Доц. д-р Наталия Киселова: Временната комисия за новата Конституция не може да изменя вече внесения проект

Доц. д-р Наталия Киселова: Временната комисия за новата Конституция не може да изменя вече внесения проект
Доц. д-р Наталия Киселова, снимка:БГНЕС

Временната комисия, която Народното събрание сформира, за да се обсъжда проекта за новата Конституция, разписана от управляващите от ГЕРБ, не може да нанася промени, тъй като няма законодателна инициатива. Такова становище е изразила конституционалистът доц., д-р Наталия Киселова, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет.

Становището на преподавателя е депозирано във връзка с образуваното пред Конституционния съд дело относно конституционосъобразността на решението на Народното събрание за сформиране на временната комисия.

„Временната парламентарна комисия, създадена с процесното Решение от 02.10.2020 г., обаче нито има право на законодателна инициатива (по смисъла на чл. 159, ал. 1 от Конституцията), нито да внася / предлага конкретни предложения в проекта за „нова“ Конституция (право на инициатива по смисъла на чл. 159, ал. 1 от Конституцията), нито правомощие като Народното събрание (да вземе решение вместо него по смисъла на чл. 160, ал. 1 от Конституцията). Поради това в частта си (т. 2) Решението на Народното събрание, а именно „да предлага конкретни предложения за промени“ в проекта за „нова“ Конституция, противоречи на разделението на властите на учредителна и учредени власти и на чл. 160, ал. 1 във вр. с чл. 159, ал. 1 от Конституцията“, пише доц. Киселова до КС.

Според становището на преподавателя решението на Народното събрание е внесено без мотиви (не могат да се извлекат аргументи за целите на вносителите) и е вътрешно противоречиво. „Има несъответствие между неговите т. 3 и т. 4., според които в Комисията участват трима от всяка парламентарна група и трима нечленуващи в парламентарна група народни представители, в това число председател и заместник-председател“. А четвъртата точка (и достъпната информация на интернет страницата на Комисията“ ) посочва, че в Комисията участват десет народни представители. Липсата на политическо представителство на съществена част от народното представителство (две от петте парламентарни групи) издава извънпарламентарни мотиви, различни от заявените (напр. „Ние предизвикахме този дебат...“, „Предложението да има такава комисия, каквато предлагаме днес, е в нейните рамки ние да търсим диалог не само на политическо ниво, но и на експертно и обществено ниво...“")“, казва Киселова.

И допълва: „Съвременното рационализирано парламентарно управление като форма на конституционна демокрация от своя класически период насам се основава не само на правилото, че изпълнителната власт произлиза от законодателната и е отговорна пред, но и на разбирането, че парламентът е „голяма сцена на обществени дебати“24 25. Отказът на част от парламентарните групи да участват в конституирането и в дейността на Временната комисия е политическа позиция. Обаче както заключителната част на процедурата при гласуване на проекта на Решение, така и нейните подготвителни фази - правото на инициатива и обсъждането (в парламентарна комисия и в пленарна зала), се реализират по много по- сложен ред и при високи мнозинства. Да се провеждат обсъждания и гласувания по такъв въпрос (свикването на Велико народно събрание) без участието на депутати от парламентарното малцинство, при налагане на волята на мнозинството, без отчитане на мнението на малцинството, което Конституцията изисква като въвежда квалифицирано мнозинство за приемане на решението, е съществено отклоняване от принципите на парламентарната демокрация, прокламирана в чл. 1, ал. 1 от Конституцията“.

Накрая, доц. Киселова посочва, че действията на парламентарното мнозинство не отговарят на стандартите за параметри на връзките между него и опозицията в „условията на демокрация“.

С пълния текст на становището на доц. д-р Наталия Киселова може да се запознаете ТУК.

Още по темата

Пуснаха под гаранция серийния изнасилвач Пеньо Мангъров

Предишна новина

Майката, убила децата си в Сандански, се е опитвала да отмъсти на мъжа си

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Павлов | нерегистриран
    1
    0

    Витиевати, кухи и високопарни изрази без никакво конкретно съдържание. Божеее!! И тая доцент стана ; а беше една посредствена студентка плен на младежкото БСП--- Пази Бо е сляпо да прогледа

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.