Членове на Прокурорската колегия: Мораториумът пряко се меси в независимостта на съдебната власт

Членове на Прокурорската колегия: Мораториумът пряко се меси в независимостта на съдебната власт

Членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реагираха остро на решението на Народното събрание за налагане на мораториум върху действията на държавните органи.

Както „Правен свят“ писа, в мораториума изрично е записано, че по време на действието му се ограничават избори или назначаване на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Според т. 7 на същия член, това са и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, главният прокурор, техните заместници, административните ръководители на органите на съдебната власт и техните заместници, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите.

В случая, за заседанието на Колегията в сряда бяха предвидени избор на районен прокурор на Елин Пелин, оптимизиране щатната численост на Апелативна прокуратура – Пловдив, както и преназначаване на и.ф. окръжен прокурор на Габрово, които бяха блокирани и отложени.

По аналогия с решението на Съдийската колегия от вторник кадровиците и от Прокурорската колегия отчетоха, че към момента липсва произнасяне на Конституционния съд по допустимост на образуваното пред него дело за обявяване на противоконституционност на мораториума, поради което процедурите, развиващи се пред тях, следва да бъдат отложени, а не спрени.

„Личното ми мнение е, че с това решение на НС се блокира работата на съдебната власт. То за мен представлява пряка намеса на независимостта на съдебната власт, но то е част от обективното право и ние трябва да се съобразим с него. За нас има само една възможност – да отложим процедурите, тъй като КС още не се е произнесъл по допустимостта на искането за обявяването на противоконституционност на мораториума“, коментира говорителят на Прокурорската колегия Калина Чапкънова.

„За мен е неясно как може да се реализира такава намеса в съдебната власт, особено с решение, а не със закон. Както каза в едно интервю проф. Пламен Киров – шансът КС да обяви това решение за противоконституционност е „плюс безкрайност“. Факт е, че това решение блокира работата на съдебната власт, но единственото, което стои пред нас е отлагане на избора“, сподели мнение и главният прокурор.

След което Колегията покани двамата кандидати за районен прокурор на Елин Пелин, които все пак бяха дошли физически в сградата на ВСС за изслушване, и им се извини за създаденото неудобство.

„Обещавам на колегите веднага, след падането на мораториума, да направим всичко възможно в спешен порядък да насрочим следващо изслушване“, увери Огнян Дамянов.

Още по темата

Прокуратурата разкри руска намеса при 4 случая на взривяване на оръжия и боеприпаси у нас

Предишна новина

„С пистолет до главата“: ДБ постигна убийството на специализираното правосъдие в Правна комисия

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  0
  -1

  Прокуратурата няма място в съдебната власт. Мястото на прокуратурата е на подчинение на Главна дирекция-полиция. Така или иначе в прокуратурата парадът се движи от МВР*-безкритично се приема всичко идващо от МВр, и затова да се даде нормативна сила на фактическото-въдворяване на прокуратурата в мевере, на подчинение на органите на мевере!

  Съдебната власт е съда. Как прокурорите дръзват да се приравняват на съдията-. Ако искат да са съдии-да се явят на външен конкурс!

  * примери: набитият пред НДК Р.Б. пратен на съд, а не милиционерите, които го набиха,
  пребитите в метрото-набитите пратени на ъсд, а не милиционерът, който ги наби,
  самоскъсания пагон-не милиционерът със завидни шивачески умения а невинни граждани пратени на съд

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.