Хиляди държавни служители в САЩ все още не получават заплати


Заради рекордно дългото частично спиране на работата на американското правителство, хиляди служители продължават да не получават заплати. Причина за спора между републиканци и демократи е финансирането на строежа на стената по границата с Мексико. Продължава и учителската стачка в окръг Лос Анджелис - вторият по големина училищен район в САЩ.
 
А в Лос Анджелис стачката на близо 30-те хиляди учители от окръга продължава. Те искат не само увеличение на заплатите, но и по-добри условия на труд. Протестът на преподавателите е подкрепен от родителите.
 
Джуно Пиер-Луис: Трябва да се жертваме. Трябва да се борим.
 
Джуно и съпругата му Дара са спрели децата си от училище в знак на солидарност с учителите. Смятат, че тази битка е обща и е справедливо родители и преподаватели да имат обща кауза. Това е първата учителска стачка в окръг Лос Анджелис от 1989 година. За първи път в историята на САЩ военните не получиха заплатите си. Благотворителна организация дари 15 милиона долара, с които ще бъде платено на служителите на бреговата охрана в страната.
 
Засегнати от бюджетния проблем са не само големи отрасли и сектори, а малки населени места, като Огдън, щата Юта, дом на около 90 000 души. Емали Рауш е федерален служител от края на декември не е получавала заплата. Разнася храна с колата си, за да преживява. Според кмета на Огдън, където живеят около 90 000 души, спирането на работата на правителство може да се окаже пагубно.
 
Майк Колдуел, кмет на Огдън: Това може да коства милиони и може да се окаже катастрофално за община с нашите размери. В момента сякаш двете страни си играят, и за съжаление всички работници са заложници на тези игри.
 
Оказва се, че стената вече бърка в джоба на американците. И повечето са на мнение, че изграждането ѝ не си заслужава.
 
Анна Дейвидсън, собственик на заведение: Не, не си струва, особено когато е за сметка на обикновените американци.
Емали Рауш: Просто си искам работата. Все ми е тази какво ще се случи, за да си я получа... Все едно, стига да мога да работя.
 
А кога ще заработи федералното правителство не е ясно.
 

Снимането под полите на жените вече е престъпление във Великобритания

Предишна новина

Инспекторатът към ВСС разреши институционалните срещи на магистрати с приближени на подсъдими

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.