Холандски съд задължи правителството незабавно да засили мерките за по-чист въздух


Холандски съд задължи правителството да вземе незабавни мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха, тъй като вредните емисии в различни части на страната са в нарушение на европейските норми, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Делото беше заведено от природозащитници и съдебното решение е втората им победа в съдебната битка срещу умишленото според ищците бездействие на властите по отношение на замърсяването и климатичните промени.
Според съдебното решение ограниченията върху емисиите на прахови частици и азотен диоксид все още не се спазват, въпреки че е трябвало да бъдат намалени до разрешените нива отдавна, за което отговорността е на правителството.

Заместник-министърката на екологията Шарън Дейксма заяви, че правителството ще ускори прилагането на съществуващите планове за подобряване на качеството на въздуха в проблемните райони като градските центрове.
През 2015 г. същият съд излезе с решение правителството да намали до 2020 г. емисиите на въглероден диоксид с най-малко една четвърт под нивата от 1990 г. Данни от тази седмица показват, че през миналата година вредните емисии са намалели с 11 процента.

Здравното министерство предупреждава, че сегашните нива на прахово замърсяване и азотен диоксид вследствие на пътния трафик и производствата може да доведат до респираторни заболявания и намаляване на продължителността на живота с повече от година.

Кандидат за шеф на ВАС изкупува чрез дългове земи край морето

Предишна новина

Възрастна жена е убита след бездействие на полицията

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.