Българските искания засега ги няма в преговорната рамка на ЕС за Северна Македония


Спорните въпроси между София и Скопие, сред тях и искането на България да не се използва терминът "македонски език", не са включени в черновата на преговорната рамка на ЕС за Северна Македония.

В петък документът ще е на разположение на постоянните представители на страните членки в ЕС, а македонската редакция на Радио Свободна Европа съобщи снощи, че разполага с текста, цитира Оффнюз.

В черновата на преговорната рамка не е фиксиран срок за решаване на въпросите по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

Посочва се, че договорът трябва да се прилага "добросъвестно", както и че "регионалното сътрудничество и добросъседските отношения остават ключови елементи от процеса на разширяване. Северна Македония трябва да продължи да се включва конструктивно в приобщаващо регионално сътрудничество и да укрепва отношенията със съседните държави".

Вместо фразата "официален език на Република Северна Македония", за която настояваше България, в преговорната рамка езикът е обозначен като "македонски".

Очаква се окончателният текст на преговорната рамка между Северна Македония и ЕС да бъде одобрен на среща на външните министри на страните членки на 10 ноември. Ако това стане, следва политическото решение за започване на преговори за присъединяване и първа междуправителствена конференция.

В черновата на преговорната рамка обаче не е посочен срок за провеждане на междуправителствена конференция, няма и посочена дата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Задочен спор в социалните мрежи избухна между Радан Кънев от Демократична България и Ангел Джамбазки от ВМРО заради Северна Македония.

Двамата евродепутати изказаха своето виждане за подкрепата на България за присъединяването на западната ни съседка в ЕС, но в коментарите им имаше взаимни обвинения за родоотсъпничество, натиск и извиване на ръце.

В коментар Кънев разкритикува правителството за позицията му. Той допусна, че Борисов се съобразява с ВМРО, които пък използват темата за предизборни цели.

Ангел Джамбазки обаче не му остана длъжен. И написа: "Позицията на колегата Кънев по македонския въпрос е истински позор. Позор и разочарование. Срам и позор. Неграмотност, незнание, сърбоманство, болшевизъм. Позор. Най-малкото защото на „усилията“ на колегата дължим резолюция на ЕП, която вместо да громи mafiata, настоява България да признае сепаратистката ОМО Илинден. В първоначалния вариант на резолюцията, плод на усилията на колегата Кънев, се настояваше за признаването на македонско малцинство в България. Делегацията на ВМРО положи огромни усилия, за да премахне от текста на резолюцията това национално предателство".

Показват илюстрирани конституции на Чехия и Словакия

Предишна новина

Депутатите окончателно приеха: Председателите ще отлагат дела, но за не повече от 14 дни

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.