И. Иванова: Говоренето за оставки на ВСС е поредният опит отговорността да бъде прехвърлена на най-слабия играч


Меглена Кунева има по-скоро предвид факта, че в момента разпускането на ВСС, ако допуснем, че те всички колективно подадат оставки и поемат отговорността за един очакван утре силно критичен доклад на ЕК, за съжаление е невъзможно и съвсем излишно действие, предвид факта, че ние наистина очакваме промените в Закона за съдебната власт. Те наистина трябва да променят начина, по който ще бъде избиран ВСС. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" Иванка Иванова - директор "Правна програма" на "Отворено общество".

Срокът за тези промени в Конституцията е 3 месеца, тоест няма смисъл по старата процедура наистина да избираме нов ВСС. Законът ни за съдебната власт все още не е променен.

Според Иванова говоренето за оставки на ВСС е поредният опит отговорността да бъде прехвърлена върху най-слабия играч:

Над 10 години продължават да ни наблюдават, макар да си мислим, че сме пълноправен член на ЕС. И това наблюдение съществено ограничава възможностите на България да се възползва пълноправно от членството си и да влиза в бъдещи по-тесни партньорства с държави-членки.

Второто правителство на ГЕРБ не може да покаже нищо, направено в областта на съдебната реформа, освен толкова изстраданите промени в Конституцията. За съжаление дори те имат ефекта само да гарантират, и то частично основната ценност, която е независимостта на съда. Но целият набор от въпроси, който е свързан с областта на наказателната политика, дори не е в правомощията на ВСС. Там последните 3-4 години Народното събрание не се е произнасяло дори по докладите на главния прокурор.

Мисля, че ще е абсурдно само ВСС да понесе отговорността в случая. Ние страдаме от голямата липса на конституционна процедура прокуратурата у нас да носи отговорност за който и да е избор, който прави.

Година условно за бивш управник на Куклен

Предишна новина

Даниел Митов е сезирал ДАНС за изтичането на класифицирана информация за Бокова

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.