30% ръст на заплатите в МВР ще има - обеща министърът

30% ръст на заплатите в МВР ще има - обеща министърът
снимка: БГНЕС

30% увеличение на заплатите в МВР е заявено в Министерство на финансите, заяви в парламента вътрешните министър Христо Терзийски. Преди дни в редица градове на страната започанаха протести на полицаи и пожарникари с искане за ръст във възнагражденията на служителите в системата, като преди ден протести имаше и в Благоевград, Гоце Делчев и Сандански.

Министър Терзийски припомни, че вече са заложени около 54 млн. лв. за 10 на сто увеличение от 1 януари. То ще обхване близо 48 000 човека. Следващата седмица ще има нов кръг разговори със синдикатите.

Терзийски обсъди и казуса с нахлуването от страна на ГДБОП на грешен адрес, съобщи Dir.bg. Заради случая са наложени наказания на ръководителя на екипа и на началника на отдела. Още същия ден семейството, чиято врата беше разбита, получило извинение, а освен това им била монтирана нова.

След акцията срещу групата, обвинените са петима, а при обиските на други адреси са намерени малко над 18 000 лева, полицейски атрибути и документи за недвижими имоти.

По актуалната тема - карантината - към днешна дата, 8.20 ч сутринта, подадени за карантиниране са над 33 хиляди лица, поставени под карантина от здравните власти. Терзийски обобщи взаимодействието между силовото министерство и здравните власти в създалата се епидемична обстановка във връзка с разпространението на коронавирус.

Според изнесените от него данни само за вчера/29 октомври/са образувани шест досъдебни производства и шест преписки/при повторно нарушена карантина,за което предстои доклад в съответната прокуратура/. Предупредителните протоколи за неносене на предпазна маска само за вчера са 894.

"От началото на пандемията през март т.г. досега над 310 хиляди души са били поставени под карантина и съответно една от дейностите на МВР е как тези хора изпълняват разпоредбата", обясни Терзийски.

"След 13 март за нарушаване на карантина са образувани над 3108 досъдебни производства, които са докладвани на съответните прокуратури,вече има над 500 постановени присъди, които основно са пробация, условно лишаване от свобода, глоба, има и една-две присъди с ефективно лишаване от свобода", отбеляза министърът.

Над 23 хиляди са съставените акта за нарушение на по-леките здравни разпоредби, основно за неносене на маска. Освен тях се издават и полицейски предупреждения.

"След издаването на съответните протоколи за карантина на едно лице, РЗИ-та ги въвеждат в информационен масив, който се администрира от тях, след това чрез защитени канали данните постъпват в МВР, където се захранва една географска информационна система и на териториален принцип данните за лицата биват предоставяни на съответните полицейски структури", описа технологията Христо Терзийски.

  

Още по темата

Премиерът прехвърли отговорността за ваксините срещу COVID-19 на парламента

Предишна новина

Сръбският премиер си "присвои" имот на Тито

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Йордан Русев | нерегистриран
  0
  -1
  До коментар #7 от "Меченце | нерегистриран":
  Към коментар 1 - увеличението на доходите стимулира потреблението. Увеличеното потребление - икономиката, частният сектор.

  Аз съм съдия и работя от дълги години в Административен съд - гр. Пловдив. Мога да ви кажа, че заплатите на съдийте въобще не са достатъчно високи и част от колегите едва свързват двата края. Моята заплата (без бонуси и стаж) е 3900 лв. и мога да кажа, че ако няма и допълнителни стимули - за нищо не стига. Чрез познат уредих и съпруата ми на подобна заплата, като помощник съдия и почти се оправяме. Без бонуси не съм сигурен, че някой ще работи. Единстеното хубаво нещо е, че ходя на работа, когато пожелая, ако нямам заседание работя от дома си и за цялата година ми се събират около 120 работни дни. Учил съм за това, което съм постигнал и смятам, че заслужено получаваме бонуси, който не мисли така - негов проблем, аз не гледам в чуждата купа. Построих си къща в с. Скутаре и си купих нов джип, с какво да ги изплащам, ако няма бонуси?

 2. 7
  Меченце | нерегистриран
  1
  0

  Към коментар 1 - увеличението на доходите стимулира потреблението. Увеличеното потребление - икономиката, частният сектор.

 3. 6
  Велизар Енчев | нерегистриран
  2
  0

  Полицаи и прокурори нахлуха в президентството, за да извършат обиск в кабинета на президентски съветник.
  Но полиция и прокуратура не смеят да обискират партийна централа за пиратки и запалителни материали, хвърляни по протестиращи.
  Което означава само едно – едно ояло се вице е по-силно от прокуратурата и МВР.
  А не беше ли от същата организация екзекуторът на министър-председателя Александър Стамболийски, който на 9 юни 1923 г. бе изтезаван и обезглавен от македонстващ палач в село Славовица?
  На 19 май 1934 г. не се ли извърши военен преврат? И не беше ли първата работа на премиера Кимон Георгиев да забрани ВМРО като терористична организация, извършила серия от показни убийства на софийските улици.
  Какво чакат през 2020 – та главният прокурор и МВР-министърът?
  Трябва ли задграничен депутат с видими дефицити да почне да разстрелва хора, за да се намеси полиция и прокуратура?
  Ако прокурори и полицаи се страхуват от примат с имунитет, нека военният министър стане по съвместителство и главен прокурор, и вътрешен министър?
  Три в едно – отлична комбинация за балкански бандустан, управляван от бивши мутри и трапезни войводи.

 4. 5
  Борис Петков | нерегистриран
  8
  -2

  Гербаджии, България не е ”Дейба майка им глупава”! Направете нужното...

  Протестиращи полицаи опънаха палатка пред Министерски съвет. Асоциацията на лекарски асистенти, сестри и фелдшери поиска оставката на Борисов заради хаоса с епидемиологичните мерки. 132 дни протестиращи скандират премиерът да се омита и да вземе със себе си Иван Гешев, правителството и парламента. В свищовската болница икономист, кинезитерапевт и медсестра се грижат за covid болните.
  Ситуацията в шуменската болница е трагична. Същото е в Разград и други градове. Недостигат лекарства. Имаме остра нужда от над 30 хиляди медсестри. Независими финансови експерти и икономисти определиха проекто-бюджет 2021 като позорен.
  Членове и симпатизанти на ГЕРБ, всички вие прекрасно знаете, че снимките с милионите и златните кюлчета в чекмеджето на Борисов, както и записите с негови псувни, обиди и цинизми са напълно автентични. Последното изпълнение: „Дейба майка им глупава. Давай да бегаме оттука!“ – също е истинско – наясно сте.
  Много от вас са почтени хора, които са вярвали преди време, че подкрепят нормална партия. За 11 години управление на Борисов не помръднахме от дъното на ЕС поне по 1-2 пункта от черните статистики. Продължаваме да сме най-бедни, боледуващи и умиращи. Борисов се хвали с магистрали, но да се строят пътища е задължение на всяко правителство. В други страни се прави същото от десетилетия и дори столетия и се прави качествено и в срок. Сигурно и там се краде от средствата, но има някаква граница, има нормална прокуратура, разследвания и съд. И там има корупция, но тя не е обхванала цялата държава. И там има неморални управници, но не и тотална деградирали. И мафия има навсякъде, но тук мафията е в държавното управление. Области и градове в страната са са феодални владения. Рекетът и изнудването са модел на управление. Прокуратурата е Министерство на наказанията, а не крепост на закона. Преследват се и се мачкат неудобните.
  Всичко това го виждаме, виждате го и вие, хората от ГЕРБ. Знаете по какъв начин активисти и партийни величия забогатяват, прокарват лобистки закони, участват в задкулисни договорки и схеми. Знаете също, че Борисов и Пеевски са тандем, който работи на пълни обороти в интерес на олигархо-мафиотски кръг.
  Напоследък изявите на лидера на партията ви и министър-председател на страната са откровено смущаващи. Те будят тревожни въпроси, най-важният от които е: Защо цял един народ е заложник на самозабравил се и вероятно болен управник? Наистина ли вярвате във всекидневните хвалби на този човек, че процъфтяваме? Не виждате ли какво се случва около вас, с ваши близки и познати? От добро ли над два милиона българи са в чужбина? Да не би да мразят родината си? Наистина ли мислите, че само Борисов и кръгът му са патриоти?

  Мълчанието не ви прави невинни, а съучастници.
  Българите никога не сме се славили с бунтарски дух и съдбата на поборниците ни през вековете доказва това. Но човек поне веднъж в живота трябва да направи правилния избор, а не удобния. Ако толкова държите на Борисов, помогнете му като го убедите да си тръгне. Няма ли сред всички вас поне един, който да кресне „Стига!“?! Да заяви на вожда, че е прекрачил всички граници и трябва да се маха. Това така или иначе ще се случи, но можете да прекратите агонията. Заложена е съдбата на милиони хора. Кажете му истината за измислената от него България и тази, в която живеем. Представа нямате колко не му пука за вас. Направете го, за да можете да гледате децата си в очите, а и за да успокоите поне малко съвестта си.

 5. 4
  Истината за управлението на ББ | нерегистриран
  10
  -1
  До коментар #3 от "Дребен бизнес | нерегистриран":
  Заради невъзможната обстановка да се прави бизнес и перманентният рекет и тормоз на който бяхме подложени тази година се решихме най накрая с жената Освободих общо 9 човека. 4 сервитьорки 2бр готвачи аз ,жена ми дъщерята.Всички ще минем на държавна издръжка за година. На максимални помощи съответно разпродал съм всичко и мислим да отидем в Белгия при наши роднини с развит бизнес да работим и създадем бизнес там. Да е жива и здрава държавата да праща отново Агенции по храните, ХЕИ, РЗИ,НАП, ПАБ,МВР и какви ли още не скращения. Мои приятели в Созопол същата работа.Други познати в Албена и Несебър същата работа.Няколко познати в София същата работа. Само ,че при тях освободеният персонал е умножен в пъти.И хотелите на някои са огромни и непродаваеми. Желая живот и здраве на фатмаци, съдии нападжии Дай на-ти -вземи..И да се нахраните добре. Статистиката сочи общо над 370 000 унищожени бизнеси. Споко, вижда му се краят.Ако до края на тази година не пламне всенародното въстание то догодина с сигурност след хубавата и мека зима народа ще ви обикне всички държавни хрантутници и резолюцията му ще е с палеца надолу.

  На власт остават тези, които за 11 години ”постигнаха” следното за своите граждани:
  – 1-во място по смъртност в света!

  – 1-во място по заболеваемост.

  – На едно от последните места в света по качество на здравеопазването – класация на Блумбърг. На 48-мо място от 55 държави, в анкета на СЗО от 2019 г.

  – При най-ниски доходи на населението и заплати в ЕС България е на 1-во място по доплащане на медицински услуги от гражданите – около 47%! (в Швеция – 3%, Германия 3,2%…)

  – Най-ниска продължителност на живот в ЕС – 74,9 г. В Испания – 83,5 г., Италия – 83,4 г. и т.н.

  – Последни по жизнен стандарт в Европа. При среден коефициент за континента 45,6%, България е със 7%…

  – 1-во място по корупция в ЕС.

  – България е най-зле по върховенство на закона в ЕС.

  – На челно място сме по разпространение на фалшиви новини.

  – На 111-то място сме по свобода на медиите.

  – Последно място по износ на иновативни стоки в ЕС. Делът им в общия обем на експорта е едва 3,6%. В България броят на патентите е 4 на 1 млн. души, а в Естония са 33, в Германия – 291, а средно за страните в ЕС – 117.

  – Последни по дигитализация в ЕС (Мария Габриел беше еврокомисар на този ресор).

  – Първи по неграмотност в ЕС. 40% от българските младежи са функционално неграмотни.

  – Последни по чужди инвестиции; българските компании изостават в инвестиционната си дейност.

  – Първи по употреба на алкохол на Балканите и 6-ти в света с 12,6 литра на глава от населението за година.

  – Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди.

  – 1-ви сме в Европа по брой загинали в автомобилни катастрофи.

  – На 93-то място сме по качество на пътищата от 171 страни.

  – От 2014 г. досега, със средствата от ЕС, са завършени едва 400 км нови магистрали – последно място в съюза.

  – 10 години и похарчени близо 2 милиарда не стигнаха да имаме електронно правителство. Но парите ги няма…

  – 15% е доверието в Народното събрание – най-ниско досега.

  – 18% е доверието в правителството, над 70 на сто е недоверието.

  – Доверието в Борисов е 20% – най-ниско от години.

  – Българите са предпоследни по най-ниско ниво на щастие в ЕС. (Латвия е след нас.)

  – България с най-много емигранти на глава от населението, минали сме първенеца Полша…

  – Най-ниско доверие в прокуратурата от всички страни в ЕС.

  – БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е НАЙ-ТОПЯЩАТА СЕ В СВЕТА.

 6. 3
  Дребен бизнес | нерегистриран
  4
  -2

  Заради невъзможната обстановка да се прави бизнес и перманентният рекет и тормоз на който бяхме подложени тази година се решихме най накрая с жената Освободих общо 9 човека. 4 сервитьорки 2бр готвачи аз ,жена ми дъщерята.Всички ще минем на държавна издръжка за година. На максимални помощи съответно разпродал съм всичко и мислим да отидем в Белгия при наши роднини с развит бизнес да работим и създадем бизнес там. Да е жива и здрава държавата да праща отново Агенции по храните, ХЕИ, РЗИ,НАП, ПАБ,МВР и какви ли още не скращения. Мои приятели в Созопол същата работа.Други познати в Албена и Несебър същата работа.Няколко познати в София същата работа. Само ,че при тях освободеният персонал е умножен в пъти.И хотелите на някои са огромни и непродаваеми. Желая живот и здраве на фатмаци, съдии нападжии Дай на-ти -вземи..И да се нахраните добре. Статистиката сочи общо над 370 000 унищожени бизнеси. Споко, вижда му се краят.Ако до края на тази година не пламне всенародното въстание то догодина с сигурност след хубавата и мека зима народа ще ви обикне всички държавни хрантутници и резолюцията му ще е с палеца надолу.

 7. 2
  | нерегистриран
  7
  -1

  "налива огромни пари в държавния сектор, докато бизнеса умира"

  Скочиха драстично цените на олиото, хляба, тока, парното ....
  Протестите са, че заплатите не мърдат, а расте само времето, през което държавните служители трябва да ходят на работа безвъзмездно.

  Част от бизнеса умира, защото заради бързото и драстично обедняване на населението намалява покупателната способност и хората не купуват. Ако не се увеличат парите на държавните служители, те ще трябва да намалят разходите си и тази част от бизнеса ще продължи да умира с бързи темпове.

  А друга част от "бизнеса", които са олигополи държащи търговията със стоките от първа необходимост забогатяват и то също бързо и драстично на фона на катастрофалното обедняване на населението на цялата държава.

 8. 1
  Татяна Кристи | нерегистриран
  28
  -6

  Може ли някой да ми посочи държава, която по време на Ковид попма заплатите на държавни служители? И то ги помпа ударно, както никога досега! Т.е. налива огромни пари в държавния сектор, докато бизнеса умира! Това е престъпление и предателство към нацията и грабеж, не знам как по друг начин да го опиша.
  Мастиите си мислят, че така си купуват крепостни. Но това е до време. Когато дойдат други да управляват, надявам се да изхвърлят поне половината хрантутници на улицата, за да се влеят в икономиката и да правят блага вместо само да консумират. А който не може… си е негов проблем.
  От измитането на лишеите от държавния бюджет, качеството на социалната политика ще скочи многократно!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.