Евгени Иванов за въвеждането на „разследващ главния прокурор“: Бързата работа – срам за майстора

Евгени Иванов за въвеждането на „разследващ главния прокурор“: Бързата работа – срам за майстора
Евгени Иванов, член на ВСС, снимка:БГНЕС

„Тези промени са писани на коляно. А бързата работа е срам за майстора“. С тези думи членът на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Евгени Иванов коментира в интервю за БНТ промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които бе въведена фигурата на т. нар. „разследващ главния прокурор".

Той потвърди, че съвсем скоро трябва да започнат номинациите за избор на въпросния прокурор. Кадровикът постави акцент и на факта, че съгласно промените, "освен издигането на кандидатури от шестима членове на Пленума на ВСС, може и да се самопредлагат колеги, които считат, че имат необходимите качества и отговарят на условията за заемането на тази длъжност".

Евгени Иванов заяви още, че няма информация за това да се спрягат имена за бъдещия избор на специалната фигура. "Не съм и чул да се спрягат имена. При подобен избор, който е натоварен с очаквания и емоции около него, се спекулира с имена", коментира той.

Членът на ВСС беше категоричен, че решението за създаването на тази нова фигура е изцяло на политиците и ако не се направи подходящ избор или изборът бъде съпроводен с много скандали, отговорността трябва да е именно в тяхното поле. „Изискванията за специалния прокурор са високи“, коментира Иванов и изреди, че те касаят юридическия стаж на кандидата, опита му, да не е наказван, да е професионалист. "Мнозинството, с което трябва да бъде избран, също е много високо. Промените в НПК са факт. Това са промени в закона, ние като юристи ще ги изпълним, каквито и да са“, каза още той.

"Пленумът на Висшия съдебен съвет изрази своето становище и то е отрицателно. По-интересният факт е, че това отрицателно становище беше прието с пълно мнозинство от Пленума на Съвета", отбеляза Иванов.

По отношение на това колко са прецизни текстовете, свързани с независимостта на тази нова фигура, той подчерта, че е необходимо те да се дообмислят, така че да са работещи, а не да са „самоцел“.

Евгени Иванов подчерта категорично, че за прокуратурата би било пагубно, ако е извън съдебната власт. „Тя няма да може да изпълнява своите функции и да брани интересите на държавата и обществото. Мястото на прокуратурата е в съдебната система, за да може тя да работи добре", каза той.

Кадровикът коментира още, че послания от страна на някои политически представители, че „ще уволнят“ главния прокурор не се отразят добре на обществото, както и на гилдията изобщо. „Колегите изграждат тази система и за да може тя да работи добре, всеки трябва да е спокоен. В историята на ВСС има много състави, които не са изкарали до края мандата си именно заради политиците, които променят закона, разпускат ВСС, правят нов избор. Специално за главния прокурор – идва ми примера за съседната нам държава – Северна Македония. Там всъщност твърде лесно се сменя главният прокурор и обикновено при смяна на политическото управление се сменя и главният прокурор. Аз не мисля, че това е добър пример, за да вървим и ние към такъв вариант. На главния прокурор трябва да му се даде достатъчно време и гаранция, че той няма да се поддава и да е уязвим от желанията на политиците, които сменят местата си. Той има политика, която да следва и тази политика е да защитава правата и интересите на хората, държавата и обществото“, допълни накрая Иванов.

Още по темата

Васил Божков се сдоби с партия, докато се укрива от правосъдието в Дубай

Предишна новина

ЕС: Уроци по човешки права не приемаме от никого

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  бивш колега | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  Тук пише ,че е завършил реномирания Нов Български Университет, и затова с такъв прекрасен образователен бекграунд естествено може да дава мнение!

  http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/14/eii-predl.pdf

  Прекрасен човек и професионалист е!

 2. 6
  | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #4 от "Къде е завършило това момче, дало интервюто? | нерегистриран":
  Не съм чел нищо от него. Юрист ли е?

  Тук пише ,че е завършил реномирания Нов Български Университет, и затова с такъв прекрасен образователен бекграунд естествено може да дава мнение!

  http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/14/eii-predl.pdf

 3. 5
  От сой От богоизбраний | нерегистриран
  5
  -1

  Къде е завършило момчето не е важно Важното е че се казва Евгени И па хубаво че е с цели пет букви защото има и такива с четирибуквени имена Като Тони Пепи Коко Жоро Къци Леви Нана Паси Гала Соня ама не Бакиш Мира ама не онази Радевата Та Така де

 4. 4
  Къде е завършило това момче, дало интервюто? | нерегистриран
  10
  -4

  Не съм чел нищо от него. Юрист ли е?

 5. 3
  | нерегистриран
  8
  -7

  Щом този е против, стигам до извода,че въвеждането на новата правна фигура-на прокурор разследващ Главния прокурор е правилно.

  Даже трябва да има и нарочен специализиран съд за съдене на главния прокурор. Дори и едно дело да няма в този съд-сегашния Главен прокурор е честен човек, ама не знаем следващия какъв ще е , няма лошо да има такъв съд.

 6. 2
  | нерегистриран
  8
  -3

  Нали твърдите, че сте независими. Няма да избирате този, за когото ви натискат политиците, а някой достатъчно сервилен писач на откази и Гешев няма да има никакви проблеми. Такива кадри в прокуратурата с лопата да ги ринеш, особено в твоята асоциация. Може и лично да се нагърбиш с тази длъжност. Тогава всички ще са доволни.

 7. 1
  Евгени, Евгени | нерегистриран
  11
  -4

  Свикна ли вече да викаш на черното - бяло, без да имаш много угризения?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.