Илия Ангелов: Повече охрана, по-малко чиновници в затворите


Със зам.-министъра на правосъдието ИЛИЯ АНГЕЛОВ разговаря АННА ЗАРКОВА

- Наричат ви Рамбо, Железния шеф на съдебната охрана. Но въпреки солидния ви опит в занаята бягствата на затворници продължават. Генерал Петър Василев, бившият шеф на местата за лишаване от свобода призна, че били около 120 годишно от две десетилетия насам!

- Като зам.-министър на правосъдието аз разполагам с друга статистика за последните пет години. Според нея през 2009 г. са избягали лишени от свобода, през 2010 г. - 20, през 2011 г. - 12, през 2012 г. - 14, през 2013 г. - 12, а през 2014 г. - четирима досега. Става дума както за класически бегълци от корпусите и общежитията от открит тип, така и за такива, които не са се завърнали в определеното време от домашен отпуск или от външни обекти, на които са работили.

- Разминаванията в статистиката са смущаващи, още повече че генерал Василев не прилича на човек, който би объркал числата. Няма как един проблем да се реши, ако не се признае съществуването му в истински мащаби.

- За 6 години - 77 бегълци, от които не са намерени и не са се завърнали шестима, включително и тримата, избягали покрай Великден. Това са числата, които на мен са ми предоставени. По-големи или по-малко, те не променят констатацията, че има пропуски в надзорно-охранителната система на затворите.

- По-точно?

- Има притъпена бдителност от страна на някои служители, както и влизане в доверителни отношения с лишени от свобода. Нали разбрахте? Един служител се е предоверил в дъждовния 30 април следобед - в последния работен ден преди почивните, през ГКПП-то в двора на Софийския затвор влязъл и излязъл "Опел Астра" със синя лампа. Само му записал номера. Не проверил картата, която шофьорът му показал през прозореца. Не погледнал в багажника, не видял кой се вози зад тъмните стъкла отзад. Има обосновано предположение, че там са били бегълците - Хосе Мартинез и Николай Николов-Шатката. Това ще се доказва в хода на образуваното дело. Бягството от затвора е престъпление, визирано в член 297 от Наказателния кодекс. При всички случаи надзорният служител е нарушил инструкцията за патрулно-постова дейност и заповедта за усилване на проверките по празници. И ще понесе дисциплинарно наказание.

- Обявихте, че имате план за намаляване на бягствата.

- Да, имаме точен план. На първо място ще променим съотношението между затворниците и надзирателите така, че то да бъде в полза на последните. За целта ще закрием някои полупразни следствени арести като тези в Балчик и Самоков. И ще насочим освободения надзорно-охранителен състав към тези места за лишаване от свобода, където е недостатъчен.
Второ - ще направим ревизия на щатовете в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и ще намалим администрацията за сметка на охраната. Сега в дирекцията има 4600 служители. От тях 2800 са надзиратели, останалите са чиновници и помощен персонал. Не може хората по бюрата да са двойно повече от надзирателите! Ще орежем до минимум бюрокрацията.

- Не е за вярване.

- Ще видите, че ще стане. Така ще се справяме по-добре с охраната на наличните 8600 лишени от свобода. Освен това ще направим атестация на служителите.

- Тя е ежегодна по норматив.

- Но е пропускана в последните години. Ще повишим дисциплината. Ще подобрим обучението. Надзирателите минават 45-дневен курс за първоначална подготовка в Пенетенциарния център в Плевен. Но ние ще въведем и преподготовка в хода на работата, от центъра ще изпращат екипи на място. И ще ускорим европейските проекти за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Ето, изградихме нов арест в Дебелт за около 500 души, защото Варненският затвор е пренаселен и трябваше да се облекчи. Изграждаме нов арест и в Шумен, на мястото на едно военно поделение, както и затворническо общежитие на гара Разделна.

- Заради бягствата покрай Гергьовден много пъти се каза, че у нас затворът е лошо място за лоши хора. А в цивилизованите държави той е добро място, където лошите се превъзпитават.

- Лошите условия в нашите места за лишаване от свобода са факт. Стремим се да ги подобряваме. Осигуряваме, където можем, необходимите по норматив 4 кв.м площ за всеки затворник. За това ни задължават и докладите на европейската Комисия за предотвратяване на изтезанията, която прави периодично ревизии у нас.
В женския затвор Сливен изградихме по европроект съвременен медицински център с отделение за родилки, стоматология и детска градина. Открихме и нов арест в Пловдив, който разполага с килии за трима - с добро осветление, вентилация, тоалетен възел. За съжаление у нас все още има доста затворници, които се облекчават в кофи. Във Врачанския затвор вече не е така, но беше доскоро.

- Преди 4 години беше съобщено, че ще се строи нов затвор в България. Показаха проект - с 4 модерни корпуса, строго охранявани, с видеонаблюдение и скенери, с трибуферна ограда вместо средновековен каменен зид, с фитнесцентър и футболно игрище. Защо това си остана само на хартия?

- Не съм запознат с този проект и не мога да коментирам. Но мога да кажа, че ние стартираме процедура за строеж на нов затвор край София, какъвто е необходим безспорно. Изискванията за сигурност не предполагат затворът да се намира в центъра на града. Такова местоположение създава страх у населението. То не позволява да се заглуши сигналът за джиесемите и така да се обезсмисли незаконното им внасяне в килиите. Защото от заглушаването ще пострадат и граждани... Започнахме диалог с бъдещи партньори от "Джи Форес", които имат опит от строителство на затвори по цял свят. Ще запознаем правителството с това.

- Повечето хора у нас не смятат, че държавата трябва да се охарчва, за да се подобри животът на престъпниците. Политиците знаят, че идеята за нов затвор е непопулярна и едва ли ще намерите съмишленици между тях.

- По груби разчети един нов затвор ще струва между 70 и 120 млн. евро... Държавата ще ги изплаща 30 години. През това време ще си спести милионите, които плаща по присъди в Страсбург за унизителното и нечовешко изтърпяване на наказанията у нас - нещо, което умножава бягствата.

- И безработицата в затворите сигурно възбужда бегълците. 70% от заключените искат да се трудят, но едва за 20% се намира работа. Излежаването по килиите може би ражда спомени за тунела на граф Монте Кристо.

- Безработица има както извън стените на затворите, така между тях. Вярно, че заради нея повечето затворници буквално излежават присъдите си. Но не мисля, че това ги кара да бягат. Повечето бягства се извършват от работещи на външни обекти. Даже има корупционни практики при устройване на работа в определени фирми, които са предшествани от замисъл за бягство. Действащият Закон за изпълнение на наказанията не задължава администрацията да устройва на работа лишените от свобода. С оглед на икономическата криза бих казал - добре че е така. Осъдените имат достатъчно възможности да осмислят времето си зад стените на затвора. Вътре те могат да посещават училищата, да бъдат огняри, парнаджии, да участват в хигиенизирането.

- Но тогава дали два дни ще им се броят за три, както става, когато работят в частни фирми?

- Да. Но позволете ми да се върна пак към нашия план против бягствата. Не искам да пропуснем предстоящото преминаване на надзорно-охранителния състав от сегашния 24-часов режим на работа на 12-часов.

- Повечето надзиратели са против това. Сега те работят един ден, а три почиват. Така се трудят и на частно - карат таксита, ремонтират коли, копаят ниви и градини. Ще рискувате ли да ги ядосате преди изборите?

- Очаквам разногласия със синдикатите, но няма да отстъпим от решението да променим работния режим. Два дни ще работят и два ще почиват. Надявам се да намерим общ език. Те служат по Закона за МВР, а той допуска втора работа само ако е преподавателска или научноизследователска.
Друг въпрос е, че човек не може да бъде работоспособен 24 часа в денонощие. Бдителността намалява и се допускат бягства.

- Да, но е изрично отбелязано, че

- В правилника на Закона за изпълнение на наказанията пише, че смените на надзорно-охранителния състав са по 8, 12 и 24 часа.

24-часовият режим се прилага само когато другите два не могат да постигнат целите си. Има и друго. Още през октомври 2010 г. след визита у нас Европейският комитет за превенция на изтезанията излиза с доклад, в който пише черно на бяло: "Българските власти се приканват да разгледат 24-часовите смени на надзирателите." След втора визита през май 2012 г. тонът на докладчиците се втвърдява: "На 24-часовите смени да се сложи край!" Ясно е какво ще прочетем в предстоящия юлски доклад.

- Трудът на надзирателите трябва да се цени. Малцина са съгласни да гният до престъпниците в тъмницата. Какво правите, за да облекчите труда им?

- Това правителство вече направи доста за доброто на служителите в затворите. Заплатите им бяха повишени с 5%. Порционът им от 60 лв. стана 80. От 1 юли социалните им плащания - майчински, детски и т.н., се изравняват с тези на служителите на МВР.
Това е справедливо. Трудът на надзирателите е не по-мално рисков и важен за националната сигурност от този на полицаите.

7 години затвор за наркодилъра Бразилеца

Предишна новина

Гръцки съд разреши на "Златна зора" да участва в евровота

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.