7 Коментара

 1. 7
  гражданско искане за тълкуване на конституцията-друг път | нерегистриран
  0
  0

  По проекта граждани ще могат да оспорват закон, с твърдение,че е противокноституционен.
  Не е предвидено правомощие на гражданите да искат тълкуване на конституционни текстове(на мен например, не ми е ясен чл 30 ал 3 от Конституцията , който текст така или иначе НЕ се спазва, ама изобщо не се спазва-досежно, и не само относно 24 часовия срок за произнасяне. Все пак не настоявам за въвеждане на правомощие на гражданите да искат тълкуване-да не би да кажат,че много искаме, и да не се приеме изобщо нищо. Нека да се приеме гражданската жалба в този си вид, а в бъдеще ще може да бъде поискано разширяване и гражданите да имат право и да искат тълкуване на Конституционни разпоредби

 2. 6
  | нерегистриран
  0
  0

  https://news.lex.bg/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

 3. 5
  | нерегистриран
  0
  0

  параграф 14 от проекта

 4. 4
  | нерегистриран
  1
  0

  Проектът е внесен. Дали ще се приеме е друг въпрос.

 5. 3
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #2 от "RRR | нерегистриран":
  Да бе, да четат излиянията на лудяци, подобни на теб.

  https://www.parliament.bg/bills/45/154-01-1.pdf

 6. 2
  RRR | нерегистриран
  0
  -9

  Да бе, да четат излиянията на лудяци, подобни на теб.

 7. 1
  | нерегистриран
  0
  0

  Линкт от другата тема отново,защото този линк не се отваря

  https://legalworld.bg/forum/topic/412835

 8. 0
  | нерегистриран
  0
  0

  30 години след като е приета новата Конституция(че новата Конституция "изкара" повече време от Тодор Живковата -старата Конституция-която при това беше гласувана на референдум, а новата Конституция.-най-демократично не ни позволиха да одобрим или не на референдум!) още продължава абсурдно да има забрана да сезираме КС като граждани(абе на нас гледат като на поданици, не на граждани). Трябва да се молим на посредници. И това е правено-например има молба до ВАдвС да сезира КС във връзка с приподписването на Касационните жалби по административни дела от адвокат-и ВАдвС отказа да сезира КС-то и не е очаквано друг резултат-адвокатурата да тръгне против своя интерес, но в интереса на гражданите-и да се оспори натрапеното приподписване, което апропо мен лично не ме касае. А уж в мотивите , с които се измени Конституцията и се даде това правомощие на адвокатурата-да сезира КС пише,че адвокатурата ще е само като "пощенска кутия" на жалбите на гражданите-тоест те ще стигат до КС-ако са добре мотивирани и аргументирани, а няма да бъдат цензурирани и спирани-коетто всъщност се случва(ако един ден приподписването стигне до "проанализиране" в КС, и там "падне"-ще се докаже,че адвокатурата е била неправа да спира това сезиране на КС).

  Противоконституционни закони има. Но те са действащи, защото няма кой да сезира КС.

  Крайно време е забраната за сезиране на КС от гражданите да отпадне. Държава с един файтон хора сме, законите в България са малко-в държавата действат около 400 закона-така,че виждате-нищо драматично няма да стане, ако гражданите могат да сезират КС. Аргументът,че съда ще се претовари е несериозен*. Претоварен КС значи, че гражданите са недоволни от действащите закони-а това е многозначително, а освен това, да си съдия в КС не е задължително-на който му е трудно-може да се откаже, има 200 000 юристи, сред тях все ще се намерят и достойни да са съдии в КС** .

  Президентът не се възползва от уникалното си правомощие , той може да внася проектозакон за изм. на Конституцията, и да се уреди въпроса за индивидуална жалба до КС, и бих добавил-и правото на гражданите също да искат тълкуване на Конституцията(за това пък изобщо никъде не се говори-аз веднага бих поискал тълкуване на чл. 56-дали правото на защита по чл 56 от Конституция пред ведомства значи,че е въведен адвокатски монопол за процесуално представителство пред съд-вж темата във форума за подробности https://legalworld.bg/forum/topic/4128355 ) .

  Затова питам-ще се намерили партия, която да подкрепи изменение в Конституцията, и да се въведе индивидуалната жалба до КС, и това да го направи в бърз порядък следващото НС:
  -и за оспорване на закон-като противоконституционен
  -и за право на гражданите да искат тълкуване на Конституцията.


  ------------------------
  * Бразилия, например е държава с огромно население, там 11 членния ВФС е и по съвместителство и КС и всеки гражданин на Бразилия може да го сезира с искане за обявяване на противоконституционност на закон.

  **Има редица държави-например САЩ, Бразилия и мн други,, където техния ВС е същевременно и КС. Лукс е за тези богати държави да и мат отделен КС, и това,че ВС е едновременно и КС не е недемократично, напротив. Намирам,че за малка държава като България е екзотика да има отделен КС, и един ден е редно да се обсъди въпроса дали ВКС да няма правомощия да се произнася за противоконституционност на законите.
  Напомням, че и днес редовите съдилища могат да се произнасят за противоконституционност на законите, ако са заварени до приема на Конституцията от 1991г-по силата на параграф 3 от ПЗР на Конституцията. Всеки-дори Районнен съд може да откаже да приложи заварените, до приема на Конституцята законови разпоредби, ако прецени ,че противоречат на Конститцята-правомощие на съдилищата, странно защо малко известно, и неприлагано!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.