Чистката започна: Бойко Рашков уволни от МВР свидетел срещу секретаря на президента Пламен Узунов

Чистката започна: Бойко Рашков уволни от МВР свидетел срещу секретаря на президента Пламен Узунов
Бойко Рашков, служебен министър на МВР

Министър Бойко Рашков, който се закани да има "осветяване", е подписал още в сряда след обяд в 16 часа заповед за уволнение на административния секретар на МВР Бойко Славчев, съобщиха от ведомството. Това е най-висшият държавен служител в администрацията и се ползва от защитата на закона.

Заповедта е на основание чл.106, т.6 от Закона за държавния служител, поради придобито право на пенсия. Отстраняването на Славчев трудно може да бъде изненада, тъй като той е основният свидетел по разследване за измама от първия служебен кабинет на Румен Радев. Тогава начело на вътрешното министерство бе президентският съветник Пламен Узунов.

Припомняме, че прокуратурата и ОЛАФ разследват сделката с покупката на джипове  Great Wall, за която има съмнения, че е направена именно от екипа на Узунов, докато той беше служебен вътрешен министър. Обвинението е, че са променени параметрите, за да се подсигури, че Great Wall ще спечелят търга за закупуването на 290 високопроходими автомобила.

Разследването е в ход и в момента.

Уволненият в Бойко Славчев работи на тази позиция повече от 6 години. Преди това е бил в Министерски съвет, а преди това в БОРКОР. В периода 2009-2013 година Славчев е бил началник на кабинета на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Според някои разследващи обаче, решението за започване на процедура за купуването на автомобили с повишена проходимост, а не на високопроходими коли, каквото е било изискването на ЕК, е взето през януари 2017 г., преди Пламен Узунов да стане вътрешен министър в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. Нещо повече подписът за откриване на обществената поръчка не е на Узунов, а на Бойко Славчев, който запазва поста си на административен секретар.

На 1 февруари 2018 г. шефът на Дирекция „Международни проекти“ Мая Петкова изпраща до зам.-вътрешните министри Красимир Ципов и Милко Бернер докладна записка, в която пише, че са променени условията за купуване на автомобилите и предупреждава, че това ще ни създаде проблеми с ЕК. Бележката на Петкова обаче не е взета под внимание от ръководството на МВР.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) откри нарушение при обществената поръчка на МВР за закупуването на високопроходими джипове. ОЛАФ препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро. В медийното пространство вината се хвърли върху президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узуно, който тогава е бил МВР-шеф.

Поръчката, проверявана от ОЛАФ, е за доставката на 290 джипа “Грейт Уол”. Тя беше спечелена от фирмата “Българска автомобилна индустрия” само месеци след като се сдоби с активите на “Литекс комерс”, която се контролира от бизнесмена Гриша Ганчев.

В търга са участвали още “Мото Пфое”, “Н-Ауто София (вносителят на “Нисан”), “Тойота Тиксим” и “Киа Моторс България”. Те обаче отпаднаха по различни причини от надпреварата. Например “Мото Пфое” били изчислили грешно цената на предлаганите джипове.

Тогава предимството в полза на “Българска автомобилна индустрия” бе, че колите, които ще доставят на МВР, били сглобявани у нас.

От ГЕРБ обявиха, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС, и е потвърдена от двата органа. „Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд", посочват от управляващата партия.

Приносът на Бойко Славчев за промяна на условията за купуване на джиповете никъде не се споменава. Неговото име е известно още от времето на „Борисов“ 1, когато става началник на кабинета на Цветан Цветанов. След това вътрешният министър Румяна Бъчварова го прави административен секретар, като създава специално за него тази длъжност. 

В сряда също така служители на МВР са били изпратени в дома на шефа на инспектората на МВР Николай Гешев, за да му връчат заповед за уволнение. Гешев е в болнични.

Николай Гешев беше първият висш служител на МВР, който беше отстранен след назначаването на Пламен Узунов за служебен министър на вътрешните работи още в началото на февруари 2017 година. Именно ръководената от Гешев структура направи проверка на дейността на Областната дирекция на МВР в Пловдив през 2015 г., когато Пламен Узунов беше неин началник и откри нарушения. 

Тогава по искане на прокуратурата  двете антикорупционни звена проверяваха шефа на областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов заради скандал с полицаи, които не реагирали на прегазен човек на пешеходна пътека. Това доведе и до оставката на Узунов, който през 2017 стана вътрешен министър. Той отстрани Гешев заради започнало срещу него дисциплинарно производство за нарушения.

След това ГЕРБ върна Гешев отново в МВР. Сега Бойко Рашков отново го уволнява.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, шефът на СДВР Георги Хаджиев и на Главна дирекция „Национална полиция“ Николай Хаджиев са другите лица, с които най-вероятно ще се раздели Бойко Рашков. Те се свързват с уличните протести през лятото.

Веднага след стъпването си в длъжност служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще внесе промени в ръководството на ГДБОП, твърдят различни медии, позовавайки се на източници в полицейските среди.

Шефът на службата за борба с организираната престъпност главен комисар Любомир Янев и неговите заместници Илия Делчев и Димитър Брайков най-вероятно ще бъдат сменени.

За една година работа Янев и хората му не са успели да постигнат забележителни резултати. Контрабандата на цигари се е увеличила, както и пласирането на наркотици, а борбата с кеберпрестъпността е на ниско ниво. Това са вероятните мотиви, с които Рашков ще освободи ръководството на ГДБОП.

Освен това той иска да поднови работата на Междуведомствения координационен център, който се намира в сградата на дирекцията. Той бе създаден през 2015 г., за да улеснява работата на службите, но в последно време се използваше за удряне на неудобните на властта.

Любомир Янев ще бъде запомнен с разбитата печатница за фалшиви пари в Слънчев бряг. Фалшификаторите на пари са били задържани вече веднъж през 2018 г., обяви през януари главен комисар Янев, когато бе проведена полицейската акция. Според източници на медията ни измамниците били хващани и през 2016 г., но за това не се съобщава.

Първа американската агенция „Сикрет сървис“ надушила „майсторите“ на пари при последния случай. Тя е влязла в дирите им още при закупуването на печатницата. „Машините имат сертификат. Те не се продават свободно, както в магазина. Централната банка трябва да бъде уведомена за поръчката. Така че дейността на измамниците е можела да бъде спряна веднага“, коментираха криминалисти.

Най-вероятно Бойко Рашков ще върне на работа освободените през април служители на ГДБОП. Тогава антимафиотите подаваха заявления за преназначаване, което досега никога не е било правено. За масовата чистка обаче се заговори, че е отговорен не самият Янев, а административният секретар на МВР Бойко Славчев, който искал да преструктурира службата за борба с организираната престъпност. 

Още по темата

Обрат по делото за Милен Цветков: Ключов свидетел твърди, че подсъдимият е заспал зад волана

Предишна новина

Прави се безпрецедентен опит прокуратурата да бъде подчинена на другите две власти

Следваща новина

Коментари

39 Коментара

 1. 39
  Огнян Стефанов | нерегистриран
  0
  0

  Адът се отвори! Чували ли сте за Иди Амин Дада? Диктаторът на Уганда, който изяждал свои опоненти? Било през 70-те. Сега чуйте как този сюжет от ада се проектира в европейска държава. Български гражданин, бизнесмен, поискал среща със служебния вътрешен министър Бойко Рашков, на когото разказал, че вече бившият премиер Бойко Борисов го заплашил: Имаш семейство. Искаш ли децата ти да ядат от твоето месо!? Зловещото разкритие бе направено от Бойко Рашков . Той ще даде този сигнал на главния прокурор Иван Гешев.
  Хора, разтъркайте си очите. Деца ще ядат месо от баща си, защото той нещо ядосал г-н премиера!… В роман на Томас Харис за Ханибал Лектър ли живеем? Всеки ден ни показват как Борисов се кръсти в църкви и манастири, целува икони и ръцете на свещенослужители и върти хитро очички към Началника горе. Позира с внуците и дъщеря си. Тях той обича, но други деца можело да ядат баща си…Какъв човек би измислил подобен сюжет, за да натопи когото й да било, още повече публична личност като Борисов? Може да го направи само луд и такъв, който го е преживял.
  Гешев трябва моментално да започне разследване, но не като онова по скандала „Мата Хари“. И без да тича при Шефа, както нарича Борисов в едни изтекли към медиите записи, да го пита как да замажат случая.Всички българи, Европа и светът трябва да узнаят истината.
  Борисов, разбира се, ще отрече. Ще нарече случая „реваншизъм“, „народен съд“, „заговор“ и пр. Но ако наистина „следите остават“?
  Защото сме чували от устата му закани за „размазване“ и „изгаряне“ на политически опоненти и бизнесмени в записи на различни разговори. За тях чужди лаборатории се произнесоха, че са автентични.
  Рашков запали фитила на страшна бомба и пое огромен риск. Затова трябва да научим истината: Борисов – жертва на клевета или морално деградирал мафиот с власт?

 2. 38
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  5
  -1

  Воят от гербоидната сган, че имало чистка в държавната администрация, започва да ми дотяга. Разбирам донякъде, че когато 12 години си седял на хранилка, въртял си си далаверите и сме ти плащали от нашите пари за некадърността и корумпираността, да си изнервен. Но все пак отчитайте и положителното:
  Например в Китай за корумпирани висши служители чистката се прави директно на стадиона и публично. Досега май не е имало рецидив на крадене от държавата в тези случаи! В други държави пък директно вместо заповед за уволнение ти връчват обвинение и арест. Ама пак сте неблагодарни!
  Не само е нормално, но и е очаквано от всички нормални български граждани корумпираните и некадърни калинки на ГЕРБ да бъдат изритани от администрацията. А за оплакванията откъм МВР като от продавачки на пазара, ще поясня, че работата на полицията всички я виждаме. Видяхме как обгазяват и бият протестиращите. Видяхме арестуваните полицаи за рекет на бизнеса, за наркоканали и канали за проституция, за кражби на коли и изобщо чадър над престъпността. Виждаме как обикновения българин е оставен беззащитен срещу престъпността, която има на своя страна полицията. След като мутрите се сляха с държавата, престъпността получи власт. А нас – народът, ни оставиха на произвола. Затова някак си не съжалявам тези, които си отиват! Дори смятам, че трябва да бъдат и разследвани за работата им!
  Чистката е наложителна и оздравителна! Да се изреже болното от здравото, за да не умре държавата. И вместо да кълнете и виете по медиите, си помислете за падението си да сте подчинени на един престъпник!

 3. 37
  | нерегистриран
  0
  -5
  До коментар #35 от " | нерегистриран":
  "Правен свят", забранете изборите. Тогава няма да има чистки на висшите управленски нива.

  Избори ли? Че кой ги "избра" настоящите министри, че нямам спомен?!

 4. 35
  | нерегистриран
  6
  -1

  "Правен свят", забранете изборите. Тогава няма да има чистки на висшите управленски нива.

 5. 34
  Петър Волгин | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #21 от "Радослав Бимбалов | нерегистриран":
  Следващите седмици ще гледам как някакви държавни служители вървят по медиите и крещят, че ги уволнявали.
  Ама без да се радват.

  Явно наборът, гордо понесъл прозвището Калинки, е свикнал да се носи на гърба на държавата. Да получава много за нищо, да отбива служба в прахосническа некадърност. Следващите седмици ние с вас ще разбираме все повече, че прозвището Калинки, което сме им дали, не е обида. Комплимент е.

  Тези хора не са калинки, друг нечовешки вид са. Ще ги откъсваме от врата на държавата, ще излизат на светло, ще пищят и ще се дърпат.
  Но болката ще е за наша сметка. Както винаги.

  Не би трябвало да очакваме от служебното правителство да върши чудеса Също така е добре да помним, че назначеният от президента кабинет не е разследващ, нито наказателен орган. Но със сигурност настоящото правителство е в състояние да покаже честно моментното състояние на държавата, както и практиките в отделните министерства, които не се вписват в понятията професионализъм и почтеност. Ако това наистина стане, ние ще имаме основание отново да повярваме в държавата, която сега наблюдаваме с огромно подозрение. И, не, разкриването на порочните действия, както и отстраняването на компрометирани кадри, не е реваншизъм. Това е най-логичното връщане към нормалността. Защото, извинете, ама твърде ненормално ми изглежда някакви девойки с дънкови якенца и поглед, от който отсъства каквато и да било мисъл, да заемат важни административни постове.

  Сигурен съм, че отсега нататък ще слушаме много за неадекватните действия на предишните управляващи. Също така постоянно ще виждаме хора, заемали ключови позиции при предишното управляние, за които най-логичният въпрос ще бъде: „Как е възможно на този/тази да бъдат поверени такива отговорни функции?“ Само че, знаете ли, когато критикуваме действията на ГЕРБ през всичките години, когато управляваха, е хубаво да не забравяме как беше създадена тази структура и кой ваеше имиджа й на партия, която е изтъкана от евроатлантизъм и най-добре ще ни опази от комунистите. Защото ГЕРБ, както и Бойко Борисов не се появиха от нищото, не са резултат от някакво спонтанно народно недоволство.Това е специален проект, създаден и направляван, поне в началото, от могъщи неправителствени организации, включително и от ФРГ.

  Най-общо можем да кажем, че доскорошният български премиер е рожба на усилията на хора, които много държат да определят себе си като „културен и цивилизационно напредничав елит“. Тези лица имат самочувствието да ни учат как да живеем, да ни казват как да се държим, ако искаме да станем част от съвършения евроатлантически свят. Огромни усилия положиха фондации като „Глобална България“, медийни кръгове като „Капитал“, „интелектуални гурута“ като Иван Кръстев, за да превърнат Бойко Борисов в народен герой. Съвети му даваха, министри му назначаваха и си въобразяваха, че той ще им бъде вечно благодарен и вечно ще защитава интересите им. Най-вече финансовите, разбира се.

  Само че лидерът на ГЕРБ твърде скоро се еманципира от менторите си и реши, че му е по-изгодно да си играе с техните икономически противници. И тогава въпроснит „интелектуален елит“ спря да славослови Борисов и започна да го обвинява, че бил автократ, потъпквал законите и, ето го и най-страшния упрек: защитавал интересите на Русия. Изобщо много любопитна еволюция извървя целокупният „умнокрасивитет“ по отношение на Бойко Борисов. Първо го величаеха, после се въргаляха по жълтите павета в истеричен опит да го върнат във властта, след като за малко беше изпаднал от нея през лятото на 2013 г., а накрая го обявиха за илитерат и мафиот. Бих могъл да кажа, че подобни полярни оценки говорят за тежки психически проблеми на даващите ги, обаче няма да кажа това, за да не ми се обидят умните и красивите.

  Така, де, никога не бих казал, че хранениците на чуждите фондации имат психически проблеми, но и никога няма да престана да им припомням колко обичаха Борисов и как го развяваха като знаме в „борбата срещу комунизма“. И казвам това не защото съм злопаметен, а защото фактите трябва да се уважават. Освен това никак не харесвам активни борци. Особено не харесвам активни борци срещу паднала вече власт. А забелязвам, че бройката им все повече се увеличава с всеки изминал ден. Хора, които до вчера са били на хранилка при ГЕРБ, сега се изкарват първи борци срещу „тоталитаризма на ГЕРБ“. Не е красиво това. Не го правете. Или поне малко по-елегантно го правете. Да не бие много на очи.

 6. 32
  Стъки | нерегистриран
  6
  -3

  Гошо Хаджиев стегна ли багажа! Като бихте протестиращите си беше по-добре, сега какво ви застигна ...

 7. 30
  адвокат–сак | нерегистриран
  1
  -13

  29- Имате право- действително, в ЗДСл няма такава норма, допускаща субсидиарно прилагане на КТ. Факт е, че в близките 3-4 години не съм се занимавала с административно право и с оспорване на ИАА по АПК пред административен съд. Благодаря Ви за търпението, което проявихте.
  .

 8. 29
  | нерегистриран
  53
  -3

  Изглежда житейски несправедливо, но има и някакъв резон, доколкото става дума за осъществяване на държавна власт/ това с отпуските/.А и няма норма в ЗДСл допускаща субсидиарно прилагане на КТ при празнота.
  А иначе при неспазване на срока на предизвестие на държавния служител се дължи обезщетение за неспазения срок на предизвестието и толкова.

 9. 28
  адвокат–сак | нерегистриран
  0
  -6

  До 27 Вашият коментар ме накара току-що да погледна чл.103, чл, 105, чл. 106 , чл.107, чл.108, чл.121 и чл.124 от ЗДСл, но чл.106 от закона отново изисква едномесечно предизвестие от органа по назначаване при прекратяване на служебното правоотношение поради придобито право на пенсия на служителя. Що се отнася до факта, че лицето е заявило използване на отпуск поради временна нетрудоспособност, и този отпуск му е разрешен, и след 2-3 дни органът по назначаване го търси, за да му връчи заповед за прекратяване на служебното правооношение, незнайно защо ЗДСл мълчи....

 10. 27
  | нерегистриран
  20
  -1
  До коментар #26 от "адвокат–сак | нерегистриран":
  До 25- а, въпросното ФЛ не е мой клиент и не съм длъжна да мисля по казуса му и да му предоставям решение... Просто се обосновах с подходящото правно основание защо считам връчването на заповед за прекратяване на трудово правоотношение при заявен и разрешен отпуск за временна нетрудоспособност, за незаконосъобразно- нищо повече. Комуто ползите нему и вредите- нека колегата, който поеме процесуалната защита на фл, да си съставя процесуалната защита...

  Пази боже да ръсим тук непоискани правни съвети:)Просто се опитвам да кажа по - деликатно, че правилата на КТ не се прилагат механично за държавни служители.И колкото и да изглежда незаконосъобразно едно нещо по КТ, не винаги е незаконосъобразно по ЗДсл.Регламентираната в чл. 333, ал.1, т.4 от КТ / ползване на разрешен отпуск/закрила при уволнение на работник или служител по трудов договор не се прилага по ЗДСл./или поне има такава съдебна практика, като не се приема да е празнина в закона/.Принципно е възможно обстоятелството, че държавен служител се е намирал в законен отпуск по време на съобщаване на заповед за прекратяване на правоотношение, въобще да няма никакво значение за нейната законосъобразност.

 11. 26
  адвокат–сак | нерегистриран
  0
  -3

  До 25- а, въпросното ФЛ не е мой клиент и не съм длъжна да мисля по казуса му и да му предоставям решение... Просто се обосновах с подходящото правно основание защо считам връчването на заповед за прекратяване на трудово правоотношение при заявен и разрешен отпуск за временна нетрудоспособност, за незаконосъобразно- нищо повече. Комуто ползите нему и вредите- нека колегата, който поеме процесуалната защита на фл, да си съставя процесуалната защита...

 12. 25
  | нерегистриран
  60
  -2

  Излишно е така патетично с този КТ.Наред с него съществува и ЗМВР,както и служебни правоотношения по ЗМВР, както и Закон за държавния служител.В частност за Инспектората, мисля, че има изменения от 2020 и за тях се прилага Закон за държавния служител.Логично е да се познават добре и да се изследват добре закрилните разпоредби именно на този закон.
  За спорните въпроси има съдилища.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.