Хиляди лични данни на ученици са изтекли в интернет


Трите имена, ЕГН-та, мобилни номера и адресите на хиляди бивши и настоящи ученици на Професионалната гимназия по икономика в Сливен са били достъпни в интернет дълго време. За случая са сигнализирани Министерството на образованието и Комисията за защита на личните данни.

От министерството допуснаха, че става дума за злонамерен пробив в системата и "хакване", заради което вероятно ще се търси съдействие и от ГДБОП. Информацията за повече от 9400 ученици, над 2100 родители и за учителския състав, преподавал през годините в ПГИ "Проф. д-р Димитър Табаков", е била събирана и съхранявана с години, като не е известно по какъв начин е "изтекла" в интернет. От таблиците, с които и в. "Сега" разполага, могат да се видят не само имената, но и точният адрес, мобилните телефони, а за учителите - и техният трудов стаж.

За огромната база от данни алармираха специализирани групи в социалната мрежа. А Красимир Гаджоков, който е и експерт по информационна сигурност, е подал сигнал до Комисията за защита на личните данни. Оттам заявиха пред "Сега", че са започнали проверка. Тя трябва да изясни кой е администраторът на сайта, откъде е излязла информацията, кой я съхранява, за да се види къде се е "скъсала връзката".

По сигнал на "Сега" МОН също започна проверка. "Визираните в питането данни не са били предоставени от МОН, а от училищата за нуждите на образователната платформа "Феникс", се казва в отговора на министерството. Оттам уточниха, че училищните ръководства са свободни да сключват договори с външни фирми за предоставяне на електронни услуги като електронни дневници. Според общата информация за платформата "Феникс е уеббазирана електронна система за провеждане на обучение, предназначена за директори, учители, родители и ученици" и може да се ползва от всяко едно място с интернет. В нея са включени електронен дневник, съобщения за класа, уроци, домашни работи и тестове. Озадачаващо е обаче защо за ползването на платформата са били събирани личните данни на децата, родителите и учителите. Платформата се използва от десетки училища в България.

Министерството на образованието е поискало становище от собственика на платформата. В получения отговор се казва, че е била направена проверка и ще бъдат сезирани компетентните институции заради опит за злонамерен пробив в системата. Става дума за опит за "хакване" на платформата, която ползва Професионалната гимназия по икономика в Сливен. "От училището обясниха, че не е имало проникване, както и теч на лични данни на техните ученици", казват още от МОН.

Убиец признава за разстрел на жена си в съда

Предишна новина

Б. Рашков: Служителите в Бюрото за контрол на СРС не могат да се запознаят с резултатите от прилагането им


Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.