Еврото идва у нас от 1 януари 2024 година

Еврото идва у нас от 1 януари 2024 година

Въвеждаме еврото у нас от 1 януари 2024 година. От този ден валутата в България ще бъде сменена и заплащането вече ще се случва в евро. Това е индикативната дата за влизане на България в еврозоната, която е посочена в проект за промени в постановление на Министерски съвет, което урежда дейността на Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната.

Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България в срок до 30 юни тази година. Съпредседатели на Съвета ще бъдат министърът на финансите и управителят на БНБ, предвиждат още промените. Разписани са и отговорностите на различните институции в страната по въвеждането на еврото. Например БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, така че да бъде гаратнирано, че те ще работят с банкноти евро. БНБ отговаря и за дизайна на българските евро монети.

Работна група „Защита на потребителите“ към Съвета ще наблюдава преизчисляването на цените от лева в евро с оглед преодоляване порочната практика на търговците да закръгляват цените нагоре. Ще бъде инициирана и кампания за „честно въвеждане на еврото“.

Работна група „Комуникации“ към Съвета ще изготвя информационни материали за различни целеви групи (ученици, пенсионери, домакинства, хора със специални нужди, етнически малцинства). Тя ще поддържа и специален информационен сайт за еврото.

Още по темата

Напиши есе и спечели награда от Окръжен съд – Ловеч

Предишна новина

Атакуваха форум на елитни киберпрестъпници

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Кой... | нерегистриран
    2
    0

    Пепи € , ли ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.