Aнгел Кунчев: При влошаване на обстановката, може да се затворят отново заведения


Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас се подобрява през последните две седмици, но не и достатъчно, за да се премахне извънредната епидемична обстановка. Това коментира пред БНТ доц. Ангел Кунчев, представител на Националния оперативен щаб. 
"Епидемичната обстановка се налага тогава, когато има условия. Ситуацията в Европа не се подобрява особено много. За щастие, през последните две седмици се подобрява значително в България. Ако процесът стане стабилен и се задържи тенденцията за намаляване, можем да помислим за неудължаване след края на септември. В момента нямаме никакви данни за такова подобряване, което да позволи да прекратим извънредната епидемична обстановка", обясни д-р Кунчев. При рязко влошаване на обстановката може да се затворят отново заведения и стадиони, всички мерки са налични, без затваряне на градове - обясни още здравният инспектор.

Той обясни рекордната бройка от 23 починали в понеделник - оказало се, че секретарки и служители от болници са вкарали данните за почивните дни и са ги въвели в началото на работната седмица, което е довело за фрапиращата бройка, те ще бъдат открити и ще бъдат наказани.

Кунчев определи болниците отличници - София, Пловдив, Бургас са отличници по справяне с кризата, напоследък вече и Варна и Добрич, които станаха огнища на зараза.

Относно мерките за протичане на новата учебна година - обща работна група на министерствата на здравеопазването и образованието се опитва да направи подробно описание на начина на действие в различни ситуации в училищата и детските градини, каза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор добави, че информацията за имунизационния статус на децата, както и за тяхното състояние в момента, е особено важна и необходима. Затова ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат улеснени родителите и да се избегне струпване пред кабинетите на личните лекари.

"Има основни правила, които важат за всички и навсякъде... Маските бихме ги препоръчали не в клас, не по време на час, а при струпване на децата в много по-големи групи", добави той.

Всеки казус как да се преминава на дистанционно обучение при случай на коронавирус в клас или в училище ще се решава индивидуално. България следи внимателно какво се случва в другите европейски страни, където учебната година започва по-рано.

Специален орган закрива Комисията по хазарта

Предишна новина

Личните протестъри на Цветан Василев и олигархията атакуваха Съдебната палата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.