И Съюзът на съдиите в България поиска „ваканция“ за съдебните заседания

И Съюзът на съдиите в България поиска „ваканция“ за съдебните заседания

Апел към всички съдии да ограничат разглеждането на откритите съдебни заседания, „чието отлагане няма да причини последици, непропорционални на защитата на човешкия живот“, отправи Съюзът на съдиите в България, с което на практика се включи в гласовете, обявили се „за“ съдебна ваканция за системата.

„Отправяме апел към всички съдии да ограничат разглеждането на откритите съдебни заседания, чието отлагане няма да причини последици, непропорционални на защитата на човешкия живот. Считаме, че не може да спре разглеждането на делата, за които никога ние, съдиите, не сме имали съмнение, че не бива да бъде прекъсвано, и съдебната практика показва, че това не е било допускано никога. Това са делата, свързани със защитата на основните права на живот и сигурност (наказателни и за защита от домашно насилие), делата за издръжка, родителски права на ненавършили пълнолетие деца, за осиновяване и за незаконно уволнение, за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител, делата по несъстоятелност; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец, както и специфичните дела, свързани с епидемичната ситуация – за нарушаване на епидемичните мерки и защита от административните актове, които на основание извънредната епидемична ситуация ограничават основни права“, пишат от организацията.

Накрая ССБ се обръща към председателите на съдилищата с молба да разпространят и обсъдят със съдиите призива им, както и да създадат подходяща административна организация за отлагане на част от делата и за разглеждането на друга. Последното вече беше официално указано от Съдийската колегия на ВСС, която всъщност е органът натоварен с определянето на необходимите мерки в условията на кризата.

Още по темата

Проф. д-р Пенчо Пенев: Временната комисия в парламента не може да променя проекта на новата Конституция

Предишна новина

В COVID-19: Парламентът с онлайн кворум, без нарушение на Конституцията

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.