Има ли спасение от съдебните помощници


В частна фирма няма как да бъдат подслонени десетки служители, които са некомпетентни, не им се възлага работа, а в края на месеца се подписват срещу близо 2000 лв. Държавната служба обаче е друго. Там, ако имаш роднина или стабилни връзки, основани на друга зависимост, може да си намериш подходяща длъжност и дори по заместване да преживяваш на нея години наред. Подобна е ситуацията със съдебните и прокурорските помощници. Длъжност в администрацията на съдебната власт, която може да е както пълна със съдържание, така и да е единствено подслон за съпруга/син/дъщеря/зет.

Роднините не бива да бъдат автоматично заклеймявани

като връзкари и да им се отказва работа в гилдията. Няма как обаче да не се появят подозрения, когато тези хора се провалят на конкурсите за младши магистрати например, а после изкарват отлични оценки на устните изпити за помощници - длъжност с добра заплата и юридически стаж.

Магистрати от Софийския градски съд разказаха пред "Сега", че нивото на някои от помощниците е толкова плачевно, че никой съдия не искал да им възлага задачи. Някои дори не можели да пишат без граматически грешки, камо ли на тях да се разчита да проучват съдебна практика, за да подготвят някое становище. По тази причина имало помощници, чийто работен ден преминавал в ровене из интернет за забавление.

Затова не беше чудно, че когато новото ръководство на съда ги изненада с тест, ниското ниво лъсна. И хора, които преди няколко години са избрани само след устен изпит, са допуснали грешки на елементарни въпроси, които не би трябвало да подведат и и студент. От съда официално съобщиха: "Резултатите от теста сочат, че част от служителите нямат необходимите юридически познания, за да изпълняват длъжността си, не познават добре действащата нормативна уредба и тълкувателните решения в областта, в която работят. Тестът показа и липса на умение за изготвяне на проекти за диспозитиви на съдебни актове и анализ на правни казуси".

Петима помощници вече са уволнени по текста от Кодекса на труда за липса на качества да изпълняват длъжността. Това са Радослав Вичев, Йордан Колев, Величка Костадинова, Албена Йонидова и Мария Рачкова. Вичев е син на бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев, а Колев е зет на бившия член на ВСС Георги Шопов.

Шефът на градския съд вече получи забрана от Главната инспекция по труда (ГИТ)

да уволни Галя Янева, Доника Лазарова и Радка Дончева. Съпругата на премиерския антикорупционен съветник Яне Янев е представила няколко болнични листа. Първият включва и самия ден на теста, на който Янева се е представила слабо. Вторият болничен бил издаден в Сандански, както и първият. Третият, от София, е за 30 дни - от 21 януари до 19 февруари. Половинката на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров - Доника Лазарова, както и Радка Дончева са с деца под 3-годишна възраст. Янева също е сложена в тази графа. От ГИТ обясниха неофициално, че при нея основанието за защита е, че е в отпуск по болест.

В същото време стана известно, че 9-те съдебни помощници са сезирали ВСС за действия, извършвани от председателя на СГС. В писмо до ВСС те заявяват, че ще търсят правата си в съда, където било сигурно, че уволненията им ще бъдат отменени, тъй като според нито един правилник не подлежат на атестиране с такъв тип тестове без предварително определени правила, критерии и начин за оценяване. Те настояват ВСС да разследва методите на работа на Калоян Топалов.

През 2015 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) неведнъж се е занимавал с помощниците, показва справка в протоколите му. Не обаче за да реши проблемите, трупани с години. А основно, за да даде съгласие за нови назначения и трансформиране на други длъжности в помощници. Ето две от решенията му, взети без дебати, които дават добра картина:

На 14 май 2015 г. съветът отхвърля искането на шефа на Окръжния съд в Хасково за увеличаване на щатната численост на съда с една бройка за помощник. Мотиви: Ниска натовареност - под средната за окръжните съдилища в страната. Както и тенденция към намаляване на броя на делата и натовареността по щат и действителната натовареност през периода 2012, 2013 и 2014 г. Липса и на средства.

На 10 декември

явно печелившата формула е намерена

Съветът дава съгласие за трансформиране на един незает щат за деловодител в такъв за помощник и намалява числеността на съда с една бройка за призовкар. Мотиви: оптимизация на щатната численост с оглед разглеждането на специфични производства, които не са характерни за всички окръжни съдилища, особеностите на делата в региона, свързани с участието на чужденци и трансгранична престъпност, подсъдни предимно на Районния съд в Свиленград и Окръжния съд в Хасково. Налице е трайна тенденция през последните години на увеличаване броя на общото постъпление на наказателни, граждански, търговски и фирмени дела... Излиза, че само за 7 месеца статистиката вече се чете по различен начин и делата се увеличават, а не намаляват, и вече съдът не може да работи без един помощник. На сайта му вече е обявен и конкурсът, който ще се проведе на 10 март. Интересно ще е да се проследи как ще се заеме длъжността.

От Върховния административен съд (ВАС) през м.г. са единствените търсили и получили разрешението на съвета да назначат помощници не на постоянен договор, а до провеждане на конкурс. Това се случва на две поредни заседания на ВСС - през март и през април. От сайта на съда не става ясно кои са били назначените по заместване. През септември е обявено окончателното класиране за петте бройки. Сред издържалите конкурса - анонимен писмен изпит и събеседване, е и Тодор Икономов, син на съдията от ВАС Андрей Икономов. Икономов-младши е помощник във ВАС от години, след като на изпита за младши прокурори получава оценка 3.38. Вероятно не е бил на постоянен договор, щом се е явил на конкурса, който печели с пълни шестици.

Още през 2013 г. "Сега" писа, че

ВАС е сред най-апетитните места за помощниците

Децата на 1/5 от членовете на предишния съдебен съвет са спечелили конкурса там - наследниците на Марияна Дундова, Божидар Сукнаров, Иван Колев, Цони Цонев и Анелия Мингова. След ноември 2010 г., когато ВАС бе оглавен от Георги Колев, са назначени Колева и Мингов.

През септември м.г. помощник от съда - Александър Николов, е единственият кандидат и класиран в конкурса за главен секретар на ВАС. Това ще рече шеф на цялата администрация на съда. За длъжността се изисква 5-годишен юридически стаж, натрупан от Николов като помощник. Той помага на Колев още откакто той беше председател на Софийския градски съд и го последва във ВАС броени дни след избирането му на поста.

Проблеми с помощниците няма само в съда. В прокуратурата например могат да се открият разминавания в практиката по подбор на помощниците. В момента е обявен конкурс за едно място в апелативната прокуратура в София. Той ще е на два етапа - пресяване на документи и събеседване. Преди година, когато в Районната прокуратурата в Пловдив са търсили помощник, преди събеседването е имало и писмен изпит, чиито въпроси и отговори са на сайта на държавното обвинение.

Макар че в началото на мандата си главният прокурор Сотир Цацаров постави темата за помощниците, тя още е на същата фаза. Съдебните и прокурорските помощници са проблем отдавна, но за ВСС темата е табу. Дали защото от по-големите скандали кадровиците нямат време да обърнат внимание на този, или защото тези позиции, които лесно се разкриват и още по-лесно се заемат, са удобен пристан.

Решението с конкурсите за помощници може да е лесно. Като начало би трябвало да има стандарт при препитването, нищо че по закон то се организира от шефа на съответното звено. Може да се помисли и за изваждането на конкурсите от юрисдикцията на шефовете или за комисии, в които влизат и изпитващи от други инстанции и съдебни органи. Задължително е конкурсите да са анонимни и писмени. А не да се изчерпват с обикновено събеседване, в което правилният кандидат може да бъде питан за времето, а неправилният - "да изреди поименно" затворниците в България. Несериозно е по-лесно да се става помощник, отколкото призовкар.

Валери Симеонов: Няма да подкрепим искането за оставка на ВСС

Предишна новина

Евродепутати искат отпадане на механизма за проверка

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.