България е първа в ЕС по бързина на административното правораздаване

България е първа в ЕС по бързина на административното правораздаване

България е първа в ЕС по бързина на административното правораздаване. Това показват официалните данни на ежегодното информационно табло за резултатите в областта на правосъдието за 2020 г. в държавите - членки на Европейския съюз.

Продължителността на производствата изразява времето (в дни), което се смята за необходимо за решаване на делото от съда, т.е. времето, което е било нужно на съда да вземе решение на първа инстанция. Показателят „необходимо време за разглеждане на висящите дела“ съответства на броя на нерешените дела, разделен на броя на решените дела в края на годината и умножен по 365 (дни). Той е изчислено количество, което показва прогнозното минимално време, необходимо за решаване на делото от съда, като същевременно се запазват текущите условия на труд. Колкото по-висока е стойността, толкова по-голяма е вероятността от по-дълго време за решаване на делото от съда.

Положителни резултати, според данните в таблото на ЕС, имаме и по отношение на броя висящи административни дела на 1-ва инстанция/на 100 жители. Така България е девета в класацията от общо 25 държави, влизащи в таблицата.

Ясно си давам сметка, че зад тази безпрецедентна в нашата история международна оценка, стоят много труд, усилия, лишения и себеотдаване в работата, както от страна на съдиите, така и от страна на служителите“, се казва в благодарствено писмо на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков до съдиите и служителите.

За втора поредна година ВАС отчита повече свършени дела спрямо броя образувани дела. Общо 15 458 административни дела са били свършени във ВАС през миналата година, а образуваните са били 14 030. Отново се отчита намаление и при броя на висящите дела и в края на 2020 г. те са били общо 3509. За сравнение в края на 2019 г. техният брой е бил 3989.

Освен първенци в административното правораздаване, страната ни е класирана на челни места и по други показатели. В противовес със становищата на редица неправителствени организации, според които в страната ни липсва равноправие между половете, а равнището на спазването на човешките права било на ниско ниво, то се оказва, че официалните данни на информационното табло за резултатите в областта на правосъдието за 2020 г. ни класира на второ място по дял на жените професионални съдии във върховните съдилища. Първа по този показател е Румъния.

Първенец се оказва страната ни по показателя  „правосъдие, съобразено с интересите на детето“. Резултатите са изчислени на различните практики в държавите членки, които правят правосъдната система по-достъпна за децата и съобразена с техните нужди, например чрез предоставяне на съобразена с интересите на детето информация за производствата, или предприемане на мерки за предотвратяване на необходимостта детето да преминава през няколко съдебни заседания. Така България се оказва на първо място по абсолютно всички критерии, заложени от ЕС, а именно: потребности и удовлетвореност на децата, обхванати от проучванията в съдилищата, проведени сред ползвателите на услугите на съдилищата през 2018 г.; информация за производствата, съобразена с интересите на детето, и адекватна подготовка за участие; обучение за съдии за комуникация с деца, съобразена с интересите на детето и основана на правата на детето; мерки за предотвратяване на няколко изслушвания на детето; децата се изслушват в специална обстановка, съобразена с нуждите на детето; специално създадени уебсайтове, подходящи за деца, за предоставяне на информация за правосъдната система.

Впечатление прави още й, че страната ни е втора по дял на продължаващото обучение на съдии по различни видове умения, както и по наличие на обучения за съдии в областта на комуникацията.

Пълния текст на информационното табло за резултатите в областта на правосъдието за 2020 г. може да видите в прикачения файл.

Още по темата

Ива Митева е председателят на 45-тото Народно събрание

Предишна новина

Да си задържан под стража задочно - Жарко Момчилович знае как

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    3
    -1

    За бързината разбрахме, кажете нещо за качеството сега ,-)))

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.