ЕС: Уроци по човешки права не приемаме от никого


По въпроса с човешките права уроци не приемаме от никого, заяви говорител на Европейската служба за външно действие по повод днешната пресконференция на върховния представител на ЕС Жозеп Борел и руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

Говорителят добави, че с Москва е необходим разговор, прям и труден, защото Русия е съсед на ЕС. С руската страна сме в много сложни отношения, отбеляза той.

По неговите думи Борел е във връзка със сътрудниците на опозиционера Алексей Навални. Говорителят посочи, че посещение на Борел в затвора, където е задържан Навални, би дало лош знак, че ЕС приема основанията за лишаването на опозиционера от свобода.

Навални не трябва да бъде затворен, ЕС продължава да настоява за незабавното и безусловното му освобождаване, както и за независимо разследване на опита за неговото убийство, посочи говорителят. Той отбеляза, че въпросът за съдбата на Навални ще бъде в дневния ред на следващото заседание на Съвета на ЕС по външни работи. По неговите думи европейските външни министри ще преценят дали са необходими допълнителни действия, а през март се очаква стратегическо разискване в Европейския съвет за отношенията с Москва.

Евгени Иванов за въвеждането на „разследващ главния прокурор“: Бързата работа – срам за майстора

Предишна новина

Държавата придоби монопол върху лотарийната игра кено през Закона за извънредното положение

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.