Елена Андреева: Близостта на мисиите на съдии и прокурори създават сходни изисквания и гаранции за статуса им

Елена Андреева: Близостта на мисиите на съдии и прокурори създават сходни изисквания и гаранции за статуса им

„Близостта и допълващият характер на мисиите на съдии и прокурори създават сходни изисквания и гаранции за статуса им“. Това се посочва в становището на прокурор Елена Андреева от Софийската районна прокуратура (СРП) по повод на Националното съвещание на Прокуратурата на Република България, което с оглед на ограниченото време не беше представено пред прокурорите и следователите. Основната тема на съвещанието беше “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз”.

В позицията темата на съвещанието се определя като „изключително важна за държавността и в частност – за функционирането на съдебната система“ и наред с това обърща внимание на правните и нравствено-етични постулати, на които се основава независимостта на прокурора.

„В Римската харта и в Становище № 9 на Консултативния съвет на европейските прокурори са отразени в концентриран вид основните насоки и принципи, свързани с устройството и структурата на прокуратурата в демократичното общество. Какво се казва в тях?

-Прокурорите действат от името на обществото и в името на обществения интерес.

-Прокурорите трябва да бъдат самостоятелни при вземането на своите решения и да изпълняват задълженията си без външен натиск или вмешателство.

-Йерархичната структура е общ белег на повечето прокуратури, имайки предвид естеството на задачите, които изпълняват.

-Освобождаването от длъжност на прокурорите, предвид тяхната важна роля и функции, е необходимо да бъде обект на строги изисквания, които не трябва да накърняват независимото и безпристрастно осъществяване на дейността.

- Прокурорите се насърчават да информират обществеността за своята дейност и резултатите от нея редовно“, пише в позицията на прокурор Андреева, като се добавя и написаното в Становище № 13 на Консултативния съвет на европейските прокурори, където се посочва, че: „Мисията на прокурора е сложна и трудна - изисква професионализъм, характер, смелост, баланс и решителност. Тези лични изисквания обаче не cа достатьчни, за да се обезпечи независимостта на прокурорите. Статутът и независимостта на прокурорите трябва да бъдат ясно установени и гарантирани от закона“.

„Близостта и допълващият характер на мисиите на съдии и прокурори създават сходни изисквания и гаранции  по отношение на статуса им. Затова ще цитирам и Становище № 21 на Консултативния съвет на европейските съдии, приложимо и за прокурорите, в което изрично е подчертано, че реална заплаха за подкопаване на съдебната власт представляват изказванията на политици, лица, заемащи други публични длъжности, и представители на медии – особено в контекста на висящи дела и политически кампании – когато тези лица използват опростенчески, популистки или демагогски аргументи и умишлено и целенасочено дезинформират обществеността чрез отправянето на критики към съдебната система и незачитане на презумпцията за невиновност“, се посочва още в становището на прокурор Андреева с уточнението, че това би могло да създаде атмосфера на обществено недоверие в съдебната власт и да наруши принципа на справедливия процес, установен в член 6 на Европейската конвенция за правата на човека.

В заключение се обръща внимание на посоченото в доклад на Европейската мрежа на съдебните съвети: „За да се постигне независимост на прокурорите, държавите се нуждаят от мерки, които да осигурят възможност на прокурорите да осъществяват основната си дейност – а именно да осъществяват наказателно преследване като бъдат защитени срещу намеса от страна на законодателната и изпълнителната власт или всяко друго влияние“.

„Решение, различно от това, би създало положение на зависимост или задължение към орган извън съдебната система“, завършва становището на прокурор Елена Андреева.

Още по темата

А защо реформата в образованието да не бъде основата на проекта за нова Конституция или при изменението на действащата?

Предишна новина

Владислав Андреев, Национална следствена служба: Не виждам как реформа, касаеща прокуратурата, няма да се отрази и на следствието, както и обратното

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 23
  Гешев да върне наградата „Фалконе“ и да си обира крушите! | нерегистриран
  4
  -1

  Вчера обещахме в понеделник да дадем достатъчно доказателства, защо Делян Пеевски, Бойко Борисов и Иван Гешев първи трябва да бъдат отстранени от властта, за да има шанс България да продължи напред. Публикувахме вече частта за Пеевски. Сега е ред на Иван Гешев.
  Главният прокурор вече е проумял, че дните му като такъв са преброени. Не го признава, защото това би било краят на най-голямата му мечта. Тя дори не се е въртяла в главата му като млад, защото все пак е знаел докъде му стигат силите и знанията. Сбъднаха я други, за свои цели и като наказание на цялото общество.
  Като всяко противоприродно нещо и това скоро ще свърши. Гешев ще си има работа отново с прокуратурата, но в друго качество и страна в съдебния процес. И тогава адвокатите, които сега клейми, обижда, обвинява и арестува, ще му бъдат особено нужни…
  Такъв е животът – един ден някой ти лиже подметките, след време същият ти плюе в лицето. Гешев знае как става това – практикува го.
  Недялко Недялков, Пик: "И предпочита (Гешев) да лови предимно селски обирджии от махалите и бостаните... ".

  Същият Недялко е славен трубадур на Гешевите подвизи, но когато вятърът смени посоката – Недялко се обръща чевръсто.

  Юридическото си образование Иван Гешев завършва в школата на МВР в София. Кариерата му започва в Пето РПУ в столицата, където работи като оперативен работник и следовател. Изоставя пагона и облича тогата през 2006 г. в Софийската районна прокуратура.
  През 2012 г. отива в Софийската градска прокуратура, а през юли 2016 г. за първи път се състезава сам със себе си, когато Висшият съдебен съвет го избира за шеф на Специализираната прокуратура. Гешев я превръща в репресивен орган, сравняван със средновековната инквизиция, времената на Сталин и Вишински, на Хитлер и Роланд Фрейслер…

  Пеевски, Борисов, Цацаров и компания помогнаха на Гешев да направи огромна крачка от школата в Симеоново до върха на обвинението, но тя не е по силите му. Затова, в желанието си да избие този комплекс, Гешев се опитва да доказва колко величав е. Пробва нискоразряден хумор, сложи си каскет, търчи из страната, провежда някакви акции, прави политически изказвания и др. Резултатът е гротеска, но малцина се замислят, колко хора и съдби са разбити от несекващите опити на Гешев да се доказва.

  Но има едно качество, което трябва да му се признае – агресията. Преследва, притиска, унижава, мачка, пресира набелязаните жертви. Не търси аргументите на закона – удря с бухалката на неограничената власт и безнаказаността. Това го опиянява, превръща го в от главен обвинител в главен палач – издава присъди и налага наказания. Ролята на изпълнител обаче вече не му харесва и все по-често го виждаме като диктатор на държавата „Прокурория“. Нанесе се да живее в държавен имот с държавна охрана. Превърна служителите в системата за защита на свидетелите в преторианска гвардия. Подчини МВР и службите с помощта на Пеевски и ги вкара в коловоза на насилието. Страхът на корумпирани политици и управленци му позволи да се почувства господар на много съдби и кариери. Това е неговият наркотик.

  Затова Иван Гешев, милиционерът по душа, с мантия на обвинител, е готов на всичко, за да остане на своя Олимп. „Мой, мой е този свят“, - крещи с всяка своя дума и жест Гешев, досущ "Диктатора" на Чарли Чаплин.

  Да се споменава думата съвест, когато говорим за Гешев, е неудачно. Но той трябва да знае, че дори бедните духом имат проблеми със съня, когато знаят какви са ги вършили. "Безполезен помияр е всеки, който се стреми към висок пост, без да е способен на самоанализ". Тежките думи са на един от най-изявените любимци на Хитлер – Ото Скорцени.

  Гешев знае как е станал главен прокурор. Знае също, че рано или късно ще плаща цената, но не иска да го признае дори пред себе си. Болният от власт отказва да признае заболяването.
  А въпросите към него се увеличават с всеки изминат ден.

  - Защо не разследва появилите се снимки и записи, в които премиера Борисове до чекмедже с милиони и златни кюлчета в него и с пистолет на него? Чуждестранни лицензирани и с международен авторитет лаборатории се произнесоха, че записите са автентични.

  - Защо нито веднъж не извърши проверка на произхода на милионите на Делян Пеевски?

  - Защо отказва да разследва приватизацията на „Булгартабак“ и последвалото й закриване?

  - Защо не разследва Владислав Горанов, който като финансов министър и пряко отговорен за неполучените, според самия него над 700 млн от хазартни фирми на Васил Божков?

  - Защо не предприема разрушаване на незаконния дворец на Доган в Росенец, както се случва с незаконни къщи в различни селища?

  - Защо не разследва придобиването от Доган на ТЕЦ „Варна“?

  - Не разследва също решението на МС пристанището към същия ТЕЦ да бъде предоставено на Доган дори без да плаща такси!

  - Защо не разследва неплатеният ДДС в размер на над 10 милиарда през последните години?

  - Защо не разследва сигналите за безобразия в Регистъра по вписванията?

  - Защо продължава да твърди, че името на Делян Пеевски не се среща никъде по разследването фалита на КТБ, когато именно Пеевски е бил най-големият ползвател на пари от банката – над 1 милиард, заедно с майка си?

  - Защо не разследва сделката по присвояване на около 1 милиард чрез продажбата на Виваком, най-големият актив на КТБ?

  Още много въпроси чакат отговори от Гешев. Те разбиват на пух и прах помпозните твърдения на Гешев на онази прокурорска сбирка в "Бояна" какви чутовни успехи е постигнал. Тепърва ще отговаря за униженията на които подложи кметиците на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Две разсипани съдби, както и на техните близки. Гешев знае, че това е „мръсна поръчка“, както и че жената, с която живее познава много добре главния свидетел на прокуратурата. ВСС днес си затваря очите пред този крещящ конфликт на интереси, но утре ще е различно.
  Ще лъсне и лъжата с броя на делата, които Гешев е водил, внесъл в съда и как са завършили. За споразуменията, които е сключвал.

  Ще му бъде търсена сметка за десетките арести на хора, без реални доказателства. Месеци и дори години някои от тях гният в килиите, защото така диктува интереса на шайката, към която Гешев се присъедини с 200…

  Днес няма да се занимаваме повече с него. Припомняме тези неща, за да стане ясно за пореден път, защо хиляди по площадите в страната скандират за неговата оставка. Тепърва той ще бъде герой на репортажи, анализи и коментари. Но не в сегашното служебно качество. Рано или късно фалшивите наполеоновци отиват на бунището. В неговия случай – рано. А най-страшното, от което той наистина има основание да се страхува, е че ще бъде обект на действия на истински юристи, които ще приложат закона прецизно и справедливо. Това наистина е кошмар…

  И накрая да припомним един наистина грандиозен парадокс. През 2019 г. Община Благоевград врачи за пореден път награди в чест на убития от мафията италиански магистрат Джовани Фалконе. Сред наградените са тогавашният председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев и тогавашният зам.-главен прокурор Иван Гешев. Тези двамата с награди на името на антимафиота Фалконе!

  Пламен Георгиев попадна в скандала „Апартаментгейт“, бе му поискана оставката и той се раздели с поста. По-късно, въпреки общественото неодобрение, премиерът Борисов го награди с консулска длъжност във Валенсия.
  Другият награден – Гешев, е човекът, за когото над 50 дни хиляди българи скандират: „Гешев е позор! Оставка и затвор!“

  Ако се сравнят биографиите и направеното от Фалконе и Гешев - макар самото сравнение да е обидно - ще лъсне космическата разлика между борба срещу и в служба на мафията.

  Най-логично е двамата веднага да върнат наградите, защото позорят името на Фалконе! Но няма да го направят, защото са това, което са…

  Оставка!

  Екип на Фрог нюз

 2. 22
  ***************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 21
  ************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 20
  ********************************************************-******************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 19
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 18
  посткомунистическия идиотизъм - български феномен | нерегистриран
  9
  -12
  До коментар #4 от "съд и прокуратура-рамо да рамо, ОБЕДИНЕНИЕ, СЪЮЗ, стига изкуствено разделение! | нерегистриран":
  Направо да се обединят съдилищата и прокуратурите-предвид еднаквата им мисия. И да преминат към МВР,, и в РПУ-тата да се правораздава.

  Абе направо прокурорите да правораздавт да обвиняват ,да съдят, да разследват , да приемат конституция, да се даде цялата власт на тях . както казваше един примат , управляваха адвокати, икономисти, инженери ,съдии, нека сега прокурорите да управляват. Тази логика е нормална за най тъпите, нискочели,остригани, криминални,аморални, малоумни и прости ,кумоноидоподобни каскети. А един турчеещ се индивид пък високопарно обясняваше, че който владее прокуратурата ,владее държавата. С тази логика започна криминалния преход след диктатурата на простаците.Този криминален стериотип на мислене продължава и днес и за жалост ще продължава да убива българската народност. Сега причаква българската младеж и в бъдещето.

 7. 17
  Удивен | нерегистриран
  12
  -12
  До коментар #13 от "Декларация от 25.08.2020г. на управляващата Германска социалдемократическа партия /ГСДП/ | нерегистриран":
  Подкрепяме протестите в България, които смятаме за проевропейски и в защита на върховенството на закона. Предстоят дискусии за върховенството на закона в отделните страни членки на ЕС, в т.ч. в България.
  Солидаризираме се с българите, които вече над 45 дни са на улицата в името на проевропейски ценности. В продължение на седмици хиляди хора в България протестират с искане за демокрация, върховенство на закона, независима съдебна система и срещу корупцията. Ние подкрепяме целите на хората. Парламентарната група на ГСДП застава на страната на тези, които се застъпват за основните европейски ценности.
  Демокрацията, върховенството на закона и борбата с корупцията са сред централните стълбове на европейската интеграция. За българите, членството в ЕС с право е най-голямата надежда за по-добър живот. Ние подкрепяме българите, които вече повече от 45 дни излизат на улицата в името на тези ценности.

  И на кое слагате минуси?

 8. 16
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 15
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 14
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 13
  Декларация от 25.08.2020г. на управляващата Германска социалдемократическа партия /ГСДП/ | нерегистриран
  14
  -13

  Подкрепяме протестите в България, които смятаме за проевропейски и в защита на върховенството на закона. Предстоят дискусии за върховенството на закона в отделните страни членки на ЕС, в т.ч. в България.
  Солидаризираме се с българите, които вече над 45 дни са на улицата в името на проевропейски ценности. В продължение на седмици хиляди хора в България протестират с искане за демокрация, върховенство на закона, независима съдебна система и срещу корупцията. Ние подкрепяме целите на хората. Парламентарната група на ГСДП застава на страната на тези, които се застъпват за основните европейски ценности.
  Демокрацията, върховенството на закона и борбата с корупцията са сред централните стълбове на европейската интеграция. За българите, членството в ЕС с право е най-голямата надежда за по-добър живот. Ние подкрепяме българите, които вече повече от 45 дни излизат на улицата в името на тези ценности.

 12. 12
  Пияница | нерегистриран
  31
  -6

  Аз мисля, че требе съдиите да бъдат извадени от съдебната власт.

 13. 11
  *************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 10
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 9
  ******************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.