„Заклех се“: Старт на 45-тото Народно събрание

„Заклех се“: Старт на 45-тото Народно събрание
снимки: "Правен свят"

Оставка

Междувременно, на основание член 111, ал. 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет.

Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, беше депозирано до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции.

В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението.

Започна първото заседание на новото 45-то Народно събрание. Първият звънец, след поименна проверка на присъстващите в залата, поради липсата на системи за регистрация в т.нар. „стара“ зала на парламента, удари най-възрастният присъстващ народен представител в 45-ото Народно събрание - Мика Зайкова.

„Нека народът да види, че народните представители в 45-то Народно събрание са хора с добро настроение, които имат хумор. Вече 1300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата красива и прекрасна земя като една човешка длан. Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият народ винаги е намирал правилния път на възкресението“, заяви в обръщението си към колегите си Зайкова.

А самите народни представители показаха нагледно още преди клетвата, че настроение не им липсва.

След като Зайкова призова новите депутати да станат на крака, те положиха и клетвата си с думите: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

Заседанието на новия парламент продължи с гласуване на предложение от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ народните представители, които са в задължителна изолация или под карантина, да се включат в заседанието виртуално. Прие се единодушно. След което виртуално включилите се депутати, сред които бе и лидерът на „Има такъв народ“, се заклеха от мониторите, а заседанието продължи с химна на Република България и химна на Европейския съюз.

След тържествената клетва на новите народни представители дойде ред и на първите слова от трибуната на 45-тото Народно събрание.

Изказванията започнаха с обръщение на държавния глава Румен Радев, който даде заявка за начало на консултации с парламентарните групи за съставяне на ново правителство. Срещите на „Дондуков“ 2 ще започнат от понеделник, 19 април.

„Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са управлението, народът е в опозиция. Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия на изборния закон“, заяви президентът Радев.

Държавният глава посочи още, че в случай, че не бъде постигнат консенсус в рамките на законовата процедура и при връчването на мандатите в следващите дни, то той ще излъчи служебен кабинет преди провеждането на следващи парламентарни избори.

ГЕРБ: "Време е шоуто да приключи"

От парламентарните групи първи декларация от трибуната на новия парламент представиха от ГЕРБ-СДС в лицето на народния представител Десислава Атанасова, която изтъкна свършеното до момента от третото правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В същото време в първата си декларация най-голямата парламентарна група изтъкна като приоритети развитието на заложените вече линии – мерките за бизнеса в COVID-кризата, пътят на страна ни към еврозоната и развитието на отношенията ни със Северна Македония. Десислава Атанасова заяви още, че е време „мълчанието да приключи“ и да станат ясни приоритетите в бъдещата работа на втора сила по волята на избирателите – „Има такъв народ“.

„Време е шоуто да приключи, защото на политическата сцена няма скечове, рядко са аплодисментите. Политиката има работа, компромиси и рани. Политиката изисква смелост и решителност“, допълни Атанасова.

От ГЕРБ-СДС заявиха за пореден път, че са готови с представянето на състав за нов кабинет, като вече стана ясно, че за премиер ще бъде номиниран Даниел Митов.

ИТН: "Трябва промяна в Изборния кодекс"

Кратка се оказа първата декларация от името на парламентарната група на „Има такъв народ“, представена от депутата Тошко Йорданов, който заяви, че една от основните задачи на 45-тия парламент е промяна в Избирателния кодекс. От партията уточниха, че ще внесат промени, включително за намаляване на субсидията на политическите партии.

„Трябва да се разпусне ЦИК, да се избере нова комисия и да има видеонаблюдение. Това са неща, които този парламент трябва да изпълни абсолютно веднага", допълни Йорданов.

БСП: "Искаме ревизия"

С пакет от идеи за промени в различни закони излязоха от групата на БСП при първата си декларация. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обясни, че промените ще бъдат внесени още днес в деловодството на парламента.

"Този пакет закони касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване, на кредитната ваканция, помощ на икономиката и откриване на работни места, помощ за домакинствата и младите семейства…Трябва да се възстанови блиц-контролът, спиране на порочната практика на внасяне на закони без оценка на въздействието и ревизия на лобистки закони, приемане на трайно и устойчиво законодателство, което гарантира прогнозируема бизнес среда…Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Предлагам да започнем със следното: Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново върху сключване на договори, концесии“, каза още Нинова.

От БСП за пореден път заявиха, че няма да подкрепят правителство, издигнато от ГЕРБ-СДС, но ще окажат подкрепа към предложен състав за кабинет от „Има такъв народ“.

ДПС: „Подкрепяме правителство, но при точни приоритети“

За възстановяване на нормалността в българската политика се обявиха от ДПС в първото си изказване. Председателят на партията Мустафа Карадайъ посочи, че някои разчитат резултатът от парламентарните избори като воля за нови избори.

"Може. Ние категорично сме готови за избори веднага. От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи: пандемична, икономическа, социална, институционална. Ако си позволим да прибавим към тях и политическа - ще сбъркаме сериозно… Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява Конституцията. ДПС от 4 години призовава основните политически сили да работят за развитие на страната. Един опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, може да постави началото на процеса на нормализация в политиката и изготвяне на план за излизане на страната от кризата“, посочи Карадайъ.

ДПС даде заявка, че би подкрепила правителство на трите нови политически сили, но при определени приоритети.

ДБ: „Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ“

В първата си декларация от трибуната от „Демократична България“ видяха като легитимно, ако бъде поискана тяхната подкрепа, да влязат с конструктивизъм в разговор какво управление би могло да бъде излъчено с мандата на "Има такъв народ". Народният представител Христо Иванов уточни, че не става дума за бланкетна подкрепа, а за разговор за политики.

"Демократична България" се яви на тези избори да получи мандат за управление от гражданите. Направихме го, защото имаме амбициозна програма, защото имаме експертен капацитет и защото имаме политическа формация, която може да понесе политическата отговорност и тежест на управление. Избирателите решиха друго и ние уважаваме този вот", подчерта още Иванов. Той подчерта,

И още - от "Демократична България" дадоха заявка, че няма да подкрепят състав на правителство, излъчен от ГЕРБ.

„Изправи се! Мутри вън“: Искаме пълна ревизия

Пълна ревизия за управлението досега. За това се обявиха от коалицията "Изправи се! Мутри вън!" в първата си декларация от трибуната. Депутатът Мая Манолова заяви, че още днес ще внесат проект на решение за създава на Комисия по ревизията.

"Заставам пред вас по волята на хиляди български граждани, за да потвърдя от тази трибуна една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук. Мутрите - вън". Първата стъпка към изпълнението на тази цел, е изваждането на мутрите от управлението на страната. С тях коалиция не трябва да има. Нека да се знае също така, че когато говорим за управлението на държавата, имаме предвид не само нов парламент, ново правителство, а и това, което хората от площадите поискаха от нас - нови регулатори", уточни Манолова

От формацията са готови да предложат и цялостна борба с корупцията

Още по темата

Разследват престъпление по медицинската експертиза на сърбина Жарко Момчилович

Предишна новина

Ива Митева е председателят на 45-тото Народно събрание

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

  1. 1
    RRR | нерегистриран
    1
    0

    И ултиматуми се виждат даже.Жалки.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.