8300 евро ще коства на държавата споразумение в ЕСПЧ по жалба за бавно правосъдие

8300 евро ще коства на държавата споразумение в ЕСПЧ по жалба за бавно правосъдие

Правителството одобри изплащането на 8300 евро обезщетение след споразумение по жалба за бавно правосъдие пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщи правителствената пресслужба.

Праводателят на жалбоподателите е притежавал земеделски земи в землището на местността „Акротирия“ в Несебър, колективизирани по време на социализма. През 2000 г. жалбоподателите започват реституционна процедура. Въпреки че е признато правото им на собственост, жалбоподателите не успяват да установят владение върху имотите, тъй като те попадат в комплекс, стопанисван от Национална спортна академия - учебна спортна база.

След серия от производства в следващите години, през 2017 г. Общинска служба по земеделие - гр. Несебър отказва да възстанови собствеността върху имотите в стари реални граници и определя обезщетение, което не е прието от жалбоподателите. Реституционното производство е висящо и до момента, като е продължило над 19 години. Жалбоподателите повдигат оплакване за неговата прекомерна продължителност и правна несигурност относно техните собственически права, както и за липса на ефективно правно средство за защита.

ЕСПЧ съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати на жалбоподателите обезщетение в размер на 8300 евро за всички вреди, разходи и разноски.

Още по темата

Омбудсманът призова колекторите да не „подканват“ гражданите да разсрочват погасени по давност задължения или такива с изтичаща давност

Предишна новина

Правителството даде възможност да се влиза „Право“ само с матура

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.