Бойко Рашков опитва да внесе напрежение и между отделните прокуратури, кара МВР да дублира разработки

Бойко Рашков опитва да внесе напрежение и между отделните прокуратури, кара МВР да дублира разработки
Бойко Рашков, снимка:БГНЕС

Войната на служебния министър на МВР Бойко Рашков и атаките на изпълнителната власт срещу съдебната продължават интензивно да се задълбочават и вече водят до напрежение между институциите. Този път Рашков се е опитал да внесе смут и между две отделни прокуратури – Специализираната и Окръжна прокуратура-Кюстендил.

Това става ясно от съобщение на обвинението в Кюстендил, от което се разбира, че МВР е направило две разработки по един и същи казус. Става дума за обявеното на 19 юни залавяне на 16 кг хероин в село Коняво, обл. Кюстенди. От МВР съобщиха, че наркотичните вещества са иззети по старо досъдебно производство на Специализираната прокуратура, оказва се обаче че по същия казус служтелите на Министерството са уведомили Окръжна прокуратура-Кюстендил и е образувано ново досъдебно производство по същия случай, с което излиза, че се прави опит за целенасочено дублиране на действията и объркване на работата на обвинението.

От съобщението на МВР не става ясно обаче заловени ли са организаторите на канала или са заловени само трафикантите? В него се посочва, че арестуваните са трима души, от които единият с криминални регистрации. Атаките на вътрешния министър към прокуратурата явно започнаха да дават бавно и отчетливо своите плодове, но истината е, че те могат да доведат до много опасни последици, ако служебният вътрешен министър не спре да ползва ведомството за политически цели и за подклаждане на междуинституционално напрежение.

Ето какво уточниха от Окръжна прокуратура-Кюстендил:

Във връзка с официално съобщение на Пресцентъра на МВР от 19.06.2021г. по повод проведена специализирана полицейска операция на 18.06.2021г. в с. Коняво, обл. Кюстендил, при която са открити 16 килограма хероин, Окръжна прокуратура – гр. Кюстендил уведомява следното: Въпросните наркотични вещества не са иззети по досъдебно производство на Специализираната прокуратура, както е посочено в съобщението на МВР, а по досъдебно производство, наблюдавано от Окръжна прокуратура – гр. Кюстендил, образувано от разследващ полицай на 18.06.2021г.

Окръжна прокуратура – гр. Кюстендил е уведомена за полицейската операция едва след нейното осъществяване, като е изпълнила законоустановените си правомощия, свързани с наказателно преследване за извършено престъпление от нейната местна и родова компетентност, вече образувано от разследващите органи от МВР в условията на неотложност. Не е налице уведомяване от страна на служителите на МВР относно провеждано разследване, свързано със същите наркотични вещества, наблюдавано от Специализираната прокуратура, а единствено уведомяване за новообразувано досъдебно производство от компетентността на Окръжна прокуратура – гр. Кюстендил. Считаме, че с така неточно поднесената информацията в съобщението, публикувано от МВР, се прави опит да се руши доверието между отделните структури на прокуратурата и същите да бъдат противопоставяни, което не е в интерес на обществото и не допринася за ефективната борба срещу престъпността.

Окръжна прокуратура – гр. Кюстендил категорично се дистанцира от всякакви опити за противопоставяне между отделните звена на Прокуратурата на Република България и между прокуратурата и МВР, които са призвани от закона заедно да осъществяват противодействието на престъпността и да отстояват правовия ред в страната. Окръжна прокуратура – гр. Кюстендил ще разчита и в бъдеще на ползотворно сътрудничество с всички правоохранителни органи, в интерес на обществото и законността.

Още по темата

Оставиха в ареста рецидивист, опитал да граби търновски хотел

Предишна новина

Григор Здравков, легия „Антимафия“: Пламен Узунов е пионерче в сравнение с Николай Копринков

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  МАРТИН ГЕОРГИЕВ | нерегистриран
  2
  -4

  На Пламен Георгиев все пак може да му се наложи да се прибере, тъй като предстоят разпити заради записа "Ало, Ваньо"
  Бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който беше назначен от предишното правителство за консул във Валенсия, Испания, след скандала "Апартаментгейт", засега ще продължи да изпълнява служебните си задължения зад граница. Правителството не обмисля неговото отзоваване, става ясно от отговори на правителствената информационна служба .
  На въпрос каква е оценката досега за работата на Георгиев като консул и дали служебният кабинет ще обсъди прекратяване на функциите му като дипломатически служител, от министерския съвет отговориха, че "към момента не разполагат с исканата информация". Питането беше провокирано от наскоро започнала петиция от журналиста Атанас Чобанов за отзоваване на Пламен Георгиев от Валенсия, която е споделена над 1000 пъти в социалните мрежи.
  Назначаването му за консул през октомври 2019 г. е станало по изключение, тъй като бившият шеф на КПКОНПИ няма дипломатически ранг. За тези случаи законът за дипломатическата служба казва, че може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба, само когато то: 1. е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България; 2. отговаря на изискванията - да е български гражданин (допуска се двойно гражданство, ако е на държава от ЕС), да е с висше образование степен "магистър", да владее най-малко два чужди езика, да има компютърна грамотност и да не страда от хронично психическо заболяване.
  Според справката на външното министерство Пламен Георгиев изобщо не владее испански. Въпреки това той беше изпратен във Валенсия от бившето правителство на Борисов малко след скандала "Апартаментгейт". Оказа се, че докато е ръководил КПКОНПИ, Георгиев е пропуснал да декларира огромна тераса от 187 кв. м, върху която са изградени няколко навеса, които служат за сауна и барбекю. Те пък бяха съборени, защото проверка показа, че са незаконни.
  Най-шумното дело в кариерата на Пламен Георгиев като прокурор е от 2012 г., когато наблюдава дело за корупция в агенция "Митници", по което са подслушвани високопоставени чиновници. Тогава излезе записът "Мишо Бирата", в който се чува как премиерът Бойко Борисов нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати проверката в пивоварна "Леденика" на Михаил Михов, защото е "поел ангажимент да не го закача". Този отказ на Георгиев да разследва записа стана основен трамплин в кариерата му. Първо беше зам.-министър на правосъдието в първото правителство на Борисов, после стана шеф на комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество, а след като тя се вля в новия антикорупционен орган КПКОНПИ, Георгиев го оглави. Малко по-късно обяви, че бизнесменът Делян Пеевски е "или най-чистият човек в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители".
  На консула ни във Валенсия все пак може да му се наложи да се прибере, тъй като преди дни служебният министър на МВР Бойко Рашков намекна, че в най-скоро време предстоят разпити на Бойко Борисов и Пламен Георгиев заради записа "Ало, Ваньо".
  ИЗКЛЮЧЕНИЯТА
  Освен Пламен Георгиев, назначени за консули по изключение са и:
  Цветелин Цолов, генерален консул в Барселона от ноември 2019 г.
  Драгомир Димитров, генерален консул в Мюнхен от септември 2018 г., ,
  Димитър Цанев, генерален консул в Ниш от май 2020 г.,
  Мая Христова, генерален консул в Ню Йорк от април 2018 г., ,
  Ангел Антонов, генерален консул в Санкт Петербург от юни 2018 г.,
  Владимир Писанчев, генерален консул в Солун от януари 2016 г., ,
  Велислава Панова, генерален консул в Торонто от септември 2020,

 2. 6
  .. | нерегистриран
  15
  -6

  Наздраве, Рашков!
  И не ги слушай,където разправят,че.си пияница!
  Обичаш алкохола,но това е нормално за комплексирано човече като теб...

 3. 2
  Хубаво е в Кюстендилската прокуртура да научат правописа | нерегистриран
  7
  -54

  И да поработят върху разделението на функциите на властите в съдебната система. Има книжки по тази тема.

 4. 1
  | нерегистриран
  61
  -10

  Май МВР спасиха шефовете на канала и направиха две дела за едно и също нещо.Интересно е кой е компетентни съд сега? Нали е доцент..да каже.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.