ГЕРБ измисли нова длъжност - прокурор по разследването срещу главния прокурор

ГЕРБ измисли нова длъжност - прокурор по разследването срещу главния прокурор
снимка:БГНЕС

ГЕРБ предлага промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани със създаването на фигурата на разследващ прокурор, който да ръководи евентуални производства срещу главния прокурор.

При евентуални престъпни деяния на главния прокурор, той ще бъде съден от Специализирания наказателен съд, предлагат още управляващите.

Проектът бе представен от Десислава Атанасова и Красимир Ципов от парламентарната група на управляващата партия и вече е внесен в Народното събрание. Проектът е подписан и от представители на Обединени патриоти.

Първоначално се предвиждаше разследващият прокурор да бъде ръководителят на инспектората при ВКП, но вследствие на препоръките на Венецианската комисия и тълкуванието на Конституционния съд, от ГЕРБ са разбработили новия проект.

Кандидатурата на разследващия прокурор да бъде предлагана най-малко от шестима членове на Прокурорската колегия, предлагат управляващите в новия проект. Той ще бъде избиран от Пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години и без право на повторен мандат.

„Извеждането на делата срещу главния прокурор от неговата юрисдикция не нарушава същността на неговия конституционен мандат. Венецианската комисия е заключила, че идеята за независим прокурор може да бъде приложена на практика само, ако Конституционният съд на България приеме, че монополът на прокуратурата, ръководена от главния прокурор, върху публичните обвинения не е абсолютен и могат да се направят някои изключения от това общо правило за предотвратяване на конфликт на интереси, без да се налагат изменения в Конституцията. В този случай независимият прокурор може да бъде избран чрез съществуващите структури и процедури“, мотивират се вносителите.

Кандидатът трябва да има минимум 12 години магистратски стаж, високи морални и нравствени качества. Бъдещият разследващ главния прокурор не трябва да е получавал никакви дисциплинарни наказания през последните 5 години преди да поеме поста и да има много добра атестация.

 „„Монополът“ на главния прокурор не е абсолютен и от контрола му са изключени всички преписки и разследвания срещу него, а съществуващият конституционен ред позволява създаването на фигурата на „независим“ прокурор. За да се гарантира в пълна степен независимостта му, същият следва да е извън системата на прокуратурата и различните видове разследващи органи, но задължително да притежава статута на прокурор“, пишат вносителите.

Процедурата по избора на разследващия прокурор трябва да започне до три месеца след приемането на закона.

„За да се преодолее възможното влияние върху членовете на прокурорската колегия при избора на прокурора по разследването срещу главния прокурор, същият следва да се избира от пленума на ВСС с мнозинство повече от половината от членовете му. Това ще гарантира участието в избора на този прокурор от страна на членовете и на Съдийската колегия на ВСС“, смятат още от ГЕРБ.

Още по темата

ЕК дава България на съд заради мръсния въздух и липсата на подходящи мерки

Предишна новина

Цар Киро ще лежи в затвора 8 месеца, реши ВКС

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 20
  тъпата курва Мирена от Враца | нерегистриран
  1
  0

  https://www.advokatyordanova.com/ Проследете грозната курва. Занимава се със сателитно следене иизтезания на хора. Врачанска, проста курва е...Тази е долнопробен боклук. Този боклук да си скъса дипломата. Селска курва от Враца. Този боклук е злобени тъп.

 2. 19
  **-************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 18
  | нерегистриран
  0
  -3

  Всеки един прокурор от действащите в страната, ако е получил сигнал и му е разпределен, може да провери сигнала и да възложи проверка, но въпроса е кой ще го разследва. Разследването се извършва от следователи и разследващи полицаи, митнически разследващи полицаи по сега действащия НПК, не от прокурори. Разследващия орган върши всичко по сега действащия НПК. Прокурора пише указания, които разследващия е длъжен да изпълни. Разследващия е фигурата, която трябва да разследва и гл.прокурор, ако се наложи. Така, че не мислете много по този въпрос. Честта да разследва гл.прокурор, ще се падне на някой следовател, който е в системата и е под шапката на прокуратурата. Впрочем трябва да има изменения и в тази насока, лично прокурора да отменя и да заменя разследващия орган , ако се наложи, а не делата да се преразпределят на други следователи, ако титуляра е сменен по една или друга причина. Доколкото знам в страни от ЕС, дори и в Турция, прокурорът сам разследва.Мислят се изменения, които няма ускорят процеса по разследване,. Трябват промени за подобряване организацията на работа по разследване в полицията, в следствието и в митниците. На първо място уеднаквяване на заплатите на разследващите органи по НПК в БГ. На второ място строго разграничаване на компетентността на едните и на другите. Не може дела за ПТП след две години да се възлагат на следовател, щото разследващия полицай е пропуснал нещо или прокурора не си е свършил работата по упражняване на контрол. Ако скоро не се направят изменения в сектора разследване в БГ, ще има голям дефицит на кадри в сектора разследване.

 4. 17
  | нерегистриран
  2
  -2
  До коментар #11 от "12 | нерегистриран":
  Хахаха. Острието на мисълта. Ще падна от смях, ако не беше тъжно.

  Е, тя става, ама за други работи:)

 5. 16
  Относно некои тиквени идеи за прокуратурата | нерегистриран
  14
  -1

  Да има наблюдаващ прокурор, който да наблюдава главния прокурор.

  Съответно предлагам необходими предложения.
  Да има наблюдаващ прокурор, който да наблюдава наблюдаващия прокурор, който иначе наблюдава главния прокурор. За сигурност на венецианската комисия, да се създаде полу-почти-главен прокурор, който да наблюдава наблюдаващия наблюдаващ главен прокурор. Би било съждествено да има наблюдаващ полу-главен прокурор, който да наблюдава всички наблюдаващи прокурори и всички останали прокурори и всичко, което требва да бъде наблюдавано до последния прокурор.

  В случай на нещо неясно, моля да се обърнете към ВСС и господин Пеевски.

  вм
  /хабилитиран каменоделец/

 6. 15
  | нерегистриран
  18
  -1

  Какво ще работи прокурорът по разследването на гл.прокурор в кратките интервали от време, в които не разследва гл.прокурор:)На стенд бай? Или непрекъснато ще го разследва?
  Тази фигура, от една страна, може да се превърне в омбудсман по нехаресването на гл.прокурор,по принцип, или конкретно, на прокуратурата, на обвинението. Ако ще обработва жалби всякакви, имам предвид.
  Хубаво, ще разследва, по правило, а не като изключение/.Сам? Всичко?Свръхчовек?А допроцесуалната дейност, проверката? Сам ли ше върши това.Разследване се започва при опр.предпоставки. А докато се стигне до тях?Нещо практически малко да се помисли.Иначе става„хубаво е, но не е готово:)”
  Едната възможност е да се превърне в класически директор на водопад.
  А другата—в обществен защитник на всички недоволни от прокуратурата.
  На пръв поглед , само в този вид, проектът изглежда като за раздел „иновации”.

 7. 13
  | нерегистриран
  11
  0

  ГЕРБ и подобните им е най-добре да изчезнат вече от властта и тя да се поеме от учили мислещи професионалисти.
  На като имам предвид, че те се поизнесоха от територията, а сегашното ни образование специалисти не произвежда, разбирам, че е кауза пердута и ще гледаме още много недомасленост навред, вкл. в законодателството.

 8. 12
  12 | нерегистриран
  8
  -1

  Абре от Правен свят. Защо верификацията е на английски език. Аз го зная, ама не всеки коментиращ е длъжен и картинките са ви толкова неясни, че поне пет пъти ме изхвърли. Дайте нещо по-лесно. Алгоритъм или поне квадратно уравнение. За мен ще е по-лесно да го реша Х2плюс 4Хплюс 10 =8. Те тва си е лесно. А вие някакви хълмове, чек-паркинг, комини, бля-бля

 9. 11
  12 | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Щом проектът е на Деси Атанасова заслугава безусловна подкрепа!!!

  Хахаха. Острието на мисълта. Ще падна от смях, ако не беше тъжно.

 10. 10
  Гарван Гарванов | нерегистриран
  14
  0

  Прокурор прокурору око не вади.

 11. 9
  Наблюдател | нерегистриран
  24
  -3

  Картофът става все по-горещ за ГЕРБ. Мандатът е едва в началото, а и заради такива персонални решения след няколко месеца ще получат и резултата и нека не му се чудят. Кашите те си ги "избраха"!

 12. 8
  | нерегистриран
  30
  -2

  Например Сотир Цацаров?

 13. 6
  +- | нерегистриран
  27
  0
  До коментар #1 от "аааа | нерегистриран":
  Утре ГЕРБ ще внесат проакт за закон по създаване фигурата на прокурор по разследването срещу прокурора по разследването на Главния прокурор!

  Точно това ми изскочи още от заглавието на статията.
  Смешки на килограм.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.