Абсурдно е да има фигура, която да контролира главния прокурор

Абсурдно е да има фигура, която да контролира главния прокурор
Маргарита Златарева, бивш конституционен съдия

Абсурдно е да има фигура, която да контролира главния прокурор. Това каза пред радио "Фокус" бившият конституционен съдия Маргарита Златарева. Тя обясни, че такава фигура, ще противоречи на Конституцията. Според нея ограничаване на недосегаемостта на главния прокурор може да се постигне не чрез организационни проми и нова контролираща фигура, а чрез функционални промени и промени в правомощията на главния прокурор, като към някои от тях се предвиди съдебен контрол.
 
"Този независим прокурор, който измислят като структура "настъпва" Конституцията. Всички мандатни високи длъжности в нея са отразени. Няма как да променят структурата на прокуратурата, слагайки нещо, което не е предвидено в Конституцията. Много от колегите ми считат, че това е странно решение, което не е възможно да се случи в правния свят. То е абсурдно. Какво ще прави тази фигура на независим прокурор? Ще чака главния прокурор да осъществи престъпление", коментира бившият конституционен съдия.
 
Според Маргарита Златарева, ако главният прокурор действа незаконосъобразно и извърши престъпление всеки прокурор може да извърши разследване. Към него може да осъществи контрол и Висшият съдебен съвет. Главния прокурор има задължението да управлява административно прокурорите, но не им пречи да разследват, обясни тя. Златарева обърна внимание, че Венецианската комисия е помощен консултативен орган, с който не е задължително страната ни да се съобрази. По думите й обществото ни не е готово за Велико народно събрание и конституционни проблеми, защото свикването на такова ще изисква голям консенсус в обществото, какъвто в настоящия момент няма.
 

Още по темата

ВАС потвърди конфликт на интереси при кмета на Ботевград

Предишна новина

Доналд Туск и Лех Валенса призоваха поляците да протестират срещу съдебните реформи

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  неконституционен съдия | нерегистриран
  0
  0

  А какъв е проблемът за точно конкретен случай (който да се повдига и приема с определено мнозинство във ВСС или колегия на ВСС или НС ), да се назначи юрист, отговарящ на определени професионални изисквания, който да има правомощия да разследва Гл. прокурор за определен период от време, който ще се контролира и евентуално ще се продължава при уважителни причини пак от същото мнозинство във ВСС или НС. През този период този юрист няма да упражнява обичайната си професия (независимо дали по професия е прокурор, или друг магистрат или адвокат, преподавател, член на КС, член на ИВСС и т.н. (ще е в неплатен отпуск) и ще има правомощия по отношение на конкретното разследване на Гл. прокурор.

 2. 7
  | нерегистриран
  0
  0

  Маргарита Златарева можеше да сподели и дали продължава да поддържа становището си и по решение № 3/10.04.2003г. по к.д. № 22/2002 г.

 3. 6
  Сталкер | нерегистриран
  1
  -2

  Вярно казва Златарева. Не може да се случи в правния свят. Където, когато и ако има такъв. И да, ако няма.

 4. 5
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 4
  Въпрос от "СТАНИ БОГАТ"/ЗА 100 000ЛВ/ | нерегистриран
  9
  0

  Възможно ли е да има независима фигура,която да контролира Главния прокурор ?

  а/Не е възможно , тъй като Конституцията не го допуска

  б/Възможно е ,без значение каква е Конституцията

  в/И да намерят такава фигура,едва ли ще е независима

  г/няма нужда от такава фигура,тъй като и досега Гл.прокурор е контролиран.

  Изчерпахте си жокерите.Най-разумно е да се откажете от играта и да приберете досегашните печалби.

 6. 3
  | нерегистриран
  1
  -3
  До коментар #1 от "? | нерегистриран":
  Макак такива статии срещу новата фигура на Инспекторат, която е много конституционна фигура, както ПС наскоро ни осветли

  Маргарита Иванова Златарева Русева?

 7. 2
  kometa | нерегистриран
  10
  -3

  От всякъде погледнато е абсурдно!

 8. 1
  ? | нерегистриран
  3
  -5

  Макак такива статии срещу новата фигура на Инспекторат, която е много конституционна фигура, както ПС наскоро ни осветли

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.