Галатея Ханджиева за втори път оглави Окръжния съд в Добрич

Галатея Ханджиева за втори път оглави Окръжния съд в Добрич
Съдия Галатея Ханджиева, снимка:БГНЕС/архив

Галатея Ханджиева за втори път получи мандат на председател на Окръжен съд-Добрич. Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно.

Съдия Ханджиева работи като съдия от 27 години, след като на 23.11.1992г. встъпва в съдебната система като младши съдия в Окръжен съд - Добрич. На 01.04.1994г. вече е съдия в Районен съд - Добрич, а на 11.05.1998г. става съдия в Окръжен съд - Добрич. От 20.10.2004г. е заместник на административния ръководител - заместник председател на Окръжен съд - Добрич. На 02.12.2014г. встъпва като административен ръководител — председател на Окръжен съд - Добрич.

„Професионалният ми опит на съдия не е малък. Наред с него в годините, в които участвах в ръководния екип на Окръжен съд - Добрич, събрах сериозни знания и практически умения в общото организационно и административно управление на съда. Като административен ръководител натрупах непосредствен опит в планирането и управлението на бюджета, на човешките ресурси, материално - техническото и информационно осигуряване, съобразени със спецификата на съдебния орган. Без да игнорирам необходимостта непрестанно да повишавам професионалната си квалификация на съдия, вложих сили и енергия за доброто администриране на Окръжен съд - Добрич с разбирането, че качественото, бързо и прозрачно правораздаване е основната задача на институцията и всеки съдия и съдебен служител има ангажимента да допринесе за нейното решаване“, сподели кандидатът за втори мандат.

Сред основните цели за развитието на Окръжен съд-Добрич, които съдия Ханджиева си поставя са запазване на постигнатите добри стандарти за качество и бързина на правораздаването и тяхното надграждане, оптимизиране работата на съдебната администрация и повишаване качеството на съдебните услуги, осигуряване на материалната база и техническа обезпеченост, както и прозрачност на правораздаването, повишаване на общественото доверие, взаимодействие с институциите и организациите.

Кандидатът бе попитан от кадровиците и по „горещите теми“, свързани с работата на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), както и във връзка с прекрояването на съдебната карта. Съдия Ханджиева посочи, че в началото с колегите й са срещнали сериозни затруднения в работата си с новата програма, но подчерта, че оценява направените до момента доработки за периода, в който тя беше спряна. Кандидатът посочи още, че е привърженик на идеята за поетапно заработване на системата след 1 януари 2021 г. по материи на делата или по апелативни райони.

За прекрояването на съдебната карта съдията сподели мнение, че подкрепя четвъртият вариант, който е и най-радикален по отношение на това, че предлага съкращаване на районните съдилища до 28.

Накрая, кадровиците изразиха становище, че изборът на съдия Ханджиева за втори път за административен ръководител на Окръжен съд-Добрич само би повишил авторитета на съдебната система. А гласуването показа – единодушно, 13 гласа „за“ нейното назначаване.

Още по темата

Съдилищата ще могат да изпращат и електронни призовки

Предишна новина

Даниела Машева награди жената, спомогнала за разкриване на извършителя на измами на възрастни жители в София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.