Христо Иванов: Модернизацията на съдебната система ще продължи с години


"Много важна, но междинна стъпка". Така правосъдният министър Христо Иванов определи десетте гласа "за" проекта за промени в Конституцията, който днес беше одобрен от специалната парламентарна комисия. Текстовете, постигнати след "исторически компромис", бяха внесени от 180 народни представители преди лятната ваканция на депутатите.

Христо Иванов припомни, че след измененията в основния закон, предстои работа по устройствения нормативен акт за съдебната система - закона за съдебната власт. Министерството на правосъдието представи проект в края на май. "Измененията в ЗСВ ще довършат структурната реформа, която ще доведе до реорганизация и по-добър мениджмънт на съдебната система. Модернизацията на съдебната власт ще продължи с години", заяви още Иванов.

Същевременно той каза, че трябва да имаме налице съответните структурни реформи до януари догодина, когато се чака следващият доклад на Европейската комисия. "Ние имаме ясни препоръки от ЕК и първата сред тях е, от януарския доклад от 2015 година, именно реорганизации на ВСС. В този смисъл е въпрос на политическа отговорност приемането на тези структурни промени", заяви още министърът.Той прогнозира, че споровете за разпредделението в квотите ще продължат. Но припомни, че през април, когато се заговори за първи за промените в Конституцията, беше постигнат компромис с участието на тримата големи - председателя на Върховния касационен и административен съд и главния прокурор.

"Тогава си стиснахме ръцете с главния прокурор за един човек повече от парламентарната квота. В този смисъл - след като имаме тази ясна уговорка, няма поле за повече спорове за разпределение на квотите. Има установен европейски стандарт, който задължително трябва да спазим, а именно, че кадровите решения за съдиите трябва да бъдат вземани от орган, в който преобладаат съдии, избрани от съдии. Ние този стандарт трябва да го спазим", заяви Иванов. Той припомни, че с промените в структурата на ВСС се цели да се създаде институционална основа за излизане на прокуратурата от сянката на съмнения за недостатъчна отчетност.

Следователи от Австрия пристигат у нас заради камиона ковчег

Предишна новина

Мъж блъсна съдийка на пешеходна пътека

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Eто кои поддържат мафията в съдебната система | нерегистриран
  0
  -2

  Ретроградите, поддръжници на корупцията отново се проявиха:

  "АБВ и БСП гласуваха против съдебната реформа в комисия

  Десет от членовете на временната комисия за промени в Конституцията гласуваха за проекта, а двама - против

  Теми в развитие

  http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sydebna-reforma/abv-i-bsp-glasuvaha-protiv-sydebnata-reforma-v-komisiia-6042046

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.