„Един великолепен човек и приятел“: ВСС започна с минута мълчание за Евгени Диков

„Един великолепен човек и приятел“: ВСС започна с минута мълчание за Евгени Диков
Евгени Диков, снимка:БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна заседанието си с минута мълчание в памет на големия юрист и човек Евгени Диков. Той загуби битката с COVID-19 в сряда, за което съболезнования изказаха стотици негови колеги, приятели и близки.

„Един великолепен човек, един великолепен приятел, един човек, който на никого не е пресякъл пътя. Даде всичко добро от себе си“. С тези думи представляващият ВСС Боян Магдалинчев призова колегите си да станат на крака за минута мълчание в памет на Евгени Диков.

Евгени Диков е роден на 20 февруари 1955 г. в Луковит. Завършва право в Софийския университет през 1979 г. Влиза в съдебната система през 1981 г. като съдебен изпълнител. Впоследствие е прокурор в Районна прокуратура-Бяла Слатина, заместник-районен прокурор в Районна прокуратура-София. От 1991 г. е заместник-градски прокурор на София. Между 1992 г. и 2003 г. е адвокат. От 2003 г. до 2006 г. е следовател, а след това е прокурор във Върховна касационна прокуратура. От 2013 г. е временно изпълняващ длъжността градски прокурор. В периода 20 декември 2013 г. – 6 декември 2017 г. е ръководител на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор по разследването, след което е избран за член на ВСС. Автор и съавтор е на „Методика за разследване на престъплението „трафик на хора“, „Методика за провеждане на неотложни и първоначални действия по разследването – извършване на оглед на местопроизшествие, освидетелстване, претърсване и изземване“ и „Методика за разследване на престъплението „тероризъм“. През 2005 г. е награден със служебна благодарност и грамота от Висшия съдебен съвет, а със заповед на главния прокурор от 2016 г. е отличен със служебна благодарност и предметна награда. Обявен е за юрист на годината през 2013 г.

Още по темата

Лични данни на клиенти на фирма за кредити в България са хакнати

Предишна новина

През ГПК: Създават Национален регистър на запорите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара