4 години затвор при строг режим за рецидивист, ограбил възрастен в Дупница


Окръжна прокуратура-Кюстендил осъди 28-годишния С.М., ограбил възрастен мъж в дома му в Дупница, на 4 години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване. Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив.

Делото срещу С.М. се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което наложеното му наказание е редуцирано с 1/3, а именно 4 години, съобщиха от държавното обвинение.

Съдът е потвърдил наложената на подсъдимия мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Ето какво се е случило всъщност: към ноември 2020 г. семейство възрастни – 77-годишният И.К. и 75-годишната З.К., живеели в къща на ул. „Патриарх Евтимий“ в гр. Дупница. На 12.11.2020 г. синът им предал сумата от 1300 лева за разплащане с майстори. Жената оставила парите под телевизора в стаята, където обикновено държали спестяванията си, като покрила банкнотите с кърпа.

Около 11,30 ч. по улицата минавал С.М., придружен от брат си и непълнолетно момче. Тримата обикаляли града, когато забелязали къща в ремонт и пред нея подготвени за изхвърляне отпадъци в чували. Предложили да почистят двора, като ги изнесат. З.К. се съгласила и отишла в лятната кухня да им направи кафе.

Междувременно подсъдимият С.М. влязъл в дома на пенсионерите, където заварил лежащия на леглото И.К. Заявил му, че съпругата му го изпратила за очила. Претърсвайки мястото под телевизора, намерил пари и веднага ги сграбчил. Възрастният мъж се опитал да му попречи, но бил блъснат в гърдите. Вследствие на слабото си телосложение И.К. загубил равновесие и паднал на леглото. Грабителят взел сумата от 1850 лева и избягал, като бил последван от придружителите си. Впоследствие подсъдимият дал част от отнетата сума на брат си, а останалата похарчил.

По случая е започнало разследване. Извършителят е бил установен и обявен за общодържавно издирване. След задържането му Окръжна прокуратура – Кюстендил го е привлякла към наказателна отговорност.

Осъдителната присъда подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Откриха нарколаборатория край Златни пясъци

Предишна новина

Филип Димитров: В друга европейска страна не е поставян въпросът, че главният прокурор бил недосегаем*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.