На 16 април отбелязваме Деня на Конституцията и празник на българските юристи. Датата е определена по инициатива на Съюза на юристите в България.

С Решение на Министерския съвет от 12 март 1991 година, 16 април – денят, в който първото Велико Народно събрание приема през 1879 година Търновската конституция, е обявен за професионален празник на българските юристи и съдебни служители. Учредителното събрание във Велико Търново реално поставя началото на парламентарния живот в освободена България. То е свикано въз основа на Берлинския договор, като в него участват 229 депутати. Народните представители в Учредителното събрание изработват Търновската конституция и я подписват единодушно на 16 април 1879 година. До 1991 г. денят се отбелязва на 4 декември като Ден на Конституцията и на юриста, съгласно Решение 38 на Бюрото на Министерския съвет от 1979 г. във връзка с приемането (1879) на Търновската конституция от Велико народно събрание. В нея е прокаран принципът на разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Тя определя структурата и компетенциите на висшите държавни органи - монархически институт, парламент, правителство, както и основните права, свободи и задължения на българските граждани.

Поздравления за професионалния празник пръв отправи главният прокурор Иван Гешев в официалния си профил в Twitter. „Днес, повече от всякога, е важно да върнем доверието в юридическите професии и съдебната система. Честит празник, скъпи колеги! Не спирайте ежедневно да отстоявате личните добродетели, справедливостта и върховенството на закона!“, написа той.

Висшият съдебен съвет (ВСС) също поздрави представителите на съдебната власт, на юридическата общност и съдебните служители по повод празника. „Уважаеми конституционни съдии, уважаеми магистрати и съдебни служители, и представители на юридическата общност,

Скъпи колеги,

От името на Висшия съдебен съвет Ви поздравявам с професионалния Ви празник и Ви пожелавам крепко здраве, кураж, сила и непоколебимост в отстояване върховенството на закона и демократичните ценности, които по силата на своя професионален и житейски избор сме превърнали в призвание, мисия и дълг към българската държава.

На 16 април 1879 г. Учредителното събрание във Велико Търново полага устоите на парламентаризма и правовия ред и възлага на юридическата общност отговорността за утвърждаването на конституционализма, независимостта и престижа на съдебната власт. Демократичните промени поставиха началото на самостоятелната съдебна власт. С приемането на новата Конституция на Република България през 1991 г. се прогласиха съставът и правомощията на Висшия съдебен съвет, чието историческо първо заседание се провежда на 27 септември 1991 г. Три десетилетия Висшият съдебен съвет представлява и администрира съдебната власт, отстоява нейния престиж и независимост, активно участва в нейното укрепване и в осъществяването на съдебната реформа, гарантира интегритета на магистратите, а чрез тях изконните права и свободи на всеки български гражданин, законните интереси на юридическите лица и държавата.

Днес ВСС и магистратската общност при сериозни предизвикателства за работа в условия на световна пандемия, запазване на живота и здравето на работещите в съдебната система и гражданите, решаваме въпросите за реформата на съдебната карта, въвеждането на електронно правосъдие и медиацията, осигуряване на балансирана натовареност и трудови възнаграждения, повишаване на професионалната квалификация и мотивацията, участие на български магистрати в европейски институции и организации.

Пожелавам Ви с мъдрост, достойнство и вдъхновение да постигате професионални успехи и удовлетворение, осигурявайки равновесието между закона и справедливостта, в духа на онези възрожденци и първи представители на българския народ, проправили пътя към модерната европейска държавност!“, написа и представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Още по темата

Как Христо Иванов иска да върне Живковата конституция

Предишна новина

Задържаният полицай в София бил куриер на бутикова дрога

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Гешев - Позор! Оставка и затвор! | нерегистриран
  11
  0

  Гешев - Позор! Оставка и затвор!

 2. 6
  Долу Гешев | нерегистриран
  10
  0

  Оставка на позора

 3. 5
  Защо изтрихте Гешев е позор? | нерегистриран
  9
  -1

  Гешев е и срам за прокуратурата!

 4. 2
  Tribus Verbis | нерегистриран
  19
  0

  Кви приветствия, бе ? ОСТАВКА!

 5. 1
  | нерегистриран
  30
  -1

  мерси, българските магистрати очакват и от двама ви бързо напускане на заеманите длъжности, тежко и дълбоко опорочени от вас.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.