ЕК готви законодателство за задължително и повсеместно въвеждане на принципите в Истанбулската конвенция

ЕК готви законодателство за задължително и повсеместно въвеждане на принципите в Истанбулската конвенция
Хелена Дали, еврокомисар по въпросите на равенството

Европейската комисия е готова да предложи догодина ново законодателство, което да въведе правилата, предвидени в Истанбулската конвенция. Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали.

Тя посочи, че преди това се очаква решението на Европейския съд за подписването на конвенцията от Съвета на ЕС и за отказа от приемането на текста от някои европейски държави.

"ЕК е готова да предложи догодина законодателство за борба с насилието над жени за постигането на целта, залегнала в конвенцията", поясни еврокомисарят.

По нейните думи насилието бележи ръст с настъпването на пандемията от COVID-19 заради наложените ограничения срещу разпространението на болестта.

"Жертвите са главно жени и деца, но всеки може да бъде засегнат. Ключова задача за ЕК е приемането на Истанбулската конвенция за предотвратяване на насилието, основано на пола", заяви Дали.

Припомняме, че дебатът в България относно ратифицирането на Истанбулската конвенция предизвикаха вълна от негативна обществена реакция, експерти и юристи определиха текстовете на документа като опит да се прокара у нас т.нар. "джендър идеология", която проповярва, че човешкият пол не е биологично детерминиран, а е обект на свободен избор.

На 27 юли 2018 г, с мнозинство от 8:4 гласа, Конституционният съд обяви, че Истанбулската конвенция изцяло противоречи на основния ни закон.

Още по темата

Вето върху големите и необжалваеми неустойки за бързи кредити

Предишна новина

IN MEMORIAM: Отиде си Евгени Диков

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    8
    -2

    Ами да напускаме ЕС, или да разпускаме НС, щом няма да има нужда от закони, понеже ЕК ще ни спуска просто нареждания.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.