Борисов иска въвеждането на електронни паспорт за ваксинирани и преболедували в ЕС

Борисов иска въвеждането на електронни паспорт за ваксинирани и преболедували в ЕС
Бойко Борисов, премиер, снимка:БГНЕС

12 000 ваксини на „Модерна“ се разпределят в момента. Снощи потвърдиха, че през март ще дойдат над 80 000. Довечера имаме Европейски съвет. Това каза премиерът Бойко Борисов от Панагюрище във видео, публикувано в профила му във „Фейсбук“.

„Много сме недоволни, защото когато трябваше да даваме милионите, ние ги давахме точно по разписание на минутата, а сега когато трябва компаниите да си спазват договорите, се мотаят. По този начин поставят под риск ваксинационните ни планове. Ние мислим, че договорът е свещено нещо и затова надлежно плащахме за всички видове ваксини. Имаме пълната организация. Вчера минахме 21 000 ваксини, така че тези, които казваха, че нямаме капацитет – точно обратното. Довечера ще го поставя това за пореден път, преговорите се водеха само от ЕК. Бяхме надлежни платци, плащахме това, което Комисията ни каже, солидарно всички европейски страни-членки на ЕС“, коментира Борисов и уточни, че е разговарял с колегите си и мисли, че и външните министри могат да се включат в това.

„Тези, които са ваксинирани в Европа, да се направи електронен паспорт или зелен електронен коридор за тези, които са преболедували и с антитела или с документ, че са ваксинирани, да не се налага да им се правят PCR-и , карантини да им се слагат и да им се препятства пътуването. Готов съм и самолета да изпращаме да идват с по ден-два по-рано. Спорим сега дали технологията в самолета щяла да бъде спазена, така както на ТИР-а. Не виждам никакъв смисъл, защото ние ще си пратим най-добрите вирусолози, така че да спазим всички правила, но ще спестяваме по 2 дни. С това темпо 2 дни са 40 000 човека“, обясни Борисов.

„Правим всичко необходимо и се надяваме Комисията много по-твърдо и строго, ако трябва дори съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на големите световни компании, че инвестирахме, за да произведат ваксини. Не е честно, ако някой дава повече пари от ЕС, да им се пращат повече ваксини. Това даже е недопустимо. Не е коректно, не е честно, не е правилно. ЕК трябва да бъде изключително сурова. Ще подкрепя Урсула фон дер Лайен с всичко това, което казвам в момента. Това, което сме искали“, каза още Бойко Борисов.

Още по темата

Генералния адвокат Rantos: Работодател може да разреши на служителите си да носят малки религиозни символи

Предишна новина

Положения при трудова злополука

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  дискриминация на база медицинско състояние | нерегистриран
  3
  0

  Такъв "паспорт" е нереден, защото е дикриминационен. Ще бъдат дискриминирани лица на база здравословно състояние (оцелели след ковид vs съответно-непреболедували и здрави, но отказавщи да се ваксинират)и медицинско третиране. Нали изборът дали ще се ваксинираш е доброволен. Освен това нали медицинското състояние-дали си с антитела е лекарска тайна-между лекар и пациент-дали съм здрав, или изкарал ковид това е въпрос на моя тайна, до която достъп има личния ми, или друг лекуващ ме лекар лекар, и органите на РЗИ, и никой друг(в никасъв слчай-например не може да се иска тази инхформация от чиновник на границата-като условние дали щете пуснат да пътуваш в чужбина). И да си сложа ваксина, и да не си сложа, не желая тази лична медицинска информация да става публично достъпна чрез имунизационен паспорт, и институциите пред които ще се представя(нали за това ще се издава-да се представя наляво и надясно-дали ако кандидатстваш да работа ще ти го искат,например?).


  Също така напомням,че ваксината вероятно ще има действие около 9 месеца до 2 години(никой не знае точно, това са предположения на медицински специалисти,а и има различни видове ваксини). тоест да разбирам ли,,че след като бъде набучена ваксината, и държавата издаде такъв паспорт, тя ще си го взима отново след 9-10 месеца, освен ако не бъде наново набучена нова ваксина?

  Същото и за преболедувалите-ще им дават паспорт,че са с антитела, ама те изчезват неясно след какъв период от време-значи ли,че държавата ще си го взима паспорта,след няколко месеца? Тоест от статуса на лица с ваксинационен паспорт(нещо като новата висша каста) лесно ще се преминава към низшата каста-лица без имунизационен паспорт-веднага щом антителата изчезнат, и съответно не си с нова ваксина?

 2. 2
  Идея | нерегистриран
  4
  0

  На 1-ви март да Му окачим ташаците вместо мартеница на Орлов мост...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.