Борисов назначил председатели на СГС и ВКС по искане на Христо Иванов, но не го приел за главен прокурор

Борисов назначил председатели на СГС и ВКС по искане на Христо Иванов, но не го приел за главен прокурор
Премиерът в оставка Бойко Борисов (вляво) и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, докато работеха заедно, снимка:БГНЕС/архив

Премиерът в оставка Бойко Борисов сменил председателя на Софийския градски съд (СГС) и този на Върховния касационен съд (ВКС) по искане на Христо Иванов, докато последният бе правосъден министър в предходния му кабинет. Когато обаче Иванов поискал да стане главен прокурор Борисов му отказал и това довело до раздора помежду им. Това заяви самият министър-председател в оставка на излизане от болница "Софиямед", където беше приет във вторник за операция на крака.

"Странно ми е как "Демократична България", уж дясна партия, са на практика най-левите в момента, изведнъж започна да харесва и е готова без никакви претенции за нищо да подкрепи Слави Трифонов", коментира Борисов.

"Ние подкрепяме разследването за Росенец и затова внасяме предложение за създаване на такава комисия. Как Симидчиев, който беше в моя съвет, беше подкрепен от всички. В момента има брутално мнозинство от 165 души", каза Борисов.

"Аз съм я сърбал попарата на Христо Иванов. Когато смениха по негово искане шефа на Софийския градски съд, шефа на ВКС, всичко му бе добре. Като се заяви, че иска да е главен прокурор, тогава станахме лоши", добави министър-председателят в оставка, вероятно визирайки тогавашния председател на СГС Калоян Топалов, който без обяснения се оттегли от поста и стана адвокат, както и настоящия председател на ВКС Лозан Панов.

Малко по-късно съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов контрира, че Борисов лъже с думите си. "Борисов днес лъже нагло и безпардонно, че аз някога съм искал да стана главен прокурор. Никога не съм искал да стана главен прокурор, никога не съм смятал, че действащите политици следва да стават главни прокурори. И към момента, в който бях министър, не съм отговарял на изискванията за заемането на поста. Затова и не съм могъл да отправя такова искане. Това е поредната нагла лъжа", заяви Иванов.

Думите на съпредседателя на „Демократична България“, че не смята, че „обвинител №1“ не следва да е политическа фигура обаче влизат в ярък контраст с идеите на коалицията за промени в Конституцията от края на миналата седмица, с които се предлага главният прокурор да стане абсолютно зависим именно от политиците, в това число и по отношение на избора му.

Кой в крайна сметка лъже – не стана окончателно ясно.

Още по темата

Иван Гешев и ректорът на УНСС подписаха меморандум за сътрудничество

Предишна новина

Members of the Parliament from the coalition "Stand up! Mutri out!" with “Vanko 1” type amendment

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  111 | нерегистриран
  9
  0

  Поредната кафява диря зад Христо Маджото. Като си помисля, че в ръцете на този е бил държавният печат на Република България и ми става жал за страната ни.

 2. 5
  тошо | нерегистриран
  7
  0

  Чак сега разбрах, че Калоян топалов бил сменен от Бойко борисов по искане на христо иванов. Ама трябва да се каже защо му е угодено за това??

 3. 4
  | нерегистриран
  8
  -5

  Интересно защо при положение, че съдебната власт е независима, Борисов си е позволил да кадрува в нея, пък било то и по искане на Христо Иванов? Дали това е единствения случай? И не на последно място - защо чак сега ни информира за тези неща? Сега като влезе в следващата болница молбата ми е да отговори и на тези въпроси, все пак....

 4. 3
  Динко | нерегистриран
  15
  -10

  Лъже ли, А? А като висеше пред дома му и лазеше на 4 крака да станеш министър пак лъже?
  Лъжеца си ти Христо - Маджото. Лъжеш постоянно като дърт циганин. Сигурно не знаеш, че председателя на СГС е бил без българско гражданство, когато е бил назначен. Сигурно не беше ти тоя дето се ровеше в СГС в системата за разпределение на делата и с какво право го правеше, А?? Ти си болен и психично обременен от духовните ти ментори

 5. 2
  | нерегистриран
  8
  -13

  Борисов с такива интервюта на прима виста и включвания на живо от стаи на оперирани баби ще печели избори до безкрай, защото никои не се опитва да проумее защо този човек при всичките протести,записи, пачки, златни кюлчета... стана отново първи на изборите. Всеки друг би отишъл в политическо забвение след толкова скандали, но като че ли не и той.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.