Изваждането на прокуратурата от съдебната система е само в интерес на жадните за власт

Изваждането на прокуратурата от съдебната система е само в интерес на жадните за власт
Снимка: Pixabay

Помните ли песента „Комунизмът си отива“? И как стотици хиляди хора я пееха до загуба на глас по митингите в началото на 90-те?
 
Тъкмо тази песен изневиделица нахлу в главата ми преди дни. Вероятно за миг повикана от червея на съмнението - дали пък комунизмът в България наистина си е отишъл? Отишъл си е, разбира се. Но очевидно комунистическото мислене е останало живо и днес. Дори у хора, изживяващи се като демократи и политици. Същите, които повече от месец се опитват ловко да яхнат недоволството на част от българите от тяхното настояще. В началото бяха бунт, блокади, яйчена и доматена гавра с институциите, искания за оставки. После и за смяна на системата! Така де, власт се взима с революция, не с избори. При това говорим за цялата власт – и законодателна, и изпълнителна, че и съдебна. All inclusive с един щрих на четката, както казва Остап Бендер.
 
Трябваше да мине месец, за да изкристализира истинската цел за поисканата оставка на главния прокурор Иван Гешев (в момент, в който прокуратурата заработи на пълни обороти): изваждането на прокуратурата от съдебната власт и реподбор на прокурорите. При това, с ултимативното условие „реформа в прокуратурата можем да направим само ние“. Copy paste от миналото...
 
Помните ли кой, кога и защо поиска за първи път изваждане на прокуратурата от съдебната власт? Направи го от трибуната на Народното събрание през 1992 г. депутатът от БСП проф. Димитър Михайлов (известен сред студентите като Голямата Секира) - броени дни преди встъпването в длъжност на Иван Татарчев като главен прокурор. Дали от загриженост за бъдещето на съдебната власт и за утоляване на жаждата на българските граждани за справедливост? Първият демократично избран (и антикомунист по убеждения) главен прокурор встъпваше в 7-годишен мандат. Известно е какво направи той през тези 7 години. Но е известно също, че минути след встъпването си в длъжност Татарчев даде брифинг, на който посвети близо час в защита на оставането на прокуратурата в съдебната власт. И на това какви беди би донесло изваждането й от системата.
Същата тази тема през годините често бе претопляна от политици и отляво, и отдясно, винаги преди избори. Своеобразен пик в натрапването й на общественото мнение достигна политическата кампания за свалянето на Сотир Цацаров като главен прокурор през 2015 г. Тогава същите политици поискаха това, което искат и днес – изваждане на прокуратурата от съдебната власт чрез промени в конституцията. Но по онова време и с една екстра. Тогавашният им политически гуру (сега евродепутат) поиска да бъде извършена „политическа реформа в прокуратурата“! Сещате ли се кой за първи път световната история извърши политическа реформа в прокуратурата и съда? И защо дори част от тогавашите (през 2015 г.) протестъри нарекоха този политически лидер „Малкия Ленин“?
 
Прави са прокурорите и следователите, че днес върху тях и институцията им се оказва безпрецедентен политически натиск. Безпрецедентен, доколкото е съчетан с отровната лъжа спрямо хората, излезли доброволно на протест за по-добри условия на живот, труд и справедливо заплащане. Лъжата, че тъкмо изваждането на прокуратурата от съдебната власт и чистката сред прокурорите (да оставим настрана смяната на главния прокурор) ще им осигури справедливост и спокоен живот.
Едва ли хората, които днес издигат същите тези лозунги по кръстовищата, си дават ясна сметка, че именно те нямат никакъв интерес от подобна промяна. Интерес биха имали единствено жадните за вся власт, олигарсите, с възможностите им да купуват политици и дори правителства, хората с ниски чела (които неотдавна опитаха да окървавят мирните протести). Да не говорим за престъпниците.
 
Смятат ли хората, излезли по своя воля по улиците, че корупцията ще бъде спряна и ще бъдат спрени кражбите, заради които заплатите и пенсиите са ни малки, ако прокуратурата бъде подчинена на изпълнителната власт (ако министърът на правосъдието стане и главен прокурор)? Прокуратурата ще бъде подчинена на управляващата партия или сформираното от нея  управляващо мнозинство. Или пък, ако държавното обвинение бъде обособено като имагинерна независима институция, чийто бюджет се определя от управляващото политическо мнозинство? 
 
България не е Франция с нейните традиции в правосъдието и отколешен обществен респект към съдебните институции. Там няма мислещи по комунистически хора и хвърлена червена боя по съдебните сгради. Има законност и ред – което е и същината на демократичното общество.
 
Затова и реакцията на прокурорите и следователите на националното им съдещание преди дни изглежда обяснима и дори задължителна. Смяната на един главен прокурор с друг винаги ще е на дневен ред, доколкото той – ако работи здраво, няма как да се харесва на всички. Особено на засегнатите от отнетото им натрупано по престъпен начин имане, както и на гладните за власт и влияние над държавното обвинение политици. Но да смачкаш прокуратурата като институция в момент в която тя работи... Дали пък това няма да донесе амнистия на онези, срещу които в момента тя води наказателни производства?
 
Независимостта на съдебнанта власт и на прокуратурата като нейна съставна и независма част не е даденост, а непрекъснат процес на отстояване. А опитите за подчинението й няма да спрат никога. Чест прави на прокурорите и следователите, че отговорно поставиха пръста в раната – съдебната власт е под заплаха. Без да хленчат затова, че ги наричат „мафия“ и ги плашат с чистки.
 
Странно в случая е тежкото мълчание на съдиите за мястото на прокуратурата в съдебната власт. Не защото ги касае пряко - те така или иначе са и винаги ще бъдат последна съдебна инстанция. Едва ли съвсем не ги касае. Дали след време няма да дойде и техния ред за „промяна в системата“?
 
В цялата тази история има и нещо хубаво. Положително. Че комунизмът си е отишъл – отишъл си е. През последните дни кристално ясно се очертаха контурите на неговата сянка, която още да броди сред нас. В мисленето, в действията, в поведението на хора, които са се захванали да градят демокрация с комунистически средства. Очевидно не безкористно. И не в интерес на цялото общество.
 
Кое е бялото и кое е черното в случая, нека всеки сам да прецени. За да не се оплаква утре за пореден път, че е бил използван и излъган.

Данаил Кирилов подаде оставка

Предишна новина

Русенската окръжна прокуратура внесе в съда обинителен акт за контрабанда на близо 92 кг. хероин

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 18
  ********************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 17
  Павлов | нерегистриран
  0
  -7
  До коментар #8 от "мнение | нерегистриран":
  Мястото на прокуратурата не е просто към МВР, а към полицията. Прокурорите да бъдат преназначени като "обвиняващи полицаи", по подобие на фигурата на "разследващ полицай", а към полицията да се създаде ГД "прокуратура"-на подчинение на шефа на полицията. Да може да им бъдат възлагани и други функции-при необходимост, по преценка на шефа на РПУ-то. Да бъде записано,че ръководител на прокурорите е началникът на РПУ-то. - да не би и сега от полицията да не командват парада. Тоест да се даде нормативна сила на фактическото.
  Приравняването на прокурора на съдията е абсурд. Или прокуратурата, или съда трябва да излязат от съдебната власт-избирайте.

  Малоумно и злобно твърдение! Много ви пречат прокурорите, когато си вършат работата и са подгонили разни аферисти , държавни и всякакви други измамници и бандити. А теб много те е яд на тях , щото си неуспял драскач и протестър , Едно време такива като тебе пищеха в градските тоалетни, ь сега в социалните мрежи,

 3. 16
  | нерегистриран
  0
  -6
  До коментар #6 от "един човек | нерегистриран":
  Изваждането на прокуратурата не е приумица, нито борба за власт, както вие по комунистически сте квалифицирали. Разсъждавайте научно, правно-доктринерно, логически правилно. Съдебна власт е тази власт, която правораздава- има го в много монографии и учебници, главно на немски език. Цели томове са написани по този въпрос- направете справки в интернет, ако нямате възможност да отидете до библиотеката на Виенския Университет например или Университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. Стига сте заблуждавали горките читатели- и без това малко останаха- на сайта ви. Съдебната власт е организация на правораздавателните органи, т. е. на съда. какво намесвате Митьо Секирата и бай Иван Татарчев. Бай Иван изобщо си нямаше понятие къде той лично се намира след третата водка, а какво остава да знае или разсъждава къде се намирала структурно прокуратурата. И от девет кладенеца вода да вадите, научната, правната истина, единствената истина, е тази- прокуратурата не е по своето естество съдебна власт.

  Но в Италия е. А там имат сериозен опит

 4. 15
  Къде сте при тези факти, г-н Гешев и прокуратурата? | нерегистриран
  17
  0

  29.08.2020 в 15:29
  ДЪРЖАВНИТЕ ИМОТИ В ЧУЖБИНА – поредната далавера на хунтата!

  Интересно къде е прокуратурата и главния прокурор да разследва далаверата за ЕДИН МИЛИАРД ЕВРО, която тече в Берлин с огромния посолски комплекс на РБългария на площ от 14 хиляди кв.м. на пъпа на германската столица?
  Той се състои от административна посолска сграда, сграда за офиси, хотел и три входа с апартаменти /всичките на по 7 етажа/ за работещите в посолството и под наем, както и подземни гаражи и е построен през 1988 г. Сега правителстовото на Борисов и лично външната министърка Екатерина Захариева е изготвила с мъжа си – арх.Захариев, автор на безумието Алипу и личен архитект на Плевнелиев, проект този комплекс да се събори и на негово място да се изгради три пъти по-малко посолство, а останалата част да се застрои с жилища и офиси, които да бъдат продадени или отдавани под наем, като кв.м. в центъра там към момента е 15 хиляди евро. Така печалбата за приватизаторите, участващи в далаверата, ще бъде в рамките на около 2 милиарда лева. И това в последните дни на власт на този кабинет.
  Самата „операция“ е замислена още по времето когато посланик там бе Ради Найденов, а после и служебен външен министър, сега подвизаващ се в Берн. Пръст в тези безобразия с имотите ни зад граница имат и сегашните посланици в Берлин и в Австрия, предишни постоянни секретари на Външно. Подобно на берлинската далавера се подготвя такава схема и с резиденцията и с част от посолските жилища във Виена, както и се търсят благовидни предлози за продажбата на други български имоти зад граница.
  Следва да се има предвид, че собственик на посолските имоти в чужбина от името на държавата е Министерство на финансите, а те се управляват и стопанисват от МВнР.

  Отговор
  Шепа малоумници се правят на богове, Господ да ги порази!
  29.08.2020 в 15:33
  Защо българинът кълне! ……….. Щото друго не му остава!

  Да се сринат в ямата на собствената си алчност и безкруполност, идиотите!

  Отговор

  29.08.2020 в 15:47
  Екатерина Захариева – ППП ! /Пазарджишка Проста Путк@/. Не разбира от дипломация, не разбира от дрес код, няма стил, не знае добре чужди езици – прекалено драматично струпване на „качества“ в една жена. Не мислите ли? Но по мащабните кражби очевадно е спец!
  Не е само Караянчева, не е само Дариткова, не е само Цачева, не е само Захариева – това е „летвата“ на властта – този тип ендемична посредственост съчетана с безгранична крадливост. Всичките – достойни за женския затвор в Сливен…

  Отговор

  29.08.2020 в 16:15
  Ще се потърси ли отговорност за това, че не са информирали своите централи в София за тези далавери на МВнР и посланиците, от представителите на МВР, МНО, ДАР и ДАНС, работещи в посолствата в Берлин и Виена? В случая става въпрос и за националната сигурност на страната ни, както и за защитата на класифицираната информация, с която се работи в дипломатическите ни мисии. Или просто се предполага иманентно, че и някои от тях участват по някакъв начин в тези схеми или просто ги прикриват.
  Следва да се отбележи и още нещо важно, а именно че в тези комплекси в Берлин и Виена се намират и българските училища, в които учат децата на наши сънародници, живеещи постоянно там. Освен това най-сериозните контакти в тези две държави – Германия и Австрия има Росен Плевнелиев, който като част от задкулисието най-вероятно дърпа конците и разработва схемите за този пладнешки грабеж за милиарди.

  Отговор
  Вася Н. Илиева
  29.08.2020 в 16:35
  Колкото се потърси отговорност на Надежда Михайлова Нейнска за служебно възползване чрез гаражите на ЦК на БКП. Корупционните успешни маневри и във Външно министерство за утвърден механизъм за забогатвяване. Никаква отговорност не е търсена и не се търси, защото ключови фигури като посочените са назначени за лично удобство и обогатвяване чрез държавни средства. Само дисциплинарни уволнения за спекулация със служебно положение може да отвори разчистването и в това министерство. Поправка и корекция вече са невъзможни, само оставка, обвинения и съд! Не затулване и прикриване с нови служби като на Лиляна Павлова ( потъналите милиони от язовир „Студена“, едно от престъпленията й), на Владислав Горанов и дестки подобни основно министри на Борисов. Няма давност! Оставка! И да не си правят илюзии, че Бог може да бъде подкупен и измамен, както правят това авторите на какви ли не индулгенции с или без съдействие на гузни и виновни духовници!

 5. 14
  ОР на НСО полк.Марин Райчев | нерегистриран
  9
  -5

  Снощи гледах излъчването на живо на Отровното Трио и най-вече проф. Минеков, който сподели, че Иван Гешев живее в Бояна със сериозна стража. Моля да имате предвид, че това не е така.
  Като стар УБО кадър, имам информация, че главният каскет Гешев вече не живее в Бояна, а в строго охранявана вила в село Радуил, Самоковско и всеки ден се придвижва с ескорт от поне три коли и МВР.
  Аз живея там и не ме страх да го споделя. Знаят го и местните. Защо не се справи с битовата престъпност и защо не пребори кражбите около Самоков???

 6. 13
  Ива Иватта | нерегистриран
  3
  -6

  До истинските юристи:

  Уважаеми, нима не виждате действителноста в България – новото име на Ада? Не ви зарадвах, нали? Нямам снимка по бански, няма гола плът, няма танци и песни в моите публикации,аз съм една скучна и сериозна жена, която ви депресира всеки ден с всяка публикация, като ви пише за истината…
  Не, не призовавам към протести, а към Народен съд и смъртни присъди!
  Аз искам смърт за всички убийци след 2010 г. управлявали , приватизирали,крали и затваряли болници и училища, които създадоха този Ад наречен България !!!

 7. 12
  Адв. Валя Гигова | нерегистриран
  20
  0

  Промените в конституцията са опит да се потуши социалното напрежение. Сегашният парламент е показал, че няма юридически капацитет да променя Конституцията,
  Не може да се говори за нова Конституция, при положение, че 90% в предложението са същите, Не знам как е хрумнало на авторите на промените да се предложи законодателна инициатива на съдебната власт. Това показва непознаване на принципа на разделение на властите.
  Конституцията е националната библия на всеки народ. Липсва анализ трябват ли тези промени в основния закон, които се предлагат, като например за свикване на Велико Народно събрание,
  От името на Висшия адвокатски съвет призовавам всички депутати да не променят Конституцията преди да се проведе широк обществен дебат.

 8. 11
  Даже няма нужда от дискусии | нерегистриран
  9
  -8

  Колкото и да се пънете, аут сте.

 9. 10
  Потърпевш | нерегистриран
  19
  -17

  Прокуратурата за да е независима, трябва сериозно да се изчисти от корумпираните си служители и няма място в правораздаването. Като държавен обвинител, мястото и е извън Съдебната власт. Прокуратура и Следствие, след като ползва цялата машина на МВР за събиране на доказателства при разследване, мястото и е към МВР. При Правова държава и обвинител и адвокат, трябва да са равноправни пред Съдебната власт, а не обвинител да е и част от тази система. Малко права ли има един прокурор, след като по закон, като наблюдават прокурор, цялата полиция, години му събира доказателства за да изготви ОА. Обвиняемия разчита само на професионализма на адвоката си в Съдебната зала и то с право само да се защитава от ОА. Каква обективност е това и ще разчитаме на съвестта на този прокурор и то в БЪЛГАРИЯ. Трябва да носят и лична отговорност и финансова за причинените вреди на обвиняем и наказателна. Докога държавата, от нашите данъци ще му покрива веднъж заплата и в следващия момент и щетите от неговата некомпетентност или личните му облаги.

 10. 9
  123 | нерегистриран
  7
  -9
  До коментар #8 от "мнение | нерегистриран":
  Мястото на прокуратурата не е просто към МВР, а към полицията. Прокурорите да бъдат преназначени като "обвиняващи полицаи", по подобие на фигурата на "разследващ полицай", а към полицията да се създаде ГД "прокуратура"-на подчинение на шефа на полицията. Да може да им бъдат възлагани и други функции-при необходимост, по преценка на шефа на РПУ-то. Да бъде записано,че ръководител на прокурорите е началникът на РПУ-то. - да не би и сега от полицията да не командват парада. Тоест да се даде нормативна сила на фактическото.
  Приравняването на прокурора на съдията е абсурд. Или прокуратурата, или съда трябва да излязат от съдебната власт-избирайте.

  Много си оригинален. На кое ра, онно си началник. ☺️☺️☺️

 11. 8
  мнение | нерегистриран
  34
  -18

  Мястото на прокуратурата не е просто към МВР, а към полицията. Прокурорите да бъдат преназначени като "обвиняващи полицаи", по подобие на фигурата на "разследващ полицай", а към полицията да се създаде ГД "прокуратура"-на подчинение на шефа на полицията. Да може да им бъдат възлагани и други функции-при необходимост, по преценка на шефа на РПУ-то. Да бъде записано,че ръководител на прокурорите е началникът на РПУ-то. - да не би и сега от полицията да не командват парада. Тоест да се даде нормативна сила на фактическото.
  Приравняването на прокурора на съдията е абсурд. Или прокуратурата, или съда трябва да излязат от съдебната власт-избирайте.

 12. 7
  извеждане от съдебната система, реформа, закриване, рестарт и реучредяване в намален персонален състав, търсене на отговорност и реваншизъм! | нерегистриран
  18
  -17

  Не само извеждане на прокуратурата от съдебната власт.
  Това е крайно недостатъчно.

  А пълно закриване-по Грузински образец, поради страстването на прокуратурата с беззаконието. В Грузия закриха прокуратурата, и я учредиха наново, като там след закриването на прокуратурата-престъпността драстично спада-дотолкова там прокуратурата беше част от прсестъпноста.
  Учредяване на ново, с нови хора, редуциран състав, и търсене отговорност от сега инсталирани. Ако това не се случи, за какъв рестарт на държавата говорим-нали това е поантата от посредните дни-рестарт на държавата, поради срастване на институциите с мафията.
  Дори президентът ви каза,че има мафия в прокуратурата. закриването и реучредяването е неизбежно.

 13. 6
  един човек | нерегистриран
  21
  -15

  Изваждането на прокуратурата не е приумица, нито борба за власт, както вие по комунистически сте квалифицирали. Разсъждавайте научно, правно-доктринерно, логически правилно. Съдебна власт е тази власт, която правораздава- има го в много монографии и учебници, главно на немски език. Цели томове са написани по този въпрос- направете справки в интернет, ако нямате възможност да отидете до библиотеката на Виенския Университет например или Университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. Стига сте заблуждавали горките читатели- и без това малко останаха- на сайта ви. Съдебната власт е организация на правораздавателните органи, т. е. на съда. какво намесвате Митьо Секирата и бай Иван Татарчев. Бай Иван изобщо си нямаше понятие къде той лично се намира след третата водка, а какво остава да знае или разсъждава къде се намирала структурно прокуратурата. И от девет кладенеца вода да вадите, научната, правната истина, единствената истина, е тази- прокуратурата не е по своето естество съдебна власт.

 14. 5
  26-ти август | нерегистриран
  6
  -7

  Декларация
  по повод предложението за свикване на Велико Народно събрание и нова Конституция

  Ние, народни представители от Седмото Велико Народно събрание,
  Водени от разбирането, че на 12 юли 1991г., с приемането на Конституцията, изпълнихме своя исторически дълг към българското общество и държавност, установявайки република с парламентарно управление, в която цялата държавна власт произтича от народа;
  Отчитайки международното признание, което получи дееспособността на българската Конституция;
  Съзнавайки отговорността за опазването на политическия плурализъм, демокрацията и основните права на гражданите;
  Потвърждвайки верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;
  Твърдо решени да отстояваме бъдещето на България като демократична, правова и социална държава – единствен гарант за просперитет,

  заявяваме, че:

  Категорично се противопоставяме на опитите на ПП ГЕРБ и присъдружните им организации да заличат действащата българска Конституция и да прекъснат 140-годишната традиция на съществуване на Велико Народно събрание;
  Призоваваме всички отговорни политически сили да не легитимират този опасен процес на конституционна самодейност, която разширява възможността за реализацията на отявлени авторитарни тенденции;
  Осъждаме опита на министър-председателя Бойко Борисов да превърне Конституцията в инструмент за шантаж, извеждайки промяната й като условия за неговата оставка. Недоволството от едно управление не може да е повод за промени в Конституцията;
  Промени в Конституцията могат да се обсъждат само при стриктно спазване на конституционните процедури и при наличието на широк политически и обществен консенсус, както за преследваните цели, така и за начина на изпълнението им;
  44-тото Народно събрание не разполага с необходимото доверие и легитимност да инициира, а още по-малко да проведе конституционен дебат;
  Всеки български гражданин има право да защити Конституцията, която въздигна правата на личността, нейното достойнство и сигурност във върховен принцип, а всяка власт, която потъпква този принцип губи право да управлява;
  На България не е необходима нова Конституция, а компетентно управление, което най-сетне да изпълни повелите на сегашната.
  ------
  Декларацията е приета на среща в София на 26.08.2020 г.

 15. 4
  ФРОГ | нерегистриран
  16
  -3

  Борислава на ББ вдигна тайно сватба и пак се забърка в скандал (документ)

  .

  Спряганата за любовница на премиера Бойко Борисов манекенка Борислава Йовчева вече е госпожа. Брюнетката се е омъжила неотдавна без много шум за хотелиера Йордан Христов. Тази информация съобщи журналистът от разследващия сайт “Биволъ” Атанас Чобанов.
  Вместо да се радва на меден месец обаче, Йовчева се замеси в поредния скандал.

  Вижте пълния текст на публикацията на Чобанов:

  Няколко дни преди публикацията в “Ел Периодико” за испанското разследване на #КъщавБарселона, нейната обитателка, бившата „Мис Бикини“ Борислава Йовчева се е сдобила с нов съпруг. Това е Йордан Христов – индустриалец и хотелиер, приближен с Иван Саздов и в миналото партньор по тенис на Бойко Борисов, и бизнес партньор на сикаджията Илиян Пенев – Мацола. За Йовчева се твърди, че е емоционално свързана с Бойко Борисов, от когото имала дете. Чрез подставени лица той ѝ е осигурил луксозен живот в каталунската столица – къща за 3 милиона евро и бизнес за 2,3 млн. евро.

  Йордан Христов е разследван, твърдят испанските медии, защото представлява офшорката Palms Enterprises, инвестирала 2,3 милиона евро в луксозен бутик в Барселона, управляван от Йовчева. Веднага след публикациите в испанската преса бутикът на Scervino затвори. Репортери заснеха как изнасят стоката от помещението на най-скъпата търговска улица в Барселона Paseo de Gracia.

  През последните месеци управител на магазина е била съпругата на русенския сикаджия Илиян Пенев – Мацола, с когото Йордан Христов е имал общ бизнес в миналото. В коментарите си за скандала премиерът Борисов каза, че е бил предупреден поне седмица преди публикацията и е очаквал тя да излезе. Публикацията в “Ел Периодико” е датирана от 21 февруари 2020, а пет дни преди това, на 16 февруари 2020 г., Борислава Йовчева и Йордан Христов стават официално съпрузи. Това се случва точно във времевия диапазон между предупреждението за предстоящата публикация и самата публикация. Йовчева и 38 години по-възрастния от нея Христов сключват брак в режим на разделена имуществена общност. Този факт засилва съмненията, че съпружеските отношения между двамата са фиктивен акт, който трябва да създаде алиби за имуществените придобивки на сем. Йовчеви и да отвлече вниманието на разследващите от евентуална връзка на Борисов в барселонската афера.

  Преди години Palms Enterprises е инвестирала в аквапарк в Приморско заедно с Gordon Holdings, фирма представлявана от осъдената за пране на пари Белинда Ланион. Тогава член на УС на фирмата зад аквапарка е Иван Саздов, виден гербаджия и шеф на тенис клуба в Банкя, където има дървен паметник на Бойко Борисов. Христов има мащабен бизнес – Химмаш, ОМЗ, Перла Турист и др. Фирмите свързани с него са получили над 7 млн. лв. еврофондове и над 16 млн. лв. обществени поръчки. Съмненията, че част от тези пари са пренасочени за обезпечаване на Йовчева трябва да бъдат проверени от Европейската прокуратура.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.