ЕИСС остава на трупчета до 10 декември

ЕИСС остава на трупчета до 10 декември

Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще бъде внедрена навсякъде, а след това ще бъде спряна, за да се доработва. Това реши окончателно Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС).

До 17 септември тя трябва да бъде внедрена навсякъде, включително и във Върховния касационен съд (ВКС). От 18 септември обаче в нея ще престанат да се въвеждат нови дела до 10 декември. Работата с ЕИСС ще продължи само в пилотните 17 съдилища - апелативните в София и Велико Търново, окръжните в Перник, Варна, Благоевград, Велико Търново и Смолян, както и в районните във Велико Търново, Елена, Костинброд, Сливница, Омуртаг, Търговище, Елхово, Тополовград, Чепеларе и Смолян. Отделно – всеки съд ще може да прецени дали да продължи да работи с ЕИСС за посочения период или с програмата, с която досега го е правил. Всички образувани в новата програма дела ще се довършват в нея.

До 23 септември пък трябва да бъде създадена работна група от кадровици (Красимир Шекерджиев, Вероника Имова, Боян Новански, Драгомир Кояджиков, бел.ред.), съдии от районно, окръжно, апелативно ниво и ВКС, както и съдебни служители, които трябва да прегледат, анализират и обобщят всички идеи и забележки за усъвършенстването на програмата и да ги предадат и сезират разработчика до 15 октомври. ВСС препоръча и на административните ръководители да освободят от разглеждане на дела и от работа съдиите и служителите, участващи в групата.

Предложението за това бе направено от председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, подкрепено от Даниела Марчева и Боряна Димитрова.

„Внедряването на ЕИСС във ВКС не значи приемане на продукта. Това е един междинен момент. Всички съдилища трябва да бъдат поставени под общ знаменател и това е начинът, по който няма да бъдат наложени финансови корекции“, обясни предложението си Георги Чолаков.

Попитани дали това ще затрудни или блокира работата по ЕИСС, от „Информационно обслужване“ бяха категорични, че нямат против работна група да обобщи забележките, но се обявиха против спирането на програмата за новите дела, тъй като в нея са заложени определени броячи, които не би било добре да се рестартират. „Трябва да помислим какво би коствало и за съда връщането обратно на процеса“, заяви Снежана Смилкова.

Да се спре навсякъде, а не само в пилотните – предложи алтернативно Боряна Димитрова, но този въпрос дори не беше подложен на гласуване.

„Ние имаме интерес системата да работи, за да се канализират всички грешки. Затова аз апелирам – хайде да се обърнем към съдилищата, които в момента работят по системата. От цялата страна. Вчера имахме среща със 7-те председателя на апелативни съдилища в страната. Всички те са категорични, че системата трябва да продължи да работи и да се надгражда. Всичко, което съдиите идентифицират, се подлага на анализ и подлежи на доработка. Апелирам да се обединим около решението системата да продължи да работи. Не можем да делим съдилищата в страната на пилотни и други. Защото добре – пилотните ще продължат да работят и ще образуват дела по тази система. В част от образуваните вече дела в ЕИСС също ще се работи. Тези съдилища, които, според проектното предложение се предлага да не генерират дела в ЕИСС, а да се върнат към 5-те различни деловодни системи, това означава пълен хаос. Не само при отчитането на статистическите данни, а и при движението на делата. За мен процесът е необратим и трябва да върви. Аз виждам какви неимоверни усилия са положени от колегите в страната“, посочи Вероника Имова, която е и координатор по проекта.

На заседанието на Пленума бе поканена и Ирена Първанова, ръководител на управляващия орган към Оперативна програма „Добро управление“, към която паднаха и част от най-важните въпроси – дали и в какъв размер ще бъдат финансовите корекции по проекта. Първият въпрос, който й бе зададен се отнасяше до това дали, ако системата бъде внедрена навсякъде и след това спряна за доработки, това ще доведе до финансови загуби. „Мога да бъде много кратка в отговора си и той е: „не““, лаконично посочи Първанова.

„Финансова корекция би възникнала, ако има промяна в договора. Това предложение е свързано с изпълнението на договора и съответно това не води до промяна на изискванията и техническите спецификации. Използването на ЕИСС може да бъде отложено, за да се подобри програмата. Към момента нямаме отчетени разходи по договора на „Информационно обслужване“, каза още тя.

Лозан Панов попита, ако не бъде внедрена системата във ВКС, ще има финансови корекции, като Първанова посочи, че такива ще има, тъй като това би променило условията по договора.

И правосъдният министър Десислава Алхадова, която за първи път ръководи заседанието на Пленума в новото си качество, взе думата, за да посочи, че общото становище на Министерството на правосъдието е, че, ако ЕИСС не бъде въведена и проектът бъде напълно прекратен това ще наруши ангажиментите на България по отношение на въвеждането на електронното правосъдие. „Искам да изразя притеснението си от това, което получих като информация от съдилищата. Считам, че най-разумното решение е системата да бъде доработена, като се създаде работна група, която да вземе общо становище кое трябва да се подобри в системата и кое не. Затова ВСС трябва да вземе балансирано решение така, че проектът да не бъде прекратен изцяло, но да доработи недостатъците, като вземе предвид мнението на съдиите“, каза правосъдният министър.

В дебата отново се намеси и Лозан Панов, който след дълго цитиране на писма от някои съдилища отпреди 3 месеца, в които се визират дадени недостатъци на системата (част от тях вече окончателно отстранени, бел.ред.), най-накрая посочи каква е реалната цел на цялата създадена интрига около програмата. А именно – да се прекрати договорът с „Информационно обслужване“, процедурата да бъде прекратена и рестартирана. „След като нямаме плащане към изпълнителя договорът може да бъде прекратен. Ако имахме плащане, нещата щяха да стоят по друг начин“, коментира Панов.

Предложението на Панов, след като на практика 90% от работата по проекта е завършена и готовият продукт е налице, макар и с дадени очевидно отстраними недостатъци, изглежда по-скоро като лобиране за стартирането на нова процедура по избор на изпълнител, в която да спечели друга компания, различна от „Информационно обслужване“, която в крайна сметка да усвои предвидените от Оперативна програма „Добро управление“ средства. Припомняме, че проектът е за малко над 5 млн. лв., а както стана ясно от думите на представителя на управляващия орган, на фирмата изпълнител – „Информационно обслужване“ - все още не е заплатена сумата за извършената работа, тъй като ЕИСС не е внедрена във всички съдилища. Вероятно това е и единствената причина, по която Панов горещо настоява да пресече внедряването на системата във ВКС, който се явява последният съд, в който тя трябва окончателно да заработи от 17 септември.

„За да влязат в констативния протокол забележките на ВКС и да можем ние съответно да ги доработим, трябва системата да бъде внедрена и там. Такъв е договорът и това е ясно на всеки юрист“, заяви Боряна Димитрова в отговор на опитите на Панов да спре внедряването на ЕИСС във ВКС и с това да блокира цялата процедура.

Пленумът не подкрепи Панов, а внедряването в системата ще продължи до 17 септември, след което ще бъде спряно там, където съдилищата имат забележки.

Още по темата

Приближени до Мая Манолова нахлуха в Народното събрание

Предишна новина

Окончателно: Бюлетини и машини на следващите избори

Следваща новина

Коментари

16 Коментара

 1. 16
  нерегистриран | нерегистриран
  3
  0

  Относно работната група на магистрати и служители колко души от кой съдилища? Нещо пак не сериозно. Ще чакаме да се случват нещата, ама не сега.

 2. 15
  | нерегистриран
  54
  -3
  До коментар #12 от "123 | нерегистриран":
  Най интересното е, че САС също е създадена от Информационно обслужване и се поддържа от малък екип със само един програмист. А съдилищата плащат около 500лв на месец за пълна поддръжка, постоянни актуализации и техническа помощ. Въпроса е, че когато на ИО клон Варна им възлагат да създадат деловодна система шефката на работната група отива за няколко седмици във Варненския съд и работи на всички позиции в съда за да разбере как се работи в съд, след което се връща и казва на програмиста какво се иска. САС е система разработена за работа в съд. Новата система е все едно да искаш да си купиш лек автомобил, а те да ти дадът багер с който да си ходиш всеки ден на работа. Той багера може да е много хубав и явно много скъп, но не е за тази работа.

  Мен ми е трудно да повярвам, че САС и ЕИСС са продукт на една и съща фирма. САС е като малко поочукан старичък автобомил, който обаче ти върши добра работа и можеш да разчиташ на него. Не е перфектен, но е сигурен. ЕИСС е като реактивен изтребител, който е проектиран уж да прави невероятни неща, но е сглобен набързо в гараж и ти е предаден без да е минал никакви изпитания и без ти да си обучен да летиш на него, но ти казват, че в процеса на летене ще се научиш, а пък машината ще се види дали е годна да лети...ем резултатът ясно какъв ще е...

 3. 13
  | нерегистриран
  17
  -4
  До коментар #5 от "666 | нерегистриран":
  В Спарта и Атина, са убивали недоносчетата. ЕИСС, е точно такова недоносче, с куп дефекти, които застрашават не само неговия живот, но и този на околните. ЗАТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ХВЪРЛЕНА ОТ СКЛАТА.

  В Атина не са ги убивали, а само в Спарта! Но ти не ги знаеш тия подробности и си плямпаш!

 4. 12
  123 | нерегистриран
  51
  0
  До коментар #7 от "Марко | нерегистриран":
  Пак е нещо разумно пред глупостите ,които бяха започнали да творят...

  Аз мисля ,че най-правилно в случая е изцяло да се махне тази ЕИСС и вместо нея да се подобри най-масовата предходна САС,която доколкото разбрах е много по-лесна за работа,прикачване на материали и правене на необходимите дейности от съдии и съдебни служители.

  Просто тази ЕИСС няма визия,компактност,функционалност и е сложна за работа и ползване от хората в т.нар."съдебна система".
  Разбирам ,че "усвоените парични средства" няма как да се възстановят ,но това не следва да е за сметка на нервите и дейността на служителите и магистратите от т.нар."съдебна система".

  Най интересното е, че САС също е създадена от Информационно обслужване и се поддържа от малък екип със само един програмист. А съдилищата плащат около 500лв на месец за пълна поддръжка, постоянни актуализации и техническа помощ. Въпроса е, че когато на ИО клон Варна им възлагат да създадат деловодна система шефката на работната група отива за няколко седмици във Варненския съд и работи на всички позиции в съда за да разбере как се работи в съд, след което се връща и казва на програмиста какво се иска. САС е система разработена за работа в съд. Новата система е все едно да искаш да си купиш лек автомобил, а те да ти дадът багер с който да си ходиш всеки ден на работа. Той багера може да е много хубав и явно много скъп, но не е за тази работа.

 5. 11
  Марко | нерегистриран
  31
  0
  До коментар #4 от "???? | нерегистриран":
  Тия се гъбаркат с нас😫😫😫ще внедряваме, няма да внедряваме.
  Искам после кадровиците от ВСС да дойдат да обичат наново хората. Не разбраха ли, че само с работа в реална среда ще се надгражда системата и ще се откриват и отстраняват слабостите и.

  Не се гъбаркат ,а са в шах от фактите :
  1.заданието за софтуера е неправилно и некачествено направено,
  2.по него е изготвен от ИО "софтуерен продукт "в съответствие на заданието,който се установява ,че не може да изпълни целите,задачите и дейностите за които е бил създаден и
  3.парите за това са платени и "усвоени" по надлежния ред...

  Ако се продължи с този "софтуерен продукт" неодобствата и проблемите ще са много повече от колкото ако не се използва,но понеже е платен и е спазено даденото задание при изготвянето му ИО не са длъжни да го променят без допълнително заплащане,а средства за това няма към момента.
  Поради горното е правилен хода за спиране на масовото ползване на продукта до след време иначе става мазало и ще падат "дрехи и задръжки"... :)

 6. 10
  Молба | нерегистриран
  56
  0

  Моля този сайт да уведоми Имова, че от няколко часа сървърът на прекрасната система се е сринал и тя не работи. Нека госпожа координаторката даде съвет какво да се прави, особено с дела, по които се изисква незабавно произнасяне. Може да й се обясни и по-просто - какво прави с купени скъпи обувки, които се скъсат

 7. 9
  | нерегистриран
  45
  0

  В момента ЕИСС не е на трупчета, ами направо се е трупясала...

 8. 8
  123 | нерегистриран
  43
  -2
  До коментар #4 от "???? | нерегистриран":
  Тия се гъбаркат с нас😫😫😫ще внедряваме, няма да внедряваме.
  Искам после кадровиците от ВСС да дойдат да обичат наново хората. Не разбраха ли, че само с работа в реална среда ще се надгражда системата и ще се откриват и отстраняват слабостите и.

  "Не разбраха ли, че само с работа в реална среда ще се надгражда системата и ще се откриват и отстраняват слабостите и"

  Все едно да си купиш автомобил дето като завъртиш волана на ляво, той да завива на дясно, като натиснеш клаксона да пръска вода на стъклото, а като набиеш спирачка да се отваря предния капак и продавача да ти каже -"Ти си го карай така и всеки ден ще идваш в сервиза за по 10-15 минути, лека полека да отстраняваме недостатъците и да кърпим положението и в евин хубав ден след N на брой години колата ще стане както трябва.

 9. 7
  Марко | нерегистриран
  39
  -2

  Пак е нещо разумно пред глупостите ,които бяха започнали да творят...

  Аз мисля ,че най-правилно в случая е изцяло да се махне тази ЕИСС и вместо нея да се подобри най-масовата предходна САС,която доколкото разбрах е много по-лесна за работа,прикачване на материали и правене на необходимите дейности от съдии и съдебни служители.

  Просто тази ЕИСС няма визия,компактност,функционалност и е сложна за работа и ползване от хората в т.нар."съдебна система".
  Разбирам ,че "усвоените парични средства" няма как да се възстановят ,но това не следва да е за сметка на нервите и дейността на служителите и магистратите от т.нар."съдебна система".

 10. 6
  сега в работната група | нерегистриран
  37
  -1

  да не вземете да изпратите като представител на служителите секретарката на председателя, дето дига телефоните и записва срещите? изпратете действащи деловодители, секретари и призовкари, че да има резултат. иначе става стар бардак, с нови к........

 11. 5
  666 | нерегистриран
  23
  -3

  В Спарта и Атина, са убивали недоносчетата. ЕИСС, е точно такова недоносче, с куп дефекти, които застрашават не само неговия живот, но и този на околните. ЗАТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ХВЪРЛЕНА ОТ СКЛАТА.

 12. 4
  ???? | нерегистриран
  12
  -9

  Тия се гъбаркат с нас😫😫😫ще внедряваме, няма да внедряваме.
  Искам после кадровиците от ВСС да дойдат да обичат наново хората. Не разбраха ли, че само с работа в реална среда ще се надгражда системата и ще се откриват и отстраняват слабостите и.

 13. 3
  | нерегистриран
  13
  -1
  До коментар #2 от "Пилотен съд | нерегистриран":
  Айдеее ние на тръстиката! А вредни ще ни плащат ли?!

  Те по идиотския начин, по който го измислиха, пилотните сме облагодетелствани, колега... За три седмици работната група ще диагностицира проблемите - успех...

 14. 2
  Пилотен съд | нерегистриран
  30
  0

  Айдеее ние на тръстиката! А вредни ще ни плащат ли?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.