телевизията непрекъснато дава чиновници, които няма да ви свършат работа.Общи приказки, няма да коментирам, ще работим в сътрудничество и взаимопомощ. Тия празни приказки се отрониха от устата на Главния европейски прокурор. А тук имаха надежди за вас, госпожо!
  Безполезната Европа е пречка пред Българската промяна. Още повече – в Европа са съучастници на българския разпад. Меркел е съучастник на Борисов. Вьорнер е съучастник в краденето на парите на европейските данъкоплатци, както и Вебер.
  Свинските черва стигат до Брюксел и оттам мирише рибата. Много тъжно и много антиевропейско става. Магнитски е американски закон.
  Европейските закони са неми и глухи за чаканата у нас справедловост. За какво си ни, Европо, ако лъжеш, мълчиш и мажеш като наш бай Ганьо? Европа трябваше да е надежда и решение. Безполезна е. А и корумпира. Спрете тая Европа!

 2. 20
  Цветан Василев, банкер | нерегистриран
  3
  -2

  Едно от липсващите лица в списъка със санкционираните по „Магнитски“ е Гешев. Главният прокурор е заслужил мястото си в списъка със санкционираните най-вече с упоритата си защита на дълбоката държава.Освен всичко останало е заслужил мястото си там и с постоянното нарушаване на човешките права и злоупотреба със законите. Вчера стана ясно, че Миню Стайков е осъдил България в Страсбург. Според мен веднага трява да се стигне до санкции както срещу Гешев, така и срещу съдиите от Специализирания съд.
  В България последните 10-15 години властва „зловеща мафия“, а САЩ закъсняха с налагането на санкции по закона „Магнитски“. Моята жалба е от 2017г., 2018 г. беше добавена от гражданите. След това доста други пострадали бизнесмени подаваха различни сигнали, които са обогатявали досието на Пеевски.

 3. 19
  Сбогом на рупорите на безправието! | нерегистриран
  0
  -3
  До коментар #16 от "Част от пресконференцията й днес: | нерегистриран":
  Любопитно бе, че от "Правен свят", сайт свързан с Пеевски, един от санкционираните по закона "Магнитски" - попитаха Кьовеши как ще реагира ЕП на санкциите по закона Магнитски, и как се реагира на политически атаки към главния прокурор Иван Гешев.

  "Готови сме да си сътрудничим с всеки, който има информация за разследванията от компетенцията на институцията" - заяви Кьовеши.

  Изграждането на демокрация и независима държава ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С ВЪЗМЕЗДИЕ И СПРАВЕДЛИВОСТ – за ограбеното през последните години, за пропиляните съдби, за прогонените млади хора, за възрастните, починали в мизерия и самота, за загиналите поради липса на здравеопазване, заради опростачването на българския народ! ДОКАТО НЯМА ВЪЗМЕЗДИЕ, НЯМА ДА ИМА НОВО НАЧАЛО! Възмездие и за онези, които продължават да се опитват да промиват мозъците ни, включ. и чрез този сайт. Нека са наясно за нещо съвсем просто. Досегашният им спонсор Пеевски е под удара на закона "Магнитски" и много скоро съставът на този рупор на мафията, кръстен с име, което изобщо не отговаря на съдържанието му - правен свят, просто ще остане извън борда...А това е една добра новина за всички, които искат правото да бъде възстановено в РБ.

 4. 18
  Владимир | нерегистриран
  1
  -4

  Интересна статия в ПИК: "Прокурорка на Кьовеши - съпруга та депутат на Слави Трифонов и служител на Бобокови. Разследват Теодора Георгиева за монтирането и в Европейската прокуратура" - А оставка ще има ли сега

 5. 16
  Част от пресконференцията й днес: | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #15 от "15-та зала | нерегистриран":
  Лесно е да се снимаш в съдебната палата с Кьовеши през 2021 г. Точно толкова лесно, колкото да я игнорираш, когато дойде в същата съдебна палата през 2017 г.

  Любопитно бе, че от "Правен свят", сайт свързан с Пеевски, един от санкционираните по закона "Магнитски" - попитаха Кьовеши как ще реагира ЕП на санкциите по закона Магнитски, и как се реагира на политически атаки към главния прокурор Иван Гешев.

  "Готови сме да си сътрудничим с всеки, който има информация за разследванията от компетенцията на институцията" - заяви Кьовеши.

 6. 15
  15-та зала | нерегистриран
  9
  -9

  Лесно е да се снимаш в съдебната палата с Кьовеши през 2021 г. Точно толкова лесно, колкото да я игнорираш, когато дойде в същата съдебна палата през 2017 г.

 7. 14
  | нерегистриран
  10
  -1
  До коментар #12 от "От Генщаба на Президентството | нерегистриран":
  С цел провеждането на прозрачни и честни избори, е сменен директорът на Държавен фонд земеделие. Със същата цел са сменени проф. Кантарджиев и някои директори на РЗИ, на икономически агенции, на митници, на НАП, както и началници на полицейски управления, които не са информирали служебния министър на МВР за проведени или предстоящи срещи.
  С горното довеждаме да знанието на всички, че никакви политически чистки от страна на служебното правителство не са извършвани. Държим да подчертаем, че служебното правителство не е политическо и такива действия не са му присъщи.

  Хаха. Това е много добро.

 8. 13
  | нерегистриран
  12
  -5
  До коментар #11 от " | нерегистриран":
  И кои са хората с власт, срещу които Гешев е предприел действия? Един министър и един зам. министър, загубили политическа подкрепа. Други НЯМА.

  Споделям мнението, изложено в коментар #10. Ще си позволя да изтълкувам смисъла, вложен в изречението "Гешев е първия главен, който предприе някакви действия по отношение на хора с власт, които извършват престъпления.", за да отговоря на недоволния коментар #11.

  Уверен съм, че действията по отношение на хора с власт, не се изчерпват само до представители на изпълнителната власт. Вероятно се има предвид и олигархичните кръгове, които попаднах под ударите на закона. Защото тези хора, т. нар. олигарси, са много по-влиятелни от визираните в коментар #11 лица. Сами виждаме колко са влиятелни. Не случайно се организират псевдо протести с привидни искания. Всичките организатори са платени от "клиенти" на спецправосъдието. Да не говорим за президентския съветник Узунов? Или пък съпругата на Радев, която укрива документи от КПКОНПИ.

  Гешев даде увереност на колегите си прокурори, че като техен административен ръководител ще отстоява независимостта им и че никой няма да им оказва някакво влияние върху работата. Не казвам, че при предишните главни прокурори е имало такова, но е показателно и мотивиращо, когато виждаш ръководителят си как се бори срещу престъпността - от най-маловажните престъпления до най-тежките. И коментар #10 е прав, че никога до сега главен прокурор не е посещавал прокуратурите на място, за да се запознае със всеки редови прокурор и да види материалната база на място, да се запознае с условията на работа. Най-лесното щеше е да си стои в София. Но хората лесно могат да се манипулират, за съжаление. Но пък в крайна сметка за това им е платено на организаторите - да манипулират и създадат напрежение. Много бързо забравиха СРС-тата, в които се чу как Черепа организира протестите.

  Интересно ми е какво мисли италианския прокурор Никола Гратери за ситуацията у нас. Защото навън се вижда много по-ясно. Две специализирани структури, които се борят срещу организираната престъпност и корупция (ГДБОП и Спецправосъдието) и подсъдими и обвиняеми заедно с техните адвокати организират протести и желание да закрият тези структури. Но Гешев си го заяви още в началото на мандата, че очаква да се изсипе много неистина и изопачаване на факти, защото обяви война на мафията. Обаче е много трудно да водиш борба срещу тази мафия, когато същата има депутати на заплата.

 9. 12
  От Генщаба на Президентството | нерегистриран
  16
  -6

  С цел провеждането на прозрачни и честни избори, е сменен директорът на Държавен фонд земеделие. Със същата цел са сменени проф. Кантарджиев и някои директори на РЗИ, на икономически агенции, на митници, на НАП, както и началници на полицейски управления, които не са информирали служебния министър на МВР за проведени или предстоящи срещи.
  С горното довеждаме да знанието на всички, че никакви политически чистки от страна на служебното правителство не са извършвани. Държим да подчертаем, че служебното правителство не е политическо и такива действия не са му присъщи.

 10. 11
  | нерегистриран
  7
  -16
  До коментар #10 от "прокурор | нерегистриран":
  Гешев е първия главен, който предприе някакви действия по отношение на хора с власт, които извършват престъпления. До тогава всички главни прокурори знаеха, мълчаха и прикриваха. А вие дребни души, които леете злоба срещу него, заслужавате съдбата си. Аз съм от първо ниво и мога да ви кажа, че много му се кефя!! Слушах го, когато дойде в нашата прокуратура - много земен, разбира проблемите на редовите като нас, загрижен. Знаете ли колко главни прокурори преди това са идвали да ни видят дали смее живи? нито един. Пожелавам му сили да преодолее помията, която целенасочено се излива върху него, и сили да прости на тези, които го плюят по форумите! Те не са важни и винаги ще ги има. По-важни са другите -тези, които го познават, ценят и подкрепят! Грешки се допускат, но само времето дава крайната оценка за човек!

  И кои са хората с власт, срещу които Гешев е предприел действия? Един министър и един зам. министър, загубили политическа подкрепа. Други НЯМА.

 11. 10
  прокурор | нерегистриран
  16
  -12

  Гешев е първия главен, който предприе някакви действия по отношение на хора с власт, които извършват престъпления. До тогава всички главни прокурори знаеха, мълчаха и прикриваха. А вие дребни души, които леете злоба срещу него, заслужавате съдбата си. Аз съм от първо ниво и мога да ви кажа, че много му се кефя!! Слушах го, когато дойде в нашата прокуратура - много земен, разбира проблемите на редовите като нас, загрижен. Знаете ли колко главни прокурори преди това са идвали да ни видят дали смее живи? нито един. Пожелавам му сили да преодолее помията, която целенасочено се излива върху него, и сили да прости на тези, които го плюят по форумите! Те не са важни и винаги ще ги има. По-важни са другите -тези, които го познават, ценят и подкрепят! Грешки се допускат, но само времето дава крайната оценка за човек!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.